Τρίζει τα δόντια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ερτουγρούλογλου

Τα δόντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τρίζει ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Γενεύης και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με τη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση διά της οποίας απαντά στα όσα ανέφερε την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Νίκος Αναστασιάδης, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως στην πολυμερή της Γενεύης θα παρευρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, εκπροσωπούμενη από τον ίδιο υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι η διάσκεψη θα είναι τετραμερής συν δύο. Δηλαδή, η σύνθεσή της θα αποτελείται από τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη-τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τις δύο κοινότητες.  

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων επαναλαμβάνει με έμφαση πως η σύνθεση της διάσκεψης θα είναι πενταμερής, παραπέμποντας επί τούτου στη σχετική συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, όπου καθορίζεται, όπως υποστηρίζει ότι θα παρακαθίσουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες. Ο κ. Ερτουγρούλογλου ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την συμφωνηθείσα μορφή, κάνει λόγο για μονόπλευρη προσπάθεια διαφοροποίησής της, καθώς και για υπονόμευση, διά τέτοιων δηλώσεων, των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.  Επιπλέον, καλεί την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει τα… παιχνίδια και να μεταβεί στη Γενεύη με εποικοδομητικό πνεύμα.   

«Θα είναι σαν θαύμα…»
Στο μεταξύ, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στη Γενεύη και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η μητέρα Τουρκία, κατά την έκφρασή του, θα έχουν κάτι να πουν, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο Β, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης των άλλων χωρών.
 
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά τις συναντήσεις στην Άγκυρα με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στη Γενεύη, είπε ότι στην αρχή θα συζητήσουν οι δύο πλευρές και μετά θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών. «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Και η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο Υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός και βεβαίως εάν χρειαστεί ο Πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω, θα το αξιολογήσει η τουρκική κυβέρνηση και ο κύριος Πρόεδρος. Εμείς ως “ΤΔΒΚ”, όπως ανέφερε το ψευδοκράτος, είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν θα είμαστε εκεί και ως κόμματα και ως κυβέρνηση».

Επιθυμούν, είπε, την εξεύρεση λύσης. «Αλλά αυτό πρέπει να πούμε. Η ε/κ πλευρά έχει χρόνια που κωλυσιεργεί. Αυτό μέχρι πού θα πάει; Εάν δεν βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, υπάρχει σίγουρα λόγος να πουν και η τ/κ πλευρά και η μητέρα Τουρκία, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο Β», πρόσθεσε.
 
Το Κυπριακό για την Τουρκία, είπε, είναι και εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής. «Επίσης στις ισορροπίες της ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος είναι μία βάση».
 
Η ε/κ πλευρά μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ενώσει το νησί με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο «πρωθυπουργός», υποστηρίζοντας πως «οι Ε/κ δεν έχουν ντέρτι να γίνουν ανεξάρτητο, ξεχωριστό κράτος, ούτε λένε κάτι τέτοιο».
 
«Το μόνο ντέρτι τους είναι να ενωθούν με την Ελλάδα, η οποία όσο και να είναι σε οικονομικά δύσκολη θέση δεν εγκαταλείπει την επεκτατική της στάση. Μπορεί να σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά μόλις βελτιωθεί, θα επανέλθει», ισχυρίστηκε.
 
Ούτε και η Βρετανία έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την Κύπρο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει δύο βάσεις στην Κύπρο και μέσω αυτών ελέγχει την περιοχή.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν στο ψευδοκράτος όπως και ο ελληνικός στρατός στην ε/κ πλευρά. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, λέει πάντοτε να φύγει ο τουρκικός στρατός. «Όταν όμως ρωτούμε ‘’να φύγει και ο βρετανικός στρατός’’; δεν παίρνουμε απάντηση. Με το να φύγει μόνο ο τουρκικός στρατός δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα. Θα μεγαλώσει περισσότερο», υποστήριξε.
 
Διερωτήθηκε δε γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της. Σήμερα, όπως ισχυρίστηκε, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει 20.000 στρατιώτες στο νησί. «Γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός μόνο, όταν απέναντί του έχει μια τέτοια στρατιωτική δύναμη»;.
 
Ο τ/κ “λαός”, πρόσθεσε, και η “κυβέρνηση” του ψευδοκράτους έχουν θέσει ένα πράγμα ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν όσον αφορά την ενεργό και έμπρακτη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και δη την παρουσία του στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν μπορούμε να το περιλάβουμε ως θέμα παζαρέματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να το αγγίξει ούτε ένα εκατοστό. Και εδώ υπάρχει πλήρης σύμπλευση απόψεων με την Τουρκία».

Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν φαίνεται σαν θαύμα να είναι το 2017 η χρονιά της λύσης. «Σε αυτό το στάδιο, βλέποντας τη στάση των δύο πλευρών, η μια πλευρά λέει ότι αν δεν φύγει ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όσοι ήρθαν από την Τουρκία, τους λένε έποικους, εάν δεν γυρίσουν πίσω, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν δοθεί η Μόρφου, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, εάν δεν δοθεί η Καρπασία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όταν δούμε αυτές όλες τις δηλώσεις, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς ούτε τη Μόρφου δίνουμε, ούτε την Καρπασία. Ποιου το έδαφος το δίνουμε σε ποιον; Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες ήρωες (σ.σ. άτομα που πέθαναν το 1974 και πριν)».
 
Σε ερώτηση κατά πόσο εάν υπάρξει ένα σχέδιο που θα προκύψει από την έγκριση και των δύο πλευρών, το 2017 θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών και χωρίς αυτή η διαφορά να σμικρυνθεί εάν γίνει ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκύψει όχι και στις δύο πλευρές.
 
Κατά τον «πρωθυπουργό» δεν πρέπει να αλλοιωθεί η διζωνικότητα και το ίσο καθεστώς των συνιστώσων πολιτειών, η πολιτική βάση των δύο «λαών» και οι εγγυήσεις. Οι Τ/κ, είπε, δεν μπορούν να πουν ναι σε οτιδήποτε που θα αφήνει εκτός την ενεργό και έμπρακτη εγγύηση της Τουρκίας. «Και η Τουρκία δεν μπορεί να πει ναι. Ωστόσο ούτε οι Ε/κ λένε ναι σε αυτό μας το αίτημα. Αυτοί υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο».
 
Οι Ε/κ, υποστήριξε, θέλουν ενιαίο κράτος, να εγκατασταθούν 50.000 Ε/κ στο βορρά, 119.000 να εγκατασταθούν σε εδάφη που θα δώσουν οι Τ/κ πίσω, «να ικανοποιήσουμε 170.000 Ε/κ. Με αυτά το αποτέλεσμα η Κύπρος θα υποταχθεί. Και γι’ αυτό η ε/κ πλευρά δεν εγκαταλείπει αυτά της τα αιτήματα».
 
 

Δειτε Επισης

Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025