Πλήγμα για τον τουρισμό στην Τουρκία οι τρομοκρατικές επιθέσεις

Τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας κατάφεραν οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, υποστηρίζει η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα υπό τον τίτλο «Η τρομοκρατία διώχνει τους τουρίστες από την Τουρκία», επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσιάζει μείωση κατά 30% συγκριτικά με το 2015. Ίδιο είναι περίπου και το ποσοστό των Ολλανδών τουριστών που εγκατέλειψαν την Τουρκία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Πρόκειται κυρίως για επισκέπτες των πόλεων, εξηγεί η εφημερίδα.
 

Σε ό,τι αφορά το 2017, τα ταξιδιωτικά γραφεία εμφανίζονται ωστόσο «συγκρατημένα αισιόδοξα» και, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μια «σχετικά καλή» χρονιά, προεξοφλώντας ότι ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τα παραθαλάσσια θέρετρα της Τουρκίας δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά. Αντίθετες είναι όμως οι προβλέψεις για τις κρατήσεις προς τις πόλεις, όπου ο τουρισμός αναμένεται να σημειώσει σημαντική κάμψη.
 
Άποψη της εφημερίδας είναι πάντως ότι, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο τουρισμός στην Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ολοκληρωτικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί που να προσφέρουν τόσο ελκυστικά τουριστικά πακέτα. Η εφημερίδα θεωρεί εξάλλου δύσκολο να βρεθεί κάποιο άλλο σημείο στην Ευρώπη που να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές και να παρέχει ηλιόλουστες διακοπές, από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ισπανία είναι ήδη «υπερπλήρεις».
 
Σημειώνεται επίσης ότι στόχος, μεταξύ άλλων, των επιθέσεων του ISIS είναι η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς ο τουρισμός στην Τουρκία έχει ήδη σημειώσει αισθητή πτώση της τάξεως του 30% για το 2016, ενώ και η τουρκική λίρα έχασε το 17% της αξίας της, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει τελικά με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 1,8%.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή-Φόβοι για αντίποινα από Χεζμπολάχ
Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία