Η Κύπρος γιόρτασε τα Θεοφάνεια (pics)

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου. Τα μάτια όλων ωστόσο ήταν για ακόμη μια φορά στραμμένα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Αρκετοί εεξάλλου ήταν οι τολμηροί που αψηφώντας το τσουχτερό κρύο έπεσαν στη θάλασσα να πιάσουν το σταυρό.

Επίκεντρο των εορτασμών η Πάφος. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προέστη της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο. Ακολούθως τέλεσε τον μέγα αγιασμό συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Ακολούθως τελέστη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο η ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου  όπου συνέρρευσαν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο έγινε μέσα σε καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή. Φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος είπε: “είθε ο Θεός του χρόνου ελεύθερη όλη η Κύπρος μας να γιορτάσει τα Θεοφάνεια ”.

 

Ξεχωριστή νότα στους επίσημους εορτασμούς των Αγίων Θεοφανείων στην Πάφο αποτέλεσε η πολυάριθμη συμμετοχή κολυμβητών διαφόρων ηλικιών που βούτηξαν στα κρύα νερά στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού.

 

Τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού τελέστηκαν επίσης στα λιμανάκια Λατσιού και Αγίου Γεωργίου Πέγειας, ως επίσης και στο λιμανάκι Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Της τελετής στην ακριτική Τηλλυρία προέστη ο αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Κυκκώτης.

 

Λάρνακα

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λάρνακα άρχισε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο να χοροστατεί της Θείας Λειτουργίας.  

 

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν  ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, ο `Επαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, ο  Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας Φίλιππος Βρόντος, βουλευτές και πλήθος κόσμου.  

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή αποτελούμενη από στρατιωτικό άγημα, προσκόπους, τις εκκλησιαστικές αρχές της πόλης, τους επισήμους και πλήθος κόσμου  και πορεύθηκαν προς τη μεγάλη αποβάθρα όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Μητροπολίτη Κιτίου. Δέκα άνδρες και δύο γυναίκες βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πάρουν το Σταυρό.  

Οι επίσημοι κρατούσαν στα χέρια τους λευκά περιστέρια τα οποία άφησαν ελεύθερα μόλις ο Μητροπολίτης είπε το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα.  

Περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας και μικρότερα σκάφη με ναυτοπροσκόπους ηχούσαν συνεχώς τις σειρήνες τους, ενώ χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την αποβάθρα και τους βράχους γύρω από τη μαρίνα.  

Λεμεσός

Στη Λεμεσό το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ μετά το πέρας της σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση την αποβάθρα παρά το παλιό λιμάνι της πόλης, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να δει από κοντά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων και τους κολυμβητές που, αψηφώντας το κρύο, έπεσαν στη θάλασσα για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό και να ευλογηθούν από τη Χάρη Του.

 
 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 


Αγία Νάπα
 
Στην Αγία Νάπα ο εορτασμός των Θεοφανείων, ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον  Ιερό Ναό της Παναγίας Αγίας Νάπας όπου προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.


Ακολούθησε η Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι  Αγίας Νάπας, ενώ 30 περίπου κολυμβητές μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, έπεσαν στα παγωμένα για να ανασύρουν τον Σταυρό.

 
Ο πρώτος κολυμβητής βραβεύθηκε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας με χρυσό Σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι πήραν ασημένιο. 
 

 

 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»