Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης προνομιακού διατάγματος απελευθέρωσης της Τζιουράκοβα

Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Χριστοδούλου, αφού άκουσε τις διευκρινίσεις στις αγορεύσεις της Εισαγγελίας και της υπεράσπισης στην αίτηση της Αρίε Τζιουράκοβα (Arie Churakova) για έκδοση προνομιακού διατάγματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus), την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, απέρριψε την αίτηση τόσο επί της ουσίας της όσο και επειδή αυτή κατατέθηκε εκπρόθεσμα.
 
Ο Δικαστής άκουσε τις διευκρινίσεις επί των αγορεύσεων στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής και εξέδωσε την απόφαση του το μεσημέρι. Η Αρίε Τζιουράκοβα εκζητείται από τις ρωσικές Αρχές για αδικήματα οικονομικής φύσης. Είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία και διέμενε στο Ισραήλ και συνελήφθη όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, στη Λάρνακα. Μετά την απόρριψη της Habeas Corpus, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, η εκζητούμενη έχει δικαίωμα εντός 42 ημερών να υποβάλει έφεση. Πρωτόδικα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε την κράτηση της εκζητουμένης για σκοπούς έκδοσης. Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου.
 
Ο δικηγόρος της εκζητουμένης, στην αίτηση για προνομιακό διάταγμα απελευθέρωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται η Τζιουράκοβα δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου η κράτηση της είναι παράνομη.
 
Ο Δικαστής Χριστοδούλου ανέφερε πως εάν η εκζητούμενη δεν έθεσε πρωτόδικα υπεράσπιση ως προς το ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται στη Ρωσία δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να επικαλεστεί αυτή την υπεράσπιση στην Habeas Corpus. Πέραν τούτου με βάση την πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, ο Δικαστής αποφάσισε ότι με βάση τη νομολογία δεν έχει σημασία αν στη Δημοκρατία το αδίκημα για το οποίο εκζητείται δεν είναι ποινικό, αλλά αστικό, φτάνει που το κράτος στο οποίο εκζητείται το αδίκημα είναι ποινικό.
 
Η πληροφόρηση από τη Γενική Εισαγγελία είναι ότι θα αναμένεται να εκπνεύσει η περίοδος για την καταχώρηση για να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης. Αν δεν καταθέσει έφεση θα προχωρήσει η έκδοση. Αν καταθέσει έφεση θα αναμένεται η έκβαση της.

Δειτε Επισης

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις
Καρατόμησε Αρχηγό, Υπαρχηγό και Διεύθυνση Φυλακών ο Χριστοδουλίδης-Αναλαμβάνει ο Αρναούτης
Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για τον εντοπισμό του ισοβίτη... Ήδη κήρυξε την επικινδυνότητα της ανεπάρκειας
Μαχαιρώματα μεταξύ νεαρών σε ανοιχτό χώρο-Τραυματίστηκε 19χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθη μετά από τέσσερις μέρες ανθρωποκυνηγητού ο «Κομμωτής»-Τον έκαψε πληροφορία πολίτη
Από τη Λευκωσία στη Λεμεσό για τον «Κομμωτή» η Αστυνομία-Πληροφορία πως θεάθηκε στην παραλιακή
Όχημα βγήκε εκτός αυτοκινητοδρόμου και κατέληξε σε δέντρο-Δύο τραυματίες, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο
Εξαφανίστηκε νεαρός από την Αγία Νάπα-Πώς περιγράφεται (pic)
Ενήμερες οι κατοχικές αρχές για τον «Κομμωτή» μέσω δικοινοτικής-Έρευνες το πρωί σε περιοχή της Λευκωσίας
Ιερόσυλοι έκλεψαν σκεύη από εκκλησία-Έκκληση ιερέα για επιστροφή τους