Ερντογάν: Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες θα λάβουν την τουρκική υπηκοότητα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε ένα μέρος των Σύρων και Ιρακινών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε πόσους.
"Το Υπουργείο Εσωτερικών ασχολείται με αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτού ένα μέρος εξ αυτών (των Σύρων και των Ιρακινών) θα λάβουν την υπηκοότητά μας, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες", δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Διότι μεταξύ αυτών (των προσφύγων) βρίσκονται άνθρωποι με πολλά προσόντα, υπάρχουν μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί. Ας τους εκμεταλλευτούμε", πρόσθεσε.

"Αντί να τους αφήσουμε να εργάζονται παράνομα δεξιά κι αριστερά, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν ως πολίτες, ως παιδιά του έθνους μας", σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό, όμως επεσήμανε ότι "το Υπουργείο μας των Εσωτερικών είναι έτοιμο να λάβει το μέτρο αυτό ανά πάσα στιγμή".

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρακινοί και Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στο σχέδιο αυτό για πρώτη φορά το καλοκαίρι, μια ανακοίνωση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και αύξηση των ξενοφοβικών σχολίων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί το μέσο αυτό για να διευρύνει την εκλογική του βάση, την ώρα μάλιστα που επιθυμεί να περάσει μέσω δημοψηφίσματος μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συντάγματος για να ενισχύσει τις εξουσίες του.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άθικτο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-Η εκτίμηση των NY Times σε περίπτωση επίσπευσης εμπλουτισμού ουρανίου
ΒΒC: Στόχος του Ισραήλ η ανατροπή του καθεστώτος στην Τεχεράνη-Γιατί είναι ριψοκίνδυνη ζαριά
Πάνω από 70 οι νεκροί στο Ιράν, σκοτώθηκαν τρία άτομα στο Ισραήλ-Εκατοντάδες τραυματίες
Ψάχνουν για παγιδευμένους στα συντρίμμια στο Ισραήλ-Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη διάσωση βρέφους
Αυξάνονται τα θύματα από το αεροπορικό στην Ινδία-Στα 279 τα θύματα
Πράξη άμυνας για τον Ισραηλινό Πρέσβη η επίθεση στο Ιράν-«Δεν στοχεύει τον ιρανικό λαό»
Ώρα μηδέν για Ισραήλ και Ιράν-Σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου οι δύο χώρες
Θανατοποινίτης εκτελείται με ένεση χημικής ουσίας στη Νότια Καρολίνα
Τι υποστήριξαν Ιραν και Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ-«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει»
LIVE: H σύγκρουση θα εξαπλωθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις, υποστηρίζουν οι Ιρανοί