Ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ εκπρόσωπος για Εξωτερικό Εμπόριο στην Κυβέρνηση Τραμπ

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ρόμπερτ Λάιτχιζερ για τη θέση του εκπροσώπου για το Εξωτερικό Εμπόριο που κατά παράδοση αναλαμβάνει τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ο 69χρονος Λάιτχιζερ ήταν Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Εξωτερικού Εμπορίου επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980, και έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα διεθνούς εμπορίου, αφού αυτό ήταν και το αντικείμενό του στο δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον όπου εργαζόταν μέχρι σήμερα.

"Έχει μεγάλη εμπειρία για τις συμφωνίες που προστατεύουν ορισμένους από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας και συχνά έδωσε μάχη στον ιδιωτικό τομέα για να προστατεύσει τους Αμερικανούς από κακές συμφωνίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τραμπ.

Ο Λάιτχιζερ, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, θα συντονίζει τις ενέργειές του με τον Υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον Πίτερ Ναβάρο, τον επικεφαλής του νεοσύστατου Συμβουλίου Εμπορίου του Λευκού Οίκου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors Co, σε βάρος της οποίας απείλησε να επιβάλει "έναν βαρύ τελωνειακό δασμό", καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα οχήματα Chevrolet Cruze στο Μεξικό και τα πουλάει στις ΗΠΑ.

"Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε έναν βαρύ τελωνειακό δασμό!", ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο μεγιστάνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι μετοχές της GM κατέγραψαν πτώση 1% στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ μετά το tweet του δισεκατομμυριούχου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που είχαν διαπραγματευτεί οι προκάτοχοί του, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον είχε υποσχεθεί να καταγγείλει τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (Alena ή NAFTA), που συνήφθη μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Αυτή η συμφωνία επέτρεψε στην General Motors να κατασκευάζει οχήματα στο Μεξικό και να τα εισάγει στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών. Η συμφωνία προβλέπει ότι, εάν τουλάχιστον το 65% των τμημάτων ενός οχήματος προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), το όχημα μπορεί να πωληθεί στο αμερικανικό έδαφος χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε εισαγωγικού δασμού.

Η General Motors διέψευσε τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως τα Chevrolet Cruze που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη μονάδα του Λορντστάουν στο Οχάιο (βόρεια). "Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ", τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ έχει πολλές βιομηχανικές μονάδες στο Μεξικό, μεταξύ αυτών τρία εργοστάσια συναρμολόγησης. Το ένα βρίσκεται στο Σιλάο (κεντρικά), το δεύτερο στο Σαν Λουίς Ποτοσί και το τρίτο στο Ράμος Αρίσπε, κοντά στα σύνορα με το Τέξας. Με το να καταφέρεται κατά της GM, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται στη μοναδική αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει οχήματα εκτός συνόρων και τα πωλεί στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή-Φόβοι για αντίποινα από Χεζμπολάχ
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»