Οι φοιτητές του Frederick που έκαναν την δική τους μονοθέσια Formula
15:23 - 04 Ιανουαρίου 2017

Πώς θα ήταν εάν η Κύπρος γινόταν μια από τις χώρες κατασκευής μονοθέσεων αγωνιστικών αυτοκινήτων τύπου Formula;
Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα από τον Γιώργο Νικολαΐδη, απόφοιτο του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Frederick της Λευκωσίας, όταν έψαχνε θέμα για την πτυχιακή του.
Η ιδέα αρχικά βρισκόταν στα σχέδια και μετά την έγκριση από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος, όλα ξεκίνησαν να παίρνουν μορφή. Στόχος δεν ήταν απλά η κατασκευή μιας Formula αλλά κυρίως η συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι στην Ιταλία.
Λόγω των απαιτήσεων του διαγωνισμού η ομάδα στήθηκε με τέσσερα επιπλέον άτομα. Τον Παναγιώτη Παύλου ως αρχηγός της ομάδας (Team Leader), το Θωμά Ερωτοκρίτου ως υπεύθυνος κατασκευής του αυτοκινήτου (Chief Engineer), τον Μόδεστο Χριστοδούλου υπεύθυνος για την κατασκευή του αμαξώματος του αυτοκινήτου (Body) και τον Ραφαήλ Βασδάνης ως υπεύθυνος σχεδιασμού και κατασκευής του συστήματος καυσίμων. Από τον 2013 μέχρι και σήμερα οι φοιτητές εργάζονται εντατικά πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο υπεύθυνος οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας Γιώργος Νικολαΐδης μιλάει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online για την αρχή την πρωτότυπης ιδέας αλλά και τον χειρισμό από την ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την αναμονή του διαγωνισμού στην Ιταλία.
Ποιοι συμμετάσχετε για την υλοποίηση της ιδέας και ποιοι σας στηρίζουν ;
Αυτή την στιγμή η ομάδα που λαμβάνει τις αποφάσεις αποτελείται από πέντε μέλη. Τέσσερις φοιτητές του πανεπιστήμιου Frederick από τους κλάδους της μηχανολογίας και της μηχανικής αυτοκινήτου, ο Παναγιώτης Παύλου ως αρχηγός της ομάδας (Team Leader), ο Θωμάς Ερωτοκρίτου ως υπεύθυνος κατασκευής του αυτοκινήτου (Chief Engineer), ο Μόδεστος Χριστοδούλου υπεύθυνος για την κατασκευή του αμαξώματος του αυτοκινήτου (Body) και ο Ραφαήλ Βασδάνης ως υπεύθυνος σχεδιασμού και κατασκευής του συστήματος καυσίμων. Εγώ (Γιώργος Νικολαΐδης) σαν απόφοιτος του Πανεπιστημίου, είμαι ο υπεύθυνος για την οργάνωση και σωστή λειτουργία της ομάδας. Η όλη προσπάθεια φυσικά, γίνεται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή μας Δρ Αντώνιο Λόντο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Frederick στο Τμήμα Μηχανολογίας, ο οποίος έχει την γενική εποπτεία της ομάδας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία να εντάξουμε καινούργια μέλη στην ομάδα, ώστε να μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που είναι η προετοιμασία για την επερχόμενη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ιταλία. Μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει πάρα πολλά και για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχαμε την στήριξη του Πανεπιστημίου Frederick αλλά και μερικών πολύ στενών εξωτερικών συνεργατών (Κυπριακών εταιρειών).
Τι σας δίνει ως εμπειρία η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό Formula Student και ποιος ο σκοπός του προγράμματος ;
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εφαρμοστούν οι γνώσεις που μαθαίνουμε στις αίθουσες διδασκαλίας στην πράξη και ταυτόχρονα να μάθουμε να εργαζόμαστε σαν μια μικρή εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας. Η συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε σημαντικές εμπειρίες για το πως δουλεύει μια υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών παραγωγική εταιρεία.
Πότε ξεκινήσατε την κατασκευή της φόρμουλας και πότε το «έργο» τελείωσε Μίλησε μας για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατασκευής;
Η ομάδα συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Μετά από αρκετές συναντήσεις για το πως θα οργανωθούμε και τι χρειάζεται να κάνουμε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ξεκίνησε η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται αποκλειστικά από τους φοιτητές του πανεπιστημίου, καθώς αυτό απαιτούν οι κανονισμοί του διαγωνισμού.Ξεκινήσαμε από μια λευκή κόλλα και βάσει των κανονισμών του διαγωνισμού προχωρούσαμε βήμα-βήμα. Ότι μάθαμε, το μάθαμε από πληροφορίες μέσω του διαδικτύου και από άλλες ομάδες του εξωτερικού που έχουν χρόνια εμπειρίας στον θεσμό. Εμείς είμαστε οι πρώτοι Παγκύπρια που ασχολούμαστε με αυτό το διαγωνισμό, οπότε ήταν πολύ σημαντική η συστηματική έρευνα και η απόκτηση εμπειριών από άλλες ομάδες του εξωτερικού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων. Το αυτοκίνητο βρίσκετε σε καλό στάδιο αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Του λείπουν κύρια εξαρτήματα που χρειάζονται λεφτά για να αγοραστούν ή κατασκευαστούν. Για πρώτη φορά σε ημιτελή μορφή το παρουσιάσαμε στην έκθεση Boyz Staff Show τον Νοέμβριο του 2016. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε κόσμο που έχει σχέση με το χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου και να προσελκύσουμε διάφορους χορηγούς που θα μας βοηθήσουν στην αγορά και προμήθεια των απαραίτητων εξαρτημάτων και συστημάτων για το αυτοκίνητο.
Θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα
Εδώ στην Κύπρο υπάρχει η τάση να λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουν σε άλλες πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, γιατί είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχει τους απαραίτητους πόρους. Εμείς σαν μια μικρή φοιτητική ομάδα θέλουμε να πούμε ότι όταν υπάρχει όραμα, θέληση και καλή συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν πάρα πολλά και ίσως και καλύτερα από άλλους. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας και τις γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε πως να τις αντιμετωπίσουμε. Εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά πιστέψαμε στις δυνατότητες μας, αφοσιωθήκαμε και θυσιάσαμε αρκετές ώρες από τον προσωπικό μας χρόνο και κάναμε μια πολύ καλή αρχή