Ηλεκτρικά οχήματα: Βασιλιάδες εξοικονόμησης

Τρία νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ετοιμάζεται να εγκαινιάσει η ΑΗΚ ενισχύοντας τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας στην κίνηση.

Οι τρεις νέοι σταθμοί θα τοποθετηθούν στην Επαρχία Λεμεσού ενώ εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του φορτιστή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός σημείων φόρτισης εντός του 2017, θα ανέλθει στους 20 (δηλαδή 40 ρευματοδότες).
Πως λειτουργεί όμως η υπηρεσία e-charge και πιο το κόστος για να συντηρήσεις ένα ηλεκτρικό όχημα; Σίγουρα μηδαμινό έναντι των συμβατικών οχημάτων.

Καταρχήν να αναφέρουμε πως η υπηρεσία e-charge προσφέρεται από την ΑΗΚ στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων σε Παγκύπρια βάση. Με αυτή την υπηρεσία οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματος τους σε Δημόσιους χώρους όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί φορτιστές.

Το κόστος και η διατίμηση φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα έχει ως εξής: κάθε χρήστης του συστήματος χρεώνεται €25 πάγιο, στον πρώτο λογαριασμό και τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε διμηνία. Η τιμολόγηση της ηλεκτρικής
ενέργειας γίνεται με βάση τη διατίμηση 15 (€5,27/διμηνία Σταθερή επιβάρυνση και 15,96 cent/kWh με βασική τιμή καυσίμων €300/Μ.Τ.).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σταθμοί φόρτισης που έχουν εγκατασταθεί παρέχουν τη δυνατότητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος μέχρι 21kW(3-Ph).
 
Πιο αναλυτικά, το ηλεκτρικό αυτόκίνητο έχει πάνω μια μπαταρία και αναλόγως του κατασκευαστή υπάρχουν διάφορων μεγεθών μπαταρίες, έτσι ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Τα πιο συνηθισμένα ηλεκτρονικά το Nissan Leaf και το Renault Clio έχουν χωρητικότητα 24 κιλοβατώρες.

Ο φορτιστής είναι πάνω στο όχημα παρέχοντας ρεύμα στο σημείο φόρτισης για να μπορέσει να φορτιστεί το όχημα. Κάποια φορτίζουν με δυναμικό 3 KW, 7KW ή 21KW. Οι φορτιστές της ΑΗΚ σε δημόσιους χώρους ονομάζονται semifast και έχουν δυνατότητα να φορτίσουν έως και 21 KW ισχύ. Δηλαδή ένα αυτοκίνητο με μπαταρία των 24 κιλοβατώρων θέλει περίπου μια ώρα να φορτίσει πλήρως. 
Σε μισή ώρα το αυτοκίνητο παίρνει το 80% της φόρτισής του. Για 100% φόρτιση θέλει περίπου 2,5 – 3 ώρες στον φορτιστή της ΑΗΚ και στο σπίτι του θέλει 8-9 ώρες. Η κύρια φόρτιση όμως θα γίνει στο σπίτι όπου θα είναι πιο οικονομικό. 
Στα δημόσια σημεία φόρτιση χρησιμοποιείται η μικρή εμπορική διατίμηση που με βάσει το κόστος καυσίμου €300/τόνο είναι περίπου 15,96 σεντ την κιλοβατώρα άρα η κάθε φόρτιση (επί 24) έρχεται γύρω στα €4,5 και το αυτοκίνητο ανάλογα των θερμοκρασιών θα διανύσει γύρω στα 150 χιλιόμετρα. Αν και οι κατασκευαστές λένε ότι μπορεί να διανύσει και 220 χιλιόμετρα. 
 
Αντιθέτως στο σπίτι ο καταναλωτής θα φορτίσει με τον κανονικό ρευματοδότη του σπιτιού και θα χρεωθεί με βάση την οικιακή διατίμηση που είναι πιο φτηνή. 
 
Σε κάθε σημείο φόρτισης υπάρχουν δύο ρευματολήπτες φόρτισης και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα.
Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος που εξυπηρετούν τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκονται στα εξής σημεία:
1 Στρόβολος Κεντρικά Γραφεία Α.Η.Κ.
2 Λευκωσία Περιφερειακό Γραφείο Α.Η.Κ. Λ-Κ-Μ
3 Αγλαντζιά Συμβολή Κερύνειας και Μπουμπουλίνας
4 Έγκωμη Οδός Λευκοθέου
5 Στρόβολος Δημαρχείο Στροβόλου
6 Λατσιά Μπροστά από Δημαρχείο Λατσιών
7 Αγλαντζιά (υπο κατασκευή) Πανεπιστημιούπολη
8 Πλατεία Πλατρών Χώρος Στάθμευσης πάνω από Πλατεία Πλατρών
9 Λεμεσός Χώρος Στάθμευσης Εναερίου
10 Λεμεσός Χώρος Στάθμευσης Επίχωσης
11 Λάρνακα Χώρος Στάθμευσης Παλιάς Αγοράς
12 Λάρνακα Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας
13 Παραλίμνι Χώρος Στάθμευσης Αμφιθεάτρου Παραλιμνίου 14 Πρωταράς Χώρος Στάθμευσης Γραφείου ΚΟΤ στον Πρωταρά
15 Πάφος Περιφερειακό Γραφείο Α.Η.Κ Πάφου
16 Πάφος Διεθνής Αερολιμένας Πάφου
17 Πόλη Χρυσοχούς Χώρος Στάθμευσης Γρ. ΚΟΤ Πόλεως Χρυσοχούς
 
Για να αποκτήσει κάποιος ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος πρόσβαση στο σύστημα θα πρέπει να αποταθεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ να υπογράψει τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών και να παραλάβει την κάρτα αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας RFID (Radio Frequency Identification) με την οποία θα έχει άμεση
πρόσβαση σε όλους τους φορτιστές που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν από την ΑΗΚ στο μέλλον.