Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί", τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
 
"Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
 
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταγράφονται εν μέσω του παγκόσμιου σάλου στην ΕΕ και όχι μόνο μετά τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία 12 χωρών.
 
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος-κλειδί το λογικό για την ΕΕ θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
 
"Η συνεργασία μας με την Κίνα (...) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική", σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας. "Εάν οι ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (...και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα", συμπλήρωσε ο Ολλανδός.
 
Από την άλλη, το σύνθημα των Πατέρων της Αμερικανικής Επανάστασης "United we stand, divided we fall" - (ενωμένοι θα σταθούμε, διαιρεμένοι θα πέσουμε), επιστράτευσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, για να απευθυνθεί στους 27 της ΕΕ που θα συνέλθουν την Παρασκευή στη Μάλτα.
 
Στην άτυπη αυτή διάσκεψη οι 27, άνευ Βρετανίας, θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του οδικού χάρτη της Μπρατισλάβας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ και να καθορίσουν την στρατηγική τους ενόψει της διάσκεψης της Ρώμης, για τα 60 χρόνια της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.
 
Οι 27 θα συζητήσουν και τις τρέχουσες προκλήσεις, μετά την εκλογή Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, για τις συνέπειες της οποίας ο Πρόεδρος Τουσκ εκφράζει βαθιά ανησυχία. Ο Πρόεδρος Τουσκ ξεκαθαρίζει ότι "ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι".
 
Σημειώνει εξάλλου ότι "για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής".

Δειτε Επισης

Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας
Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο ενός κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ