Στην Άγκυρα για γραμμή πλεύσης από τον Ερντογάν ο Ακιντζί

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη κατά την επίσκεψή τους εκεί.
 
Υπενθυμίζεται πως στις τρεις το απόγευμα τοπική ώρα (δέκα το βράδυ ώρα Κύπρου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Το βράδυ φθάνει στη Νέα Υόρκη και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για τη συνάντηση που θα έχει στις τέσσερις αύριο το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Το πρόγραμμα του Έλληνα Υπουργού περιλαμβάνει και συναντήσεις με τον ειδικό μεσολαβητή για τη διαφορά με τα Σκόπια, Μάθιου Νίμιτς, εκπροσώπους του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι και ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
 
Στο μεταξύ, για την Άγκυρα αναχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπου στις 18:30 ώρα Τουρκίας (17:30 ώρα Κύπρου) θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τ/κ ηγέτης θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο.
 
Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για διατήρηση του μομέντουμ για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Σερ Άλαν Ντάνκαν.
 
Ο κ. Ντάνκαν σημειώνει επίσης πως μετέφερε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Ο κ. Έιντε ανάρτησε σήμερα στο twitter φωτογραφία του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον οποίο συνάντησε χθες στην Αθήνα, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Κοτζιά.
 
Σημειώνεται πως οι εξελίξεις στον Κυπριακό είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη, στην μία μετά το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διαδοχικών, κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron