Πενταμερής συν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης

Πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παραστεί στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης θα αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία εάν επιθυμούν θα μπορούν να παραστούν.
Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως ο Νίκος  Αναστασιάδης δήλωσε επιστρέφοντας στο Προεδρικό.  Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Ότι δηλαδή, ουσιαστικά, θα παρευρίσκονται υπό το καθεστώς παρατηρητή.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε δημιουργική τη σημερινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της οποίας, όπως ανέφερε, ενημερώθηκαν από τους δύο διαπραγματευτές για την μέχρι σήμερα πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια, αλλά και για τις εκκρεμούσες διαφορές. «Έχουμε συμφωνήσει ότι θα καταρτιστεί ένας κατάλογος, ώστε να υπάρχει μια προγραμματισμένη διαβούλευση μεταξύ 9-11του μηνός. Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία, στις 12 του μήνα, θα προχωρήσουμε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.      
 
«Έχουμε συμφωνήσει», συνέχισε, «ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερώσει περί της Διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρευρίσκεται. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν να παρίστανται. Όχι μόνο τα πέντε, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης θα προσκαλέσει την Ε.Ε. να είναι παρούσα».   
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως όποιοι θα προσκληθούν, δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ’ αυτού διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων, διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες. «Συνεπώς θα είναι στην περιφέρεια και εάν οι δύο ηγέτες ή οποιοσδήποτε ηγέτης θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή, θα μπορεί να το πράξει», επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.  
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η διάσκεψη θα είναι υπό την μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας παρόντος.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί έκλεισαν κάποιες εκκρεμότητες ή θα μεταφερθούν όλες στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως δεν έκλεισαν εκκρεμότητες με την έννοια του να συμφωνηθούν σήμερα. «Έχουμε συμφωνήσει τα ουσιώδη θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων, θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ 9 και 11. Στις 11 έχουμε συμφωνήσει ότι θα κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν αφού διερευνηθεί η συμβατότητά τους με όσα έχουν συμφωνηθεί, στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.   
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει οι χάρτες να συγκλίνουν μεταξύ τους ώστε να προχωρήσει η Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Να είναι εντός πεδίου συμφωνίας. Δεν μπορεί να είναι ολιγότερο του 28,2% όσον αφορά την ε/κ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2% όσον αφορά την τ/κ κοινότητα».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να μπει σε λεπτομερείς, υποδεικνύοντας πως δεν είναι από αέρος που γίνεται η διαπραγμάτευση. Τόνισε ωστόσο πως πρόκειται για ένα εκ των προαπαιτούμενων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση από τις 9 έως τις 11 του μήνα. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως στη Διάσκεψη για το Κυπριακό θα συζητηθεί μόνο η ασφάλεια. «Αν υπάρξουν εκκρεμότητες από την συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων και παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της ασφάλειας, μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξουν περεταίρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων.
 
Ερωτηθείς ως προς το επίπεδο στο οποίο θα αντιπροσωπευτούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως βάσει των μέχρι σήμερα λεχθέντων, θα είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίσει όσον αφορά τη Βρετανία. «Και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως ο Πρόεδρός της», κατέληξε.   
 
Επισημαίνεται πως Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν το προσεχές Σάββατο ακόμα μια συνάντηση, την τελευταία τους πριν από την μετάβαση στη Γενεύη. Τα όσα ανέφερε πάντως σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από τη σημερινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, προκαλούν ήδη αντιδράσεις.   Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως μετά από πολυήμερες παλινδρομήσεις και αδιευκρίνιστες τοποθετήσεις, τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι πενταμερής, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον κ. Ακιντζί ο οποίος από την αρχή δήλωνε πως αυτή ακριβώς θα είναι η σύνθεση της διάσκεψης. «Στην ουσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε αυτό που για χρόνια η Κ.Δ. και όλα τα πολιτικά κόμματα απέρριπταν. Το ερώτημα όμως που δεν απάντησε είναι εάν στη διάσκεψη το καθεστώς συμμετοχής του κ. Ακιντζί θα είναι διαφορετικό από το καθεστώς του κ. Αναστασιάδη. Στην ουσία η αποδοχή αυτής της ρύθμισης, όσο και αν ο Πρόεδρος προσπαθεί να την ωραιοποιήσει, συνιστά είτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε επίπεδο ισότιμο με την Κ.Δ., είτε υποβάθμιση της Κ.Δ. σε επίπεδο κοινότητας. Και το ένα και το άλλο δυστυχώς αποτελούν αρνητική εξέλιξη», επισημαίνει η ΕΔΕΚ.
 

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.