Θωρακισμένη στη Γενεύη η Κ.Δ. βάσει των γνωματεύσεων

Πλήρως διασφαλισμένη είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κ.Δ. στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, σύμφωνα με σχετικές γνωματεύσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  
Πρόκειται για γνωμοδοτήσεις του Νομικού και Συνταγματολόγου της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, καθώς και του γνωστού Οίκου για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, Law and Alain Pellet. Σύμφωνα και με τις δύο γνωμοδοτήσεις, δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση η σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης με την ήδη αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που παραμένει αναγνωρισμένη.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διά της οποίας του γνωστοποιεί πως στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα παρευρίσκεται και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και θα εκπροσωπεί.
 
Καθημερινή διαβούλευση
«Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για όσα εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την τελευταία συνεδρία του Σώματος και εντεύθεν, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, αναφορικά με τη σύνοδο στη Γενεύη αλλά και για όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών όλο αυτό το διάστημα, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβουλεύεται καθημερινά στη Γενεύη με τους αρχηγούς των κομμάτων για όσα θα λάβουν χώρα εκεί.
Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε σήμερα στα μέλη του Εθνικού τις γνωματεύσεις που έλαβαν τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση από διεθνούς κύρους νομικούς οίκους, οι οποίες, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της κυβέρνησης και καθησυχάζουν τις όποιες ανησυχίες των κομμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο διεξήχθη σε θετικό κλίμα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην κρίσιμη συνάντηση της Γενεύης.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένος από τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και ως θεματοφύλακας της ενότητας του κυπριακού λαού δεν θα επεισέλθει σε δημόσιο διάλογο ή αντιπαράθεση αναφορικά με τα όσα κάποιοι των πολιτικών αρχηγών διατυπώνουν», είπε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σημείωσε ακόμη πως είναι εκ των ων ου άνευ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβουλεύεται καθημερινά στη Γενεύη με τους αρχηγούς των κομμάτων για όσα θα λάβουν χώρα εκεί.
Κληθείς να επιβεβαιώσει την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν υπάρχει θέμα να επιβεβαιώσουμε το οτιδήποτε. Οι ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης γίνονται ακριβώς ώστε με ασφαλή τρόπο να διασφαλιστούν τα πάντα, και οι ανησυχίες όσων εκφράζουν εδώ στην Κύπρο για τη σύνοδο της Γενεύης».
 
Ικανοποίηση για τις γνωμοδοτήσεις
Απόλυτα ικανοποιημένος από τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ξένων νομικών οίκων σε σχέση με τη διάσκεψη της Γενεύης και την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως με βάση αυτές είναι ξεκάθαρο πως χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στις Συνθήκες. Ο κ. Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύο γνωμοδοτήσεις που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διάσκεψη της Γενεύης, από τον κ. Ροζάκη, Νομικό και Συνταγματολόγο της Ελληνική Κυβέρνησης και του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά και από τον παγκοσμίως γνωστό Οίκο για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, Law and Alain Pellet. Όπως είπε, οι γνωμοδοτήσεις αυτές κάνουν ξεκάθαρο πως δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σχέση η σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψη με την ήδη αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που παραμένει αναγνωρισμένη.
Τόνισε, πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και όπως το ξεκαθάρισε και η ίδια η Ε.Ε. θα παραμείνει μέλος και μετά τη λύση και θα παραμείνει μέλος και μετά τη λύση και του ΟΗΕ. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ξεκαθαρίστηκε επίσης πως η συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις ως ηγέτης της ε/κ πλευράς, όπως και προηγούμενων Προέδρων της Κ.Δ., δεν διέγραψε και δεν διαγράφει με κανένα τρόπο ότι είναι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κ.Δ. «Απλώς στο δικοινοτικό διάλογο που γίνεται εδώ και δεκαετίες, ο εκάστοτε εκλελεγμένος Πρόεδρος συμμετέχει στο διάλογο και ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας», υπέδειξε.
Ερωτηθείς αν συνιστά υπαναχώρηση η αποδοχή πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά. «Καθόλου, μα καθόλου, θα είναι μια διάσκεψη που θα συζητηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων από τις εγγυήτριες δυνάμεις και την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε και σημείωσε πως η γνωμοδότηση του διεθνούς νομικού οίκου διευκρινίζει πως η οποιαδήποτε αλλαγή της Συνθήκης προϋποθέτει την έγκριση και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι θα είναι στη διάσκεψη και ως Πρόεδρος της Κ.Δ., κάτι που το ξεκαθάρισε και στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Η.Ε., αλλά και στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Επιπλέον, συνέχισε, θα κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ το δικαίωμά τους, αν επιθυμούν, να παρευρίσκονται στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. «Εύχομαι όσες χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον όλο αυτό το διάστημα να είναι παρούσες παρά το ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν θα ήθελαν την παρουσία τους», είπε.
Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο ρόλος αυτών των χωρών αν επιλέξουν να μεταβούν στη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενεργώς εμπλεκόμενα θα είναι τα μέρη που προσυπέγραψαν τη Συνθήκη Εγγυήσεων το 1960. «Πάμε να καταργήσουμε αυτή τη Συνθήκη, την κατάργηση της Συνθήκης ή τη διαφοροποίηση- εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάργηση-πρέπει να την συναποφασίσουν αυτοί που έχουν προσυπογράψει αυτή τη διεθνή Συνθήκη», είπε.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει δήλωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην έναρξη της Διάσκεψης ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να γραφτεί στα πρακτικά, ο κ. Νεοφύτου αντέστρεψε την ερώτηση, διερωτούμενος αν είμαστε σίγουροι πως αυτό δεν έχει ήδη γίνει. «Είμαι ενήμερος ότι έγιναν αυτά που εσείς ρωτάται», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση πως με βάση τα λεγόμενα του σε περίπτωση κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεων δεν θα πρέπει να υπάρξει υπογραφή του κ. Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πάμε να καταργήσουμε τις Συνθήκες του 1960 που ισχύουν ακόμα και σήμερα, με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, με συνθήκες που προβλέπουν την παρουσία Τουρδύκ. «Αυτός είναι ο στόχος, αυτοί που θα προσυπογράψουν τη νέα Συνθήκη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ή η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκάθαρο, και απόλυτο πως χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή», κατέληξε.
 
Πλήρως καλυμμένοι νομικά
«Η πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενεύη φαίνεται να καλύπτει πλήρως νομικά τη δική μας πλευρά», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις γνωμοδοτήσεις που έχει πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλους να εργαστούν με ενότητα και συλλογικότητα ενόψει των κρίσιμων στιγμών.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως έγινε μια εξαντλητική συζήτηση για πολλές πτυχές των ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά και εκείνο που έχει αποφασιστεί και είναι εξαιρετικά, όπως σημείωσε, σημαντικό, είναι πως το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει λόγο και ρόλο στη Γενεύη. Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με την έννοια ότι θα συζητά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διατυπώνει θέσεις και απόψεις πλέον σε συγκεκριμένα ζητήματα και ο Πρόεδρος θα έχει την ευθύνη να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειες.
«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση στο Κυπριακό. Επιβάλλεται να λειτουργήσουμε, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, με ενότητα, συλλογικότητα και εποικοδομητικά. Να στηρίξουμε τη διαδικασία, να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά μας με στόχο, αν είναι δυνατόν, στη Γενεύη να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «έχουμε διατυπωμένες θέσεις αρχών τόσο σε θέματα ουσίας αλλά και σε θέματα διαδικασίας», και σημείωσε πως από τώρα και στο εξής θα πρέπει τα περιορίσουν στο ελάχιστον τις δημόσιες παρεμβάσεις.
Ερωτηθείς αν έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη θέση ότι η Γενεύη δεν αποτελεί διεθνή διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε πως έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άποψη για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί η πλευράς μας σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα και για τα περαιτέρω.
Σε σχέση με τις γνωμοδοτήσεις που έχει πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως αυτά που είχε προτείνει το ΑΚΕΛ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία, η οποία όχι μόνο με βάση τη δική μας άποψη αλλά και με την άποψη άλλων πολιτικών κομμάτων, φαίνεται ότι μας καλύπτει πλήρως νομικά», είπε.
 
Μακάρι να μας διαψεύσει
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως η κυβερνητική πλευρά και τα κόμματα που την στηρίζουν προσπάθησαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «να μας εξηγήσουν ότι η διαχρονική θέση της πλευράς μας που είχαμε εδώ και 40 χρόνια πως δεν πρέπει να πάμε σε πενταμερή διάσκεψη ήταν λανθασμένη».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτό που άκουσαν σήμερα είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα να πάμε σε πενταμερή, για να προσθέσει πως «εμείς διαφωνούμε με τέτοιες προσεγγίσεις και θεωρούμε τεράστιο λάθος το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε αυτή τη διαδικασία με αυτή τη σύνθεση».
Είπε πως δεν νομίζει ότι οι όποιες εκ των υστέρων γνωματεύσεις θα διορθώσουν το πρόβλημα. «Εξάλλου οι δικηγόροι σου απαντούν στη βάση των ερωτήσεων που βάζεις και όταν ακόμα και τα ερωτήματα έχουν εποικοδομητικές ασάφειες σκεφτείτε οι απαντήσεις και οι γνωματεύσεις τί εποικοδομητικές ασάφειες θα έχουν», ανέφερε.
Είπε πως αμφισβητεί τις ερωτήσεις που τέθηκαν και πως δεν τέθηκαν οι σωστές ερωτήσεις, όπως «πώς προσπαθεί η Τουρκία να διαμορφώσει ένα διάδοχο κράτος που θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Εξάλλου μας το έχει πει και ο κ. Ακιντζί ότι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει τη συμφωνία, θα είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων. Ο κ. Έιντε μας έχει δηλώσει πως είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έχει στείλει επιστολή στο Γ.Γ. αυτοπροσκαλώντας τον εαυτό του», είπε ο κ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει πως «θα πρέπει να απαντήσει ο Γ.Γ. εάν θεωρεί ότι θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη διάσκεψη αλλιώς απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, ή τουλάχιστον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό».
Ερωτηθείς αν δεν είναι δεδομένο, βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων, ότι η κατάργηση της όποιας συμφωνίας προϋποθέτει υπογραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και έχουμε μια Τουρκία, η οποία επιμένει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα.
«Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι: Αυτά που έχουμε συμφωνήσει, η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει ενισχύει το δικό μας επιχείρημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει το νησί μας σε μια διεθνή διάσκεψη όπου θα συζητηθεί μια διεθνής συνθήκη που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία ή αυτή η διαδικασία ενισχύει περισσότερο τη θέση της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και αυτοί που εκπροσωπούν την Κύπρο διεθνώς, ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν διεθνείς συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι οι δυο ισότιμες οντότητες στο νησί; Να μην απαντήσω εγώ. Διαβάστε τη συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη και πέστε μου ποιές από τις δυο αυτές εκδοχές στηρίζει το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Είπε ακόμη πως σήμερα δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις σε ζητήματα της ουσίας για τα οποία τέθηκαν ερωτήματα για το τί θα συζητηθεί σε σχέση με την ασφάλεια, την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Ερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, όπως είναι για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη ημέρα της λύσης αλλά και η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς οφείλω να πω ότι δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που λάβαμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Μακάρι να διαψευσθούμε σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που αυτή τη στιγμή έχουμε σχηματίσει για το τί θα γίνει στη Γενεύη. Μακάρι να μας διαψεύσει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ειλικρινά το λέω γιατί το αντίθετο δυστυχώς θα είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο τον Κυπριακό Ελληνισμό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα πάει στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «εμείς θεωρούμε ότι έχουμε καθήκον να πάμε στη Γενεύη για να υπερασπιστούμε και εκεί να συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού γιατί θεωρούμε ακριβώς ότι έχουμε καθήκον να το πράξουμε». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως θα επιδιώξουν να έχουν ρόλο και λόγο αλλά δεν εξαρτάται από αυτούς. «Αυτό το ρόλο θα πρέπει να μας το δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να μας τον δώσει. Εάν ζητήσει τη δική μας άποψη θα την έχει», ανέφερε.
 
Δεν εξέλειψαν οι ανησυχίες μας
«Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Εθνικό Συμβούλιο για να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως η απόφαση για μετάβαση του στη Γενεύη θα ληφθεί το απόγευμα από το Πολιτικό Γραφείο.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κάποιες από τις ανησυχίες έχουν διασκεδαστεί, αλλά δεν έχουν εκλείψει. «Έχουν επιβεβαιωθεί οι τεράστιες δυσκολίες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις συνομιλίες της Γενεύης, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον και από το περιεχόμενο των συζητήσεων που εν πολλοίς κάποια από αυτά παραμένουν ακόμα και σήμερα αδιευκρίνιστα», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η επιχειρηματολογία για τις διαφωνίες της ΕΔΕΚ έχει δοθεί στη δημοσιότητα και έχει καθορίσει με ακρίβεια τη θέση του κόμματος, κάτι που δεν στερεί, όπως σημείωσε, το δικαίωμα στην ΕΔΕΚ να συνεχίσει να καταθέτει απόψεις και εισηγήσεις ακόμα και για το πώς μπορούμε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς και να πετύχει το καλύτερο, αποφεύγοντας το χειρότερο.
Ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη, λέγοντας πως αν θα είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος του ή αν το Σώμα θα επιτελέσει το ρόλο του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Στην ενδεχόμενη παρουσία μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούμε να είμαστε διακοσμητικό στοιχείο, ούτε και να ενημερωνόμαστε εκ των υστέρων για σημαντικά ζητήματα, όπως δυστυχώς πολλές φορές συνέβη μέχρι σήμερα, ακόμα και στην πρόσφατη απόφαση του δείπνου», είπε και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια δυστυχώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο.
Ερωτηθείς αν έχει ικανοποιηθεί από τις νομικές γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτές είναι αποσπασματικές, και πως από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει ενώπιον του το κείμενο των γνωμοδοτήσεων για να το μελετήσει, δεν μπορεί να εκφράσει άποψη.
 
Απαραίτητη η συλλογικότητα
«Η συλλογικότητα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να υπάρξουν μειωμένη ένταση και καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε και τα ποθητά αποτελέσματα ή να αποφύγουμε ενδεχόμενες παγίδες», δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ανέφερε πως η Συμμαχία Πολιτών θα είναι παρούσα στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική και συλλογική διαχείριση από πλευράς του Εθνικού Συμβουλίου, «κάτι το οποίο θέσαμε σήμερα από την αρχή της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου». Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «μεταβαίνουμε στη Γενεύη με τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας, αλλά με όλη την καλή διάθεση εάν ο Πρόεδρος τηρήσει αυτά που συμφωνήθηκαν σήμερα όσον αφορά τουλάχιστον τη διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο να καταθέτουμε και εκεί τις προτάσεις μας προκειμένου να αποτρέψουμε τα όποια λάθη ή τα χειρότερα». Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως σήμερα έγινε μια αρκετά διεξοδική συζήτηση αναφορικά με τη διάσκεψη της Γενεύης και την όλη διαδικασία. Υπενθύμισε πως η Συμμαχία Πολιτών είχε διαφωνήσει κάθετα και έντονα με τον τρόπο που ορίστηκε η διάσκεψη αλλά και με τις ασάφειες ή τα προβλήματα που παρουσίαζε η σύνθεση της διάσκεψης
Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά δεν επέλεξαν την εύκολη οδό να μείνουν στην Κύπρο και να ασκούν εκ του μακρόθεν κριτική, αλλά επέλεξαν την οδό της παρουσίας τους στη Γενεύη από την ώρα που τους κάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική και συλλογική διαχείριση από πλευράς του Εθνικού Συμβουλίου, «κάτι το οποίο θέσαμε σήμερα από την αρχή της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου».
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως στη συνεδρία, η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε τις θέσεις της και προτάσεις αναφορικά με διάφορες πτυχές, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα των μεταβατικών περιόδων. «Είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη μεταβατικών περιόδων. Καταθέσαμε δυο συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος έχει αποδεχτεί μεταβατικές περιόδους, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων καθώς και η επιστροφή εδαφών, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα η οποία αποδείχθηκε πολλάκις ως αναξιόπιστη», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την επιβίωση του κυπριακού λαού στην καλή θέληση της Τουρκίας, γιατί δεν μας έδειξε μέχρι σήμερα στην ιστορία να διαθέτει αυτή την καλή θέληση».
 
Κατήφορος υποχωρήσεων
«Συνεχίζεται ο κατήφορος των υποχωρήσεων απέναντι στις απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις και στα θέματα της διαδικασίας αλλά και στα θέματα της ουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. «Υπάρχει μια φοβερή άρνηση από την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη στο να μας δώσει τα εργαλεία και αναγκαία πληροφόρηση για να κάνουμε τη δουλειά μας ως, όπως λέει, συμπαραστάτες και σύμβουλοι», ανέφερε. «Όταν η γνώση δεν υπάρχει, η πληροφόρηση δεν υπάρχει, είναι ελλιπής από την πλευρά του, όταν δεν υπάρχει από τη δική του την πλευρά εμπιστοσύνη να μην περιμένει και από τη δική μας την πλευρά να υπάρχει εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
Υπέδειξε πως αυτό που είπε κατά τη συνεδρία του Εθνικού είναι ότι «εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιαδήποτε λογοκρισία, φίμωση, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε».
 
Μια χείριστη συμφωνία
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως εάν υπάρξει συμφωνία από τη διάσκεψη της Γενεύης, αυτή θα είναι μια χείριστη συμφωνία που δεν θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και του κυπριακού Ελληνισμού. Η κ. Θεοχάρους είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε σήμερα πολύ καλά θωρακισμένος όσον αφορά τη νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες της Γενεύης και έχει νομικές γνωματεύσεις που το κατοχυρώνουν.
«Βεβαίως δεν έχουμε δει τις νομικές γνωματεύσεις, ακούσαμε αποσπασματικά κάποια κομμάτια από αυτές, μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα και να είναι νομικά κατοχυρωμένη η παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες», είπε.
Η κ. Θεοχάρους ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι θα έχει καθημερινή διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο και θα συναποφασίζει ή θα λαμβάνει υπόψη του τις εκτιμήσεις του σώματος. Επέκρινε στη συνέχεια το γεγονός ότι διέρρευσε στους δημοσιογράφους η πληροφορία πως υπάρχει επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάτι που ζητήθηκε από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να παραμείνει απόρρητο. «Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη σοβαρότητας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σοβαρευτούμε σε αυτό τον τόπο», είπε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron