Τετ-α-τετ με Έιντε και ενδεχομένως παραστάσεις στον Ειδικό Σύμβουλο

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη συνεχής διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο και το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Ντούζαρικ είπε πως «οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη συνεχής διαδικασία. Και είναι σε εξέλιξη».
 
Ο κ. Ντούζαρικ δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία για την επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Εξάλλου, οι διαπραγματευτές της ε/κ και της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί προετοίμασαν χθες τη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για καθορισμό της μεθοδολογίας και του προγράμματος των συνομιλιών, χωρίς να εισέλθουν στην ουσία των θεμάτων.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ερωτηθείσα για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση Μαυρογιάννη-Ναμί, πως οι διαπραγματευτές προετοίμασαν τη συζήτηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, και πως είναι οι ηγέτες που θα καθορίσουν τη μεθοδολογία και το πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι.
 
Ερωτηθείσα αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος σε κάποιο θέμα, η ίδια πηγή επεσήμανε πως δεν συζητήθηκε η ουσία.
 
Μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντησή τους την 1η Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων.
 
Είπε ακόμη πως αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο, εφ` όλης της ύλης, έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων.
Σημειώνεται πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έχει από τις εννέα το πρωί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στη συνέχεια ο κ. Έιντε θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Υπενθυμίζεται πως κληθείς την περασμένη βδομάδα να σχολιάσει τη δήλωση Έιντε πως η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι πενταμερής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε σαφώς ενοχλημένος και υπογράμμισε: «Δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι εδώ ο κ. Έιντε, να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει η λέγει». 
 
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία