«Αμφιλεγόμενο» το διάταγμα Τραμπ λέει ο Τζόνσον
19:20 - 30 Ιανουαρίου 2017
«Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πολιτική» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών.
Με έκτακτη δήλωσή του από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, εν μέσω επικρίσεων για την καθυστερημένη και χλιαρή αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ Τζόνσον πρόσθεσε ότι είναι μία προσέγγιση που δε ακολουθούσε το Λονδίνο.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, επανέλαβε αυτό που είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter περί «διχαστικής και λανθασμένης» πολιτικής.
Υπενθύμισε, ωστόσο, τη μεγάλη σημασία της συμμαχίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας πει ότι συμμερίζεται τα αυστηρά λόγια καταδίκης του διατάγματος ακόμη και από πολιτικούς του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
«Όπου έχουμε διαφορές με την κυβέρνηση Τραμπ, δε θα διστάζουμε να τις εκφράζουμε. Επίσης, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας συνεργαστούμε με την κυβέρνηση Τραμπ προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών», είπε ο κ. Τζόνσον.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης στην ίδια συνεδρίαση χαρακτήρισαν την απόφαση του Προέδρου Τραμπ «ρατσιστική και ανήθικη» ή «απάνθρωπη και εξωφρενική», καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να βρει το «θάρρος» να καταδικάσει το διάταγμα.
Ορισμένοι ζήτησαν την ακύρωση της επίσημης κρατικής επίσκεψης Τραμπ στη Βρετανία, όπως ζητούν και πάνω από 1.350.000 πολίτες με διαδικτυακό αίτημα. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θεωρεί καλό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.
Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι ναι μεν η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ είναι υπόθεση των ΗΠΑ, αλλά το διάταγμα φάνηκε ότι ίσως θα είχε επιπτώσεις και για Βρετανούς υπηκόους με καταγωγή από τις επηρεαζόμενες χώρες.
Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξε επικοινωνία με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και με την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο από όπου λήφθηκαν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων παραμένουν ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ ανεξαρτήτως της χώρας γέννησής τους ή διπλής υπηκοότητας.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ