Επιστολή Αναστασιάδη στον Γ.Γ. για διασφάλιση της συμμετοχής του και ως Πρόεδρος

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ φαίνεται να θεωρεί πως διασφάλισε την παρουσία του στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης.
Την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα ανέγνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για το Κυπριακό, όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ταυτόχρονα πως δεν υπήρχε λόγος για την χθεσινή αναφορά του Προέδρου σε  πενταμερή, αφού όπως υπέδειξε ο Μακαριότατος, στη Διάσκεψη θα παρευρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και συνεπώς θα είναι επταμερής.    
Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε για αρκετή ώρα στο γεγονός ότι δεν είναι ο ίδιος που αποδέχθηκε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάτι το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ο αχρείαστο. «Τον αφήσαμε να πει τα δικά του…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την προοπτική θετικής κατάληξης των συνομιλιών στη Γενεύη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Άγκυρα θέλει τα πάντα. Ταυτόχρονα, διαμήνυσε πως η Εκκλησία δεν είναι αντιπολίτευση και υπογράμμισε πως αν ο Πρόεδρος καταφέρει να φέρει μια καλή λύση, αυτό δεν θα είναι νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά του λαού μας. «Του ευχηθήκαμε να πάει καλά, ως Εκκλησία θέλουμε λύση όμως δεν την βλέπουμε. Η Τουρκία θέλει τα πάντα», υπογράμμισε.   
 
«Σαφής διαπίστευση»
«Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στη Διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετάσχει και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει ότι πράγματι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και συνεπώς μέρος της Διάσκεψης», αναφέρει εξάλλου σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
«Για την αδιαμφισβήτητη κατοχύρωση συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται σαφής διαπίστευση του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Ομήρου. «Δηλαδή δήλωση του Προέδρου κατά την έναρξη της Διάσκεψης και καταχώρηση της στα πρακτικά ότι παρίσταται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν της εκπροσώπησης της Ελληνικής Κυπριακής Κοινότητας. Με αναφορά στη μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση και τα  σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», προσθέτει. «Μόνο με αυτή τη σαφή παρέμβαση και συνακόλουθη διαπίστευση η οποία θα επιβεβαιωθεί από τον παριστάμενο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα αποφευχθεί ο κίνδυνος απουσίας ή υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει ο κ. Ομήρου.

 
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron