EUObserver: 'Η άρνηση υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να κοστίζει σε κονδύλια της ΕΕ'

  "Η άρνηση υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να κοστίζει σε κονδύλια της ΕΕ", σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Cecilia Wikstroem (Σουηδία, ALDE), εισηγήτριας στο ΕΚ για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, που μίλησε χθες στον EUObserver.

Η Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι αντί της επιβολής προστίμου στα κράτη μέλη που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες με βάση του σύστημα μετεγκατάστασης της ΕΕ, η ίδια έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του ΕΚ να εξετάσει αν υπάρχει τρόπος για παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ σε βάρος των χωρών αυτών.
 
Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής περί επιβολής προστίμου ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, προκάλεσε έντονη αντίδραση των χωρών της Ομάδας Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), ενώ η Wikstroem υποστηρίζει ότι το μέτρο δεν είναι πρόσφορο, καθώς «καμία πολιτική ομάδα στο ΕΚ δε θα το υποστηρίξει και θα ήταν πολύ περίπλοκο να εισπραχθούν τα πρόστιμα αυτά. Άλλωστε, δε νομίζω ότι είναι σκόπιμο να τίθεται τιμή για τον οποιονδήποτε».
 
Σύμφωνα με την ίδια, η εισήγησή της που θα παρουσιαστεί στις 9 Μαρτίου (Επιτροπή LIBE), αναμένεται να  περιλαμβάνει κίνητρα για τα κράτη μέλη ώστε να είναι πιο συνεργάσιμα. Ένας ακόμη στόχος της ήταν να καταστεί το σύστημα πιο φιλικό για τους ασυνόδευτούς ανήλικους, ενώ επίσης αναμένεται να προτείνει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης να λαμβάνει χώρα πριν την αξιολόγηση του παραδεκτού της αίτησης παροχής ασύλου.
 
Η ίδια πάντως δεν παρέλειψε αν σχολιάζει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευράς της ελπίζει ότι οι θα βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία στο πλαίσιο της εξάμηνης Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ από τη Μάλτα, η οποία λήγει τον Ιούνιο, αλλά η Βαλέτα έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες και φαίνεται να ελπίζει περισσότερο σε σύγκλιση απόψεων.

Δειτε Επισης

Στο παρά πέντε εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή-Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ
Η αντίδραση της Ιαπωνίας στις δηλώσεις Μπάιντεν-«Λυπηρό ότι χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»
Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία
Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν δήμαρχος Λονδίνου
Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό