“Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην μας δίνει τα οκτώ καθάρματα…”
15:58 - 27 Ιανουαρίου 2017
Η καθυστέρηση στην διαδικασία έκδοσης των οκτώ είναι αιτία για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας με την Ελλάδα, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση κατά την επιστροφή του από την Αφρική, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην μας δίνει τα οκτώ καθάρματα που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ τους πήρα τηλέφωνο από το πρώτο βράδυ και μου έδωσαν την υπόσχεση “θα το λύσουμε σε 15-20 μέρες”. Αυτοί έκαναν τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία και πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην διαδικασία έκδοσής τους ασφαλώς και είναι αιτία για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας”.
Η απάντηση από το Μαξίμου
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές, υπογραμμίζει σε σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίπτεται το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο σχόλιο σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Και συμπληρώνεται ότι σήμερα, όπως και τότε, οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Υπογραμμίζεται, ταυτόχρονα, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ αποφάσισε η Διεύθυνση Αλλοδαπών
Να μην αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, το αίτημα για έκδοση των οποίων απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο την Πέμπτη, αποφάσισε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ Κωνσταντίνος Λουζιώτης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή λήφθηκε τόσο γιατί εκκρεμεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει οι οκτώ, αλλά και λόγω του ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».
Μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των οχτώ για διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών. Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των οχτώ εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία».
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για αυτοαναίρεση από την τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και για κατάσταση στο πεδίο, που δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης. Τίθεται το ερώτημα γιατί χρειάστηκε όλο αυτό το θρίλερ αφού η κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη και υπενθυμίζεται ότι πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων υπηκόων περιμένουν τη σειρά τους.
Δεύτερο αίτημα και ένταλμα σύλληψης των “8”
Δεύτερο αίτημα απέστειλε στην Ελλάδα το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας ξανά την έκδοση και την προσωρινή σύλληψη των οχτώ στρατιωτικών που φέρονται σύμφωνα με το τουρκικό καθεστώς, να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες το βράδυ με αίτημα του Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης στάλθηκε αμέσως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο το μετάφρασε και υπέβαλε το δεύτερο αίτημα στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές λένε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα στείλει επιστολή στην Ίντερπολ για να εκδώσει κόκκινο δελτίο για τη σύλληψή τους.
Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου άδικη και πολιτική, προσθέτοντας πως το ότι η απόφαση είναι δικαστική δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι αυτή η άδικη και λάθος απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξηγηθεί ή διορθωθεί με καμιά νομική πραγματικότητα. “Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και πολύ χρόνο για να διορθωθούν. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να ακυρώσει την απόφαση και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς στην Τουρκία”, ανέφερε.
Η Τουρκία ακυρώνει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων στην Αττάλεια για τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ μας με την Ελλάδα”.