Μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα μάς επιφυλάσσει το 2017

Η ολική έκλειψη ηλίου που θα συμβεί την 21η Αυγούστου και θα είναι ορατή στις ΗΠΑ, θα είναι το αποκορύφωμα των αστρονομικών φαινομένων που μας επιφυλάσσει η φετινή χρονιά. Ηδη όμως η λαμπερή Αφροδίτη συνοδεύει το βράδυ το φεγγάρι σε ένα πανέμορφο δίδυμο, που θα διαρκέσει ακόμη μερικές εβδομάδες.
 
Οι Αμερικανοί είναι οι μεγάλοι τυχεροί της χρονιάς, καθώς θα απολαύσουν τον Αύγουστο την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που έχει να συμβεί στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια. Η μέρα θα γίνει νύχτα για μερικά λεπτά και το φαινόμενο θα είναι ορατό σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
 
Εκλειψη ηλίου, ωστόσο μερική και όχι ολική, θα είναι ορατή και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Δυτική Ευρώπη. Καθώς η έκλειψη θα είναι ορατή στην ολότητά της μόνο στις ΗΠΑ ονομάστηκε ήδη "Η Μεγάλη Αμερικανική Εκλειψη”.
 
Επίσης, το φαντασμαγορικό `Σόου της Αφροδίτης` μαγεύει ήδη τους λάτρεις της αστρονομίας και όχι μόνο. Ρίξτε μια ματιά στον ουρανό το βράδυ. Θα δείτε τον πλανήτη Αφροδίτη να λάμπει κοντά στο φεγγάρι και η φωτεινή Αφροδίτη θα φαντάζει ακόμη πιο λαμπρή ολόκληρο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
 
Εκτός από αυτά, θα παρελάσει και ένας κομήτης. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ο κομήτης με την ονομασία 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova θα επιστρέφει στο βαθύ διάστημα και στο πέρασμά του αναμένεται να αχνοφαίνεται και από τη Γη. Στις 11 Φεβρουαρίου θα είναι στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη.
 
Ακόμη ένα δίδυμο θα κάνει την εμφάνισή του στις 10 Απριλίου όταν το φεγγάρι θα συνοδεύεται από τον φωτεινό Δία, το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τα δύο ουράνια σώματα εκείνη την ημέρα θα ανατείλουν μαζί όταν θα δύσει ο ήλιος.
 
Τον Ιούνιο ένας ακόμη πλανήτης θα μας χαρίσει τις ομορφιές του. Ο Κρόνος, ή αλλιώς ο `Ο Άρχοντας των Δακτύλιων` θα είναι καλά ορατός το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με τους διάσημους δακτύλιους του να φαίνονται πολύ ανοικτοί προσφέροντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο θα χωρούσαν άνετα τουλάχιστον 764 πλανήτες όπως η Γη.
 
Ενα άλλο αστρονομικό φαινόμενο που θα είναι ορατό και στην Ευρώπη θα είναι η μερική έκλειψη Σελήνης στις 7 Αυγούστου. Φυσικά, το σκοτεινό πέπλο του σύμπαντος που μας περιβάλλει θα μας προσφέρει όπως κάθε χρόνο και άλλα εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως είναι οι γνωστές Περσείδες τον Αύγουστο.

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών