Αυτό είναι το φαράγγι της «Κακκαρίστρας» στα Λατσιά (pics&vid)

Λίγο πιο έξω από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής των Λατσιών και πολύ κοντά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο βρίσκεται ένα φαράγγι. Γνωστό στους κατοίκους της περιοχής ως το φαράγγι της "Κακκαρίστρας".

Ένα φαράγγι γεμάτο ιστορία που κάτω από τα κοχύλια και τις χαράδρες του αποκαλύπτει τη φυσική ιστορία της Κύπρου. Ένα φυσικό μνημείο που δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, όταν η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα.

Εάν και δεν είμαι κάτοικος Λατσιών μέσα από τη διαδρομή και την περιδιάβαση στην περιοχή της «Κακκαρίστρας» εντυπωσιάστηκα από την φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και από όσα μου εξήγησε ο Κωνσταντίνος Βόρκας, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα αλλά και κάτοικος Λατσιών, που έζησε τα παιδικά του χρόνια παίζοντας στην περιοχή.

Ο Κώστας Βορκάς, ήταν το πιο κατάλληλο άτομο για να μου μιλήσει για όσα κρύβει αυτό το φαράγγι. ‘Όχι τόσο όσο αφορά τα φυσικά φαινόμενα γιατί και ο ίδιος στην εργασία του διδακτορικού του χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα του γεωλόγου Ιωάννη Παναγίδη, αλλά περισσότερο για την αγάπη που μπορεί να νιώσει ένας ντόπιος που προσπάθησε να αποδώσει ένα αρχιτεκτονικό έργο ώστε να αξιοποιηθούν οι θησαυροί της περιοχής.

Το Φαράγγι της Κακκαρίστρας
Το φαράγγι είναι παραπόταμος του ποταμού Καλόγηρος και βρίσκεται νοτιοδυτικά των Λατσιών. Έχει βάθος γύρω στα 7 μέτρα και μήκος 800 μέτρα.

Το Φαράγγι της Κακκαρίστρας αποτελείται από δύο Φαράγγια που ονομάστηκαν «Μεγάλη Κακκαρίστρα» και «Μικρή Κακκαρίστρα». Η «Μικρή Κακκαρίστρα» αν και παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με το μεγαλύτερο φαράγγι έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.

Τα φαράγγια έχουν σχηματιστεί λόγω της διάβρωσης του εδάφους από το νερό της βροχής που παράσυρε στο έδαφος δημιουργώντας τις χαράδρες.


Η σημασία και η φυσική ιστορία της Κύπρου
Το φαράγγι σύμφωνα με όσα είπε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online ο Κωνσταντίνος Βόρκας είναι ένα μνημείο αξίας για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό και όμορφο φυσικό μνημείο από φυσικά φαινόμενα χιλιάδων χρόνων.

Δεύτερο, γιατί οι χαράδρες του φαραγγιού αποκαλύπτουν την φυσική ιστορία της Κύπρου αφού μέσα από το φαράγγι διακρίνονται υπό μορφή στρώσεων όλες οι φάσεις της δημιουργίας της χώρας μας , η ανάδυση της δηλαδή από τη θάλασσα. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα εκατομμύρια οστρακοειδή που βρίσκονται εκεί.


Η ονομασία
Για την ονομασία του φαραγγιού, «Κακκαρίστρα» υπάρχουν δύο εκδοχές. Μία που αναφέρεται στο ιδιαίτερο κελάηδισμα των περδικιών, το κακάρισμα, μιας και υπάρχουν πολλά περδίκια στην περιοχή.

Και σε μια δεύτερη εκδοχή η ονομασία αποδίδεται στο γεγονός του έντονου ήχου που δημιουργείται από το νερό της βροχής όταν κατεβαίνει από την πλαγιά και καταλήγει στο φαράγγι.

 


Η διαδρομή – Ένα βουνό γεμάτο Κοχύλια

Είχα ακούσει πολλά αλλά θεώρησα υπερβολική την αναφορά στα εκατομμύρια κοχύλια που βρίσκονται στο σημείο. Πράγμα εντελώς αντίθετο με τα όσα αντίκρισα στην περιοχή.

«Ένα βουνό γεμάτο κοχύλια», είπα μόλις αντίκρισα  την περιοχή. Το τοπίο και όλη η διαδρομή  ήταν πραγματικά πολύ όμορφη και οι ερωτήσεις μου για το πώς, τι και γιατί λύθηκαν κατά την διάρκεια της περιδιάβασης μου.

 

Αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση είναι το γεγονός πως η περιοχή μένει ανεκμετάλλευτη. Προσπάθειες έχουν γίνει σύμφωνα με τα όσα έμαθα από τον Κώστα Βόρκας αλλά έμειναν ανολοκλήρωτες.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λατσιών διοργανώνει εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το φαράγγι με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση « Φεγγάρι στο Κοχύλι».

 

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό