Επιμένει στην επίσκεψη Τραμπ η Τερέζα Μέι παρά το λαϊκό αίτημα για ακύρωσή της
17:43 - 30 Ιανουαρίου 2017
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέμεινε μέσω εκπροσώπου της ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει δεκτός στη χώρα αργότερα μέσα στο έτος στο πλαίσιο επίσημης κρατικής επίσκεψης, παρά το διαδικτυακό αίτημα περί του αντιθέτου με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών.
Αφορμή για το αίτημα των πολιτών στάθηκε το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μεταναστών με υπηκοότητα από επτά μουσουλμανικές χώρες και προσφύγων από τη Συρία.
Το αίτημα ζητά την ανάκληση της πρόσκλησης για αυτή την επίσκεψη. Οι επισκέψεις κεφαλών κρατών αυτού του τύπου γίνονται κατόπιν πρόσκλησης που τυπικά απευθύνεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ, κατόπιν σύστασης της εκάστοτε κυβέρνησης.
Το αίτημα, που αναρτήθηκε σε ειδικό ιστότοπο του κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «ο καταγεγραμμένος μισογυνισμός και η χυδαιότητα του Ντόναλντ Τραμπ τον καθιστούν ακατάλληλο να γίνει δεκτός από την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα ή από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας».
Το αίτημα είχε συγκεντρώσει νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή εντός 48 ωρών, πάνω από 1.300.000 υπογραφές. Πρόκειται για το δεύτερο δημοφιλέστερο αίτημα πολιτών από τότε που συστάθηκε η υπηρεσία. Την ακύρωση της επίσκεψης έχουν ζητήσει ηγετικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κα Μέι είναι «πολύ χαρούμενη» για την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι ανυπομονεί να τον υποδεχθεί στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του κοινοβουλίου οποιοδήποτε διαδικτυακό αίτημα συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές εξετάζεται από αρμόδια επιτροπή για πιθανή συζήτηση στην ολομέλεια.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διακομματικό αίτημα, ακόμα και από Συντηρητικούς βουλευτές, για άμεση συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των συνεπειών του διατάγματος Τραμπ και της βρετανικής αντίδρασης. Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα θα υπάρξει στη Βουλή δήλωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και συζήτηση.
Ο κ. Τζόνσον τελεί εξάλλου υπό πίεση για να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με τους Βρετανούς υπηκόους που τυγχάνει να έχουν διπλή υπηκοότητα καταγόμενοι από κάποια εκ των επτά χωρών τις οποίες καλύπτει το διάταγμα. Το Foreign Office ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατόπιν διευκρινίσεων από το Λευκό Οίκο οι Βρετανοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο κάλεσε τους υπηκόους των επτά χωρών, έστω και αν έχουν δεύτερο βρετανικό διαβατήριο, να μην αρχίσουν ή να μη συνεχίσουν τη διαδικασία έκδοσης βίζας για ταξίδι στη χώρα.
Η κα Μέι δέχεται έντονες επικρίσεις για την καθυστερημένη και χλιαρή αντίδραση στο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και επειδή κατά ορισμένους έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη βασίλισσα. Η Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επικρίσεις, είπε ότι η σύσταση για πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη κρατική επίσκεψη έγινε από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ανάκτορα. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ και της αντίδρασης της βρετανικής κυβέρνησης έχουν προγραμματιστεί για απόψε σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της Βρετανίας. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση θα γίνει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ