Εγγυήσεις και ασφάλεια στο επίκεντρο της Γενεύης, δηλώνει ο Έιντε

Τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της Διάσκεψης στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι εάν η λύση εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους, τώρα, το Κυπριακό θα είχε ήδη λυθεί.
 
Η Διάσκεψη της Γενεύης, επεσήμανε, θα είναι «ανοιχτού τύπου» (open ended) υπό την έννοια ότι αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου αλλά επίτηδες δεν έχει λεχθεί πότε ολοκληρώνεται επειδή πρέπει να υπάρχει όσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να βρεθούν λύσεις ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο λύσης που μπορεί να οδηγήσει σε τελική διευθέτηση.
 
Ο κ. Έιντε είπε ότι αν και υπάρχουν ακόμη ζητήματα που εκκρεμούν, και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν σήμερα και οι διαπραγματευτές συναντούνται σε καθημερινή βάση, έχει την έντονη αίσθηση ότι αν εξαρτάτο μόνο από τους Κυπρίους, τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Χαρακτήρισε επίσης δημιουργική τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ήταν σημαντικότερη από κάθε άλλη φορά καθώς εντός πέντε ημερών αρχίζει η Διάσκεψη στη Γενεύη και σε 8 ημέρες, θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μ. Βρετανίας αλλά και της ΕΕ, που θα συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό σημείο της μεγάλης πορείας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό σημείωσε ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία και ότι όλοι γνωρίζουν τις θέσεις με τις οποίες εκκινεί η κάθε πλευρά και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν αυτές, οι οποίες ισχύουν πολλά χρόνια.
 
Εντούτοις, πρόσθεσε, έχει την αίσθηση ότι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Μ. Βρετανία αλλά και στην Κύπρο, υπάρχει η θέληση να βρεθούν λύσεις έξω από την πεπατημένη. Εξέφρασε την άποψη ότι οι πιθανότητες είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, σημειώνοντας ότι αν και θα είναι δύσκολο, δεν θεωρεί ότι η κατάσταση υπήρξε ποτέ καλύτερη από ό,τι τώρα και τόνισε ότι όσο περισσότερο εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται αυτή του η αίσθηση. Και αυτό γιατί, όπως είπε, θεωρεί ότι και τα άλλα βασικά εμπλεκόμενα μέρη, μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε αρκετά θέματα, αλλά φαίνεται ότι όλοι πιστεύουν ότι μια λύση του Κυπριακού είναι προτιμότερη για την όποια ευρύτερη ατζέντα έχουν από ό,τι η μη λύση. Πλέον, σημείωσε ο κ. Έιντε, η επιλογή είναι περισσότερο ανάμεσα στο αν θα αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία ή αν θα χαθεί.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron