Με σωρεία ερωτημάτων στον Πρόεδρο ο ενδιάμεσος χώρος στο Εθνικό Συμβούλιο

Εν μέσω ενός ιδιαιτέρως τεταμένου πολιτικού κλίματος και λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη συνεδριάζει από τις δέκα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προσέρχονται στη σύνοδο του Σώματος έχοντας μαζί τους σωρεία ερωτημάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται στον απόηχο και των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη γύρω από τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου(σ.σ. ο Πρόεδρος είπε ότι θα πρόκειται για πενταμερή με εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ίδιο), οι οποίες πυροδότησαν νέο γύρο αντιδράσεων από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ακολούθως την οργίλη απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη(σ.σ. τους κάλεσε να σοβαρευτούν).      
 
Περιθώρια εθνικής συνεννόησης και ομογνωμίας του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας δεν διαφαίνεται να υπάρχουν και ούτε εκτιμάται πως είναι δυνατό να προκύψει μια τέτοια εξέλιξη μέσα από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ζητούμενο, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητική πηγή, είναι το μίνιμουμ, και συγκεκριμένα-τουλάχιστον-να πέσουν ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης οι τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθεσης.     
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα θα ακούσουν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ειδικότερα από τις απαντήσεις που θα τους δώσει επί των ερωτημάτων τους, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση των Μαρίνου Σιζόπουλου, Γιώργου Λιλλήκα και Γιώργου Περδίκη κατά πόσο θα μεταβούν μαζί του στη Γενεύη.  Όπως προ ημερών έγραψε ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟNLINE, δεδομένη είναι η μετάβαση των Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου και Ελένης Θεοχάρους, ενώ την απόφασή του να μην συνοδεύσει τον Νίκο Αναστασιάδη στην Ελβετία έκανε προ πολλού γνωστή ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος-με απόφαση του Κινήματος- τερμάτισε και τη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο.   
 
Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό-και ενόψει Γενεύης-την Ιερά Σύνοδο. Εξάλλου, η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί, θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη.  
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron