Σβήνει το όνειρο για ειρήνη στη Συρία

Δέκα και πλέον οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν κάθε συζήτηση που συνδέεται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προβλεπόταν να αρχίσουν στην Αστάνα, σε αντίδραση στις «παραβιάσεις» από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τέσσερις ημέρες.
 
Καθώς «οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται, οι παρατάξεις των ανταρτών ανακοινώνουν (...) το πάγωμα κάθε συζήτησης που αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», διεμήνυσαν οι οργανώσεις αυτές σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, αναφερόμενες στις διαπραγματεύσεις που προγραμμάτιζαν να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, και η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.
 
Νωρίτερα χθες, ο συριακός στρατός βομβάρδισε ξανά μια περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει ζωτικής σημασίας πηγές υδροδότησης για την πρωτεύουσα, κάτι που ώθησε τους αντάρτες να καταγγείλουν άλλη μια παραβίαση της ανακωχής. Η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός--της νιοστής από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, πριν από σχεδόν έξι χρόνια--θα άνοιγε θεωρητικά τον δρόμο για τις συνομιλίες στην Αστάνα, υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας.
 
Η περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος είναι η Ουάντι Μπαράντα, περίπου 15 χλμ. από τη Δαμασκό, όπου βρίσκονται σημαντικές πηγές για την υδροδότηση της πρωτεύουσας των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων και των περιχώρων της.
 
Επί δύο εβδομάδες, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πλήττει σχεδόν καθημερινά την περιοχή αυτή και τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν σήμερα ως τα όρια της Άιν αλ Φίγκε, μιας σημαντικής πηγής. Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Στο μεταξύ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 18 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κι άλλοι 37 τραυματίστηκαν από τις μάχες αλλά και τα πυρά πυροβολικού, σήμερα, στη Συρία.
 
 

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή-Φόβοι για αντίποινα από Χεζμπολάχ
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»