Η Κύπρος με λύση του Κυπριακού θα αναβαθμίσει το ρόλο της, λέει ο Φωκαϊδης

Η Κύπρος με λύση του Κυπριακού θα αναβαθμίσει το ρόλο της, λέει ο Φωκαϊδης Η Κύπρος, απαλλαγμένη από το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης, θα μπορεί με ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία και εξωστρέφεια να αναβαθμίσει το ρόλο που σήμερα διαδραματίζει, τόνισε σε ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, στην Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας και που καθιερώνεται από φέτος ως θεσμός που θα δίνει τη δυνατότητα απολογισμού της απελθούσας αλλά και προγραμματισμού της νέας χρονιάς.
 
Η Ημερίδα αντανακλά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας στην ομιλία του, την έμφαση και την προτεραιότητα που αποδίδει πλέον το Υπουργείο στην παραγωγή πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και ιδιαίτερα στον τομέα των διεθνών σχέσεων και στη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ασφάλειας και άμυνας.
 
Στην ομιλία του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά σε σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας των τελευταίων δύο χρόνων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν υπογραφεί σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, ενώ αναμένεται πολύ σύντομα και με την Ιορδανία.
 
Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά έχει υπογραφεί πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την περσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, από το 1960.
 
Έκανε επίσης αναφορά σε σειρά νέων συμφωνιών ή προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπως για παράδειγμα με την Ιταλία, ως επίσης και συμφωνίες για διαβαθμισμένες πληροφορίες, με αριθμό ευρωπαϊκών χωρών ενώ αναμένεται, όπως είπε το 2017, να υπογραφούν και νέες συμφωνίες, με σημαντικές χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
 
Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στην επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Ρωσία, την επικείμενη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ενώ σημαντική ήταν, όπως είπε, κατά το τελευταίο διάστημα, και η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron