Αποξηλώνουν τις δεξαμενές στη Λάρνακα

Ιστορική μέρα για την Λάρνακα χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Όπως τόνισε, με την έναρξη της αποξήλωσης των κρατικών εγκατάστασεων πετρελαιοειδών από την πόλη γίνεται το πρώτο βήμα για την πλήρη απελευθέρωση της περιοχής.
 
Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη όπως όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών μετακινηθούν επίσης. Σε γραπτή ανακοίνωση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών αποξήλωσης/απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Παράλληλα όμως, εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι εταιρείες που κατέχουν ή και χρησιμοποιούν χώρους εγκατάστασης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου συνεχίζουν τη χρήση ή και εξακολουθούν να διατηρούν τις εν λόγω εγκαταστάσεις παρά τις πρόνοιες του σχετικού Διατάγματος που λήγει την 30/1/2017».
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «θεωρεί ότι δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το πιο πάνω Διάταγμα και να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Το Δ. Σ. είναι αποφασισμένο να εργαστεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να τερματιστεί η χρήση των πιο πάνω εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της πόλης, αλλά και για να είναι δυνατή στη συνέχεια η ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής εις όφελος των δημοτών, της πόλης αλλά και του τόπου γενικότερα».
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σε πρόσφατη συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «αφού σημείωσε ότι από τη μέχρι σήμερα στάση των εταιρειών βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι καμία περαιτέρω προθεσμία για τη μετακίνηση τους δεν δικαιολογείται, αποφάσισε ως πρώτο βήμα να μελετήσει τη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων εναντίον των πιο πάνω εταιρειών, περιλαμβανομένων των δικαστικών μέτρων για την επιβολή προστίμου».
 
Σημειώνεται ακόμα ότι «η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας είναι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες πρέπει να εξεύρουν άμεσα τρόπους για μετακίνηση των εν λόγω εγκαταστάσεων το συντομότερο δυνατό και ως εκ τούτου έχει ζητήσει ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών συνάντηση στην παρουσία των εταιρειών και όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων για να καθοριστούν οριστικά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων, σημεία ελέγχου τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και ρήτρες καθυστέρησης».
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Οθωνας Θεοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσει η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.
 
Με αφορμή την έναρξη αποξήλωσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της ΚΕΤΑΠ, ο κ. Θεοδούλου σημείωσε ότι «θεωρούμε πως η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα είναι το τέλος μιας εποχής για τη πόλη που ήρθε φυσιολογικά».
 
Αναγνωρίζουμε, συνέχισε «ότι τα διυλιστήρια είχαν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης παρά το γεγονός ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 με την ανάπτυξη του τουρισμού, είχαν και αρνητικές επιπτώσεις για τη πόλη. Το ΕΒΕΛ είχε πρωτοστατήσει στην μετακίνηση τόσο των διυλιστηρίων όσο και των εγκαταστάσεων και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ήταν μέλη του Επιμελητηρίου και είχαν έντονη δραστηριότητα στη Λάρνακα, εντούτοις το Επιμελητήριο κοίταξε πρώτα τα ευρύτερα συμφέροντα της πόλης».
 
Ωστόσο «παρά τις κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών, θεωρούμε ότι όσοι είναι έτοιμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποξήλωση για να δοθεί το μήνυμα ότι αυτές οι μονάδες οδεύουν χωρίς επιστροφή προς τη μετακίνηση».
 
Το αίτημα του Επιμελητηρίου, συνέχισε «ήταν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου γιατί ως τοπική κοινωνία και ως κράτος, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παρ’ όλο που σημειώνουν κάποιες καθυστερήσεις, εντούτοις είναι χωρίς επιστροφή. Για πρώτη φορά αυτό είναι συγκεκριμένο».
 
Ερωτηθείς για τη μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο κ. Θεοδούλου απάντησε πως «για το θέμα των υγρών καυσίμων θεωρούμε πως υπάρχουν λύσεις προκειμένου να υλοποιηθούν εντός του 2017 έστω και με κάποια καθυστέρηση, αφού δύο μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη εγκαταστάσεις στο Βασιλικό με ευχέρεια χώρου και μπορούν να φιλοξενήσουν και τις άλλες εταιρείες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μετακίνηση του υγραερίου, αφού είναι ένα θέμα που δεν συνάδει με τους Κανονισμούς της Οδηγίας SEVESO, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί άλλου είδους παρενέργειες στην ανάπτυξη της Λάρνακας».
 
Εξήγησε ότι «φαίνεται πως θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην μετακίνηση του υγραερίου ωστόσο έχω διαπιστώσει σε δύο συσκέψεις που έγιναν υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για γρηγορότερη δυνατή μετακίνηση των εγκαταστάσεων».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον το ΕΒΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να πείσει τις ιδιωτικές εταιρείες για να μετακινηθούν το γρηγορότερο δυνατόν από τη Λάρνακα, ο Οθων Θεοδούλου απάντησε πως «έχουμε ήδη κάνει κάποιες ενέργειες. Όταν μάλιστα είχαμε κληθεί από κάποιες εταιρείες για να συζητήσουμε το θέμα, τους είχαμε κάνει σαφές ότι η Λάρνακα υπήρξε πολύ φιλόξενη για όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που έπρεπε να έχει εκτιμηθεί και ότι έχουμε φτάσει στο τέλος μιας εποχής που όλοι πρέπει να τη σεβαστούμε».
 
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ απένειμε επίσης «τα εύσημα στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ο οποίος με αποφασιστικότητα υιοθέτησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και υπέγραψε το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, ενώ σήμερα με δυναμισμό εργάζεται προς υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης».
 
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών ήταν καταλυτική στο να βρεθούμε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε και να αρχίζει η αποξήλωση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας».