Ο Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
"Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη", απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει αν και κατά πόσο στη Γενεύη θα μεταβεί μαζί με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και άλλοι από την ΕΕ.
 
Ο κ. Σχοινάς είπε ότι "όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα". "Θα επανέλθουμε με την πλήρη σύνθεση της αποστολής", κατέληξε. 
 
Στο μεταξύ, πλήρως διασφαλισμένη είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κ.Δ. στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, σύμφωνα με σχετικές γνωματεύσεις που παρουσιάστηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
 
Πρόκειται για γνωμοδοτήσεις του Νομικού και Συνταγματολόγου της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, καθώς και του γνωστού Οίκου για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, Law and Alain Pellet. Σύμφωνα και με τις δύο γνωμοδοτήσεις, δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση η σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης με την ήδη αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που παραμένει αναγνωρισμένη. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διά της οποίας του γνωστοποιεί πως στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα παρευρίσκεται και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και θα εκπροσωπεί.
 
Θωρακισμένη στη Γενεύη η Κ.Δ. βάσει των γνωματεύσεων
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα