Απειλούν τον Ακιντζί στο twitter
21:26 - 31 Ιανουαρίου 2017
Για λεκτικές επιθέσεις αλλά και απειλές στον “επίσημο” λογαριασμό της “προεδρίας” εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της σελίδα η Κίπρις ποστασί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δημοσιεύει μηνύματα στην “επίσημη” σελίδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σβησμένες κάποιες λέξεις, ο Τ/κ ηγέτης κατηγορείται για προδοσία από όσους τίθενται ενάντια στην παραχώρηση εδάφους στις διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για σοβαρές προσβολές και βρισιές, σημειώνει η τ/κ εφημερίδα με αναφορές όπως “θα σε κάνουμε να πληρώσεις το τίμημα” αλλά και απειλές εναντίον προσωπικά της ζωής του.
Σβησμένα είναι επίσης τα ονόματα των χρηστών που προβαίνουν σε αυτά τα σχόλια, επιθέσεις, απειλές και βρισιές.
Σε μία άλλη εξέλιξη, επιστολή στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για το ποσοστό του 29+% του χάρτη της τ/κ πλευράς στο εδαφικό, απέστειλε στις 24 Ιανουαρίου 2017 ο πρώην Τ/κ διαπραγματευτής επί «προεδρίας» Έρογλου και «εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας» την περίοδο 2010-2015, Οσμάν Ερτούγ.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερτούγ αναφέρει στην επιστολή ότι προσωπικά ο ίδιος ήταν μάρτυρας των εξελίξεων το 1985-86 και θεωρεί ωφέλιμο να μοιραστεί τις πληροφορίες που ο ίδιος κατέχει. «Σκοπός μου δεν είναι να προκαλέσω την πολεμική ούτε και να εισέλθω σε πολεμική με κανένα πρόσωπο, αλλά να ξεκαθαρίσω μέσα από την ιστορική προοπτική, ένα τόσο σημαντικό θέμα και να συμβάλω στην υγιή αξιολόγηση του θέματος.
Ως γνωστόν, ο αριθμός 29+/% είναι ένα ποσοστό το οποίο ήρθε στην ημερήσια διάταξη στα πλαίσια των εγγράφων τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι το 1984-85 και το 1986, από τον ΓΓ των ΗΕ, Περέζ Ντε Κουεγιάρ και ονομάστηκαν Draft Agreement και ακολούθως Draft Framework Agreement”. Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε,μέχρι τότε δεν στήριζε την συζήτηση του εδαφικού στη βάση αριθμών ή ποσοστών, αλλά στη βάση των κριτηρίων που προβλέπονταν στη συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς το 1977 και τη Συμφωνία Κορυφής μεταξύ Ντενκτάς-Κυπριανού το 1979.
Αυτά, ανέφερε, είναι βασικά κριτήρια που ισχύουν ακόμα και σήμερα όπως η βιωσιμότητα της οικονομίας, η αποδοτικότητα και η ασφάλεια. Στον τρίτο γύρο ο οποίος ξεκίνησε μετά τον ισχυρισμό και την επιμονή της ε/κ πλευράς ότι το αδιέξοδο για την επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά κατέχει περισσότερο έδαφος από αυτό που δικαιούται, ζητήθηκε η αναφορά σε αριθμούς/ποσοστά, υποστήριξε ο κ. Ερτούγ.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε στην επιστολή του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ την περίοδο 1984-1987 Richard Wood Boehm συναντήθηκε με τον Ντενκτάς. Ο ίδιος ο κ. Ερτούγ δήλωσε ότι συμμετείχε στη συνάντηση ως αρμόδιος του «υπεξ» και κρατούσε σημειώσεις.
“Τότε πήρε το λόγο ο Πρέσβης και είπε τα εξής στον Ντενκτάς: «Κ. Ντενκτάς, ο βασικότερος λόγος μη επίλυσης του κυπριακού, είναι ψυχολογικός. Η ε/κ πλευρά πιστεύει ότι κατέχετε περισσότερο έδαφος από αυτό που δικαιούστε. Εάν κατεβάσετε αυτό το ποσοστό εδάφους κάτω από το 30% τότε μπορείτε να ξεπεράσετε το ψυχολογικό αυτό πρόβλημα. Αν θέλετε πέστε 29,99% όμως ξεπεράστε αυτό το εμπόδιο. Εάν αυτό το αποδεχτεί η ε/κ πλευρά (ως μέρος της συμφωνίας Draft Agreement του Perez De Guellar), τότε θα αποκτήσετε τη διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη δομή που επιθυμείτε. Η ε/κ πλευρά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν απορρίψει το πακέτο αυτό και θα ανοίξει το μέλλον για το διεθνή χώρο. Επίσης, από εδώ και πέρα κανένας δεν θα προσπαθήσει να σας κάνει να κατεβείτε κάτω από το ποσοστό του 29%” σημείωσε ο τότε Αμερικανός Πρέσβης σύμφωνα πάντα με τον κ. Ερτούγ.