ΠΑΣΕΕΞΕ: Προτεραιότητα η ολιστική εξοικονόμηση ενέργειας

«Η εξοικονόμηση ενέργειας και η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, είναι θέματα κρίσιμης σημασίας και πρέπει τα ζητήματα αυτά να τεθούν σε μια νέα βάση για ανάπτυξη, επιτρέποντας στις εταιρείες μέλη του ΠΑΣΕΕΞΕ να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, να διευρύνουν το πεδίο δραστηριοποίησης τους, αλλά να ενταχθούν και περισσότερες επιχειρήσεις στον τομέα». Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Γεωργίου πρόεδρος του ΠΑΣΕΕΞΕ κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής, καταστατικής και εκλογικής συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Όπως υπογράμμισε, η εξοικονόμηση ενέργειας, περιλαμβάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, ο οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τις απαιτήσεις της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η πιο πρόσφατη πολιτική όσον αφορά την εξοικονόμηση υιοθετήθηκε από το «χειμερινό πακέτο για την ενέργεια» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Νοεμβρίου 2016, όπου για το 2030 τίθεται δεσμευτικός στόχος – για πρώτη φορά - 30% εξοικονόμηση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ. Για να βεβαιωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι πλήρως εφοδιασμένοι και εξοπλισμένοι για τη μετάβαση αυτή, εγκαινιάζει νέα και καινοτόμα μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Τα μέτρα αυτά επικεντρώνονται στα εξής:
Ρύθμιση του πλαισίου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων (οικολογικός σχεδιασμός) και την ενημέρωση των καταναλωτών (ενεργειακή σήμανση προϊόντων).
Χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση με έξυπνη χρηματοδότηση.
«Επιδίωξη του Συνδέσμου μας είναι η επίλυση των  προβλημάτων μέσα από τον διάλογο μέσω συναντήσεων, υποβολή υπομνημάτων, πάντα καλόπιστα, τεκμηριωμένα, παρασκηνιακά και μακριά από το φως της δημοσιότητας», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

Οι εξελίξεις του κλάδου αφορούν:
α) την προώθηση των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης στην Κύπρο και την ομαλή δραστηριοποίηση των Εταιρειών Παροχών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO).
β) την προώθηση των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής κατανάλωσης Ενέργειας
γ) την συνέχιση και την βελτίωση των Σχεδίων Χορηγιών Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω για επιχειρήσεις και κατοικίες.
δ) τη παρακολούθηση της εφαρμογής της Οδηγίας για την Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση
ε) τους προϋπολογισμούς και τη βιωσιμότητα του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ

Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε πως στόχος του ΔΣ του ΠΑΣΕΕΞΕ είναι η προώθηση και προάσπισης των συμφερόντων των Μελών του συνδέσμου, η αναβάθμιση του ρόλου του και φυσικά η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις.
 
Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το ΔΣ του ΠΑΣΕΕΞΕ πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές με την Υπηρεσία Ενέργειας, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για προώθηση των εισηγήσεων και απόψεων του.

Υποβολή υπομνημάτων 
Ο ΠΑΣΕΕΞΕ απέστειλε επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή εκφράζοντας την αντίθεση του ως προς την απαγόρευση ανάθεσης εκτέλεσης έργου σε μη εγγεγραμμένο και κάτοχο ετήσιας άδειας εργολήπτη καθώς ξεφεύγει από τις πρόνοιες του περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων νόμο. Η βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων,  σχετίζεται με τη βελτίωση της απόδοσης δομικών στοιχείων, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμα και στην περίπτωση εργασιών βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης δομικών στοιχείων του κελύφους, αυτές δεν αποτελούν έργο κατασκευαστικό ή/και οικοδομικό ή/και πολιτικής μηχανικής. Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι η οποιαδήποτε εισαγωγή προνοιών, που θα επέβαλλε οι εργασίες να αναλαμβάνονται από αδειούχο εργολήπτη, είναι λανθασμένη και ξεφεύγει από τις ρυθμίσεις του εν λόγω Νόμου και σχετικών κανονισμών.

Επαφές ΠΑΣΕΕΞΕ 
Αναφορικά με το 2ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής κατανάλωσης Ενέργειας, ο Σύνδεσμος μας  υπέβαλε γραπτώς τα σχόλια και τις εισηγήσεις του προς την Υπηρεσία Ενέργειας, ζητώντας, όπως τα όσα αναφερθούν ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Οι εισηγήσεις αυτές αφορούσαν:

α) Την αυστηρή απαίτηση για μέγιστη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση στις κατοικίες 15 kWh/m2/yr. Η εν λόγω απαίτηση θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνεται στη δική μας κλιματολογική ζώνη και δημιουργεί προβλήματα στο σχεδιασμό και αναβάθμιση των κτιρίων σε ΚΣΜΚΕ. Συνεπώς η απαίτηση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί. Εξάλλου κρίνεται  ορθότερο όπως η απαίτηση για μέγιστη ζήτηση ενέργειας ισχύσει για τις απαιτήσεις σε ψύξη.

β) Ο συντελεστής σκίασης 0.63 για τα παράθυρα θεωρείται απαραίτητος και θα πρέπει παραμείνει στις ελάχιστες απαιτήσεις των ΚΣΜΚΕ καθώς βελτιώνει την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

γ) Η ελάχιστη απαίτηση για τον μέγιστο μέσο συντελεστή θερμοπερατότητας U των κουφωμάτων θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος από το 2.25 W/m2K.

δ) Θα πρέπει να ισχύσουν διαφορετικές απαιτήσεις για ΚΣΜΚΕ αναλόγως κλιματικής ζώνης. Δεν μπορούν να ισχύσουν οι ίδιες απατήσεις για όλη την Κύπρο.

ε) Η νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας ελέγχου των διαδικασιών για την «πιστοποίηση» κτιρίου σε ΚΣΜΚΕ κρίνεται ως απαραίτητη. Πέραν του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στο οποίο αναγράφεται η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες ελέγχου των κριτηρίων και τεχνικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται ώστε ένα κτίριο να καθίσταται ΚΣΜΚΕ.
στ) Ο ΠΑΣΕΕΞΕ θεωρεί ότι όλα τα μονωτικά συστήματά που χρησιμοποιούνται οφείλουν να έχουν τις κατάλληλες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ως ολοκληρωμένα συστήματά και όχι ως επιμέρους υλικά, ενώ πρέπει να γίνεται καλύτερος έλεγχος συμμόρφωσης από πλευράς των αρμόδιων φορέων.

Επίσης πραγματοποιηθήκαν επαφές με το Υπουργείο Ενέργειας για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Με επιστολή του ο Σύνδεσμος εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της Οδηγίας για την Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων καθώς θα μπορούσε με την τεχνογνωσία των μελών του να συνεισφέρει εποικοδομητικά.

Ημερίδα για ενεργειακούς ελέγχους
Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας διοργάνωσε στις 15 Ιουλίου 2016 ημερίδα με θέμα τους Ενεργειακούς ελέγχους. Κατά την διάρκεια αυτής αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για ενεργειακούς ελέγχους, τι είναι οι Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, και τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας ενεργειακός έλεγχος.
​​​​​​​
Συναντήσεις και συζητήσεις
Ο σύνδεσμος είχε συνάντηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως με σκοπό την συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το υφιστάμενο Μητρώο διαμεσολαβητών που διατηρεί το Υπουργείο και τη συμπερίληψη σε αυτόν διαμεσολαβητών που έχουν δυνατότητα να διαχειριστούν την εξώδικη επίλυση διαφορών που ανακύπτουν από Συμβάσεις ενεργειακών Υπηρεσιών. Επίσης, συναντήθηκε με λειτουργούς της Υπηρεσίας Ενέργειας με κύρια θέματα συζήτησης τις Εταιρείες παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, τους Ενεργειακούς Ελέγχους,  το Σχέδιο Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω καθώς και την προώθηση της χρηματοδότησης των μεμονωμένων μέτρων. Ο ΠΑΣΕΕΞΕ έθεσε θέμα στήριξης των Εταιρειών παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών έτσι ώστε να λειτουργήσουν στην αγορά απρόσκοπτα γεγονός που θα έχει σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο ΠΑΣΕΕΞΕ σε συνάντηση που είχε με την ΓΔ ΕΠΣΑ, έθεσε την αναγκαιότητα συνέχισης του Σχεδίου Χορηγιών Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω. Το κυριότερο θέμα που απασχολεί έντονα τον σύνδεσμο είναι η χρονοβόρα γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο αναφορικά με το θέμα εξαγγελίας των σχεδίων χορηγιών ΑΠΕ & ΕΞΕ.
«Όπως γνωρίζετε, διαχρονική θέση του ΠΑΣΕΕΞΕ είναι η λειτουργία των σχεδίων χορηγιών σε προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια για να προγραμματίζονται σε σωστές και επαγγελματικές βάσεις οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας. Για το εν λόγω θέμα ο ΠΑΣΕΕΞΕ είχε ασκήσει έντονες πιέσεις ώστε τα σχετικά Σχέδια εξαγγελθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2016, ώστε να μπορέσουν να προβληθούν με τη διοργάνωση της έκθεσης SAVEENRGY 2016. Δυστυχώς όμως, και πάλι φέτος επαναλήφθηκαν τα ίδια αρνητικά δεδομένα που βλέπουμε κάθε χρόνο, αφού δεν έγινε εφικτό να λειτουργήσει το σχέδιο χορηγιών εξοικονομώ - αναβαθμίζω όπου φαίνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, η τάση είναι να μην δίδονται πλέον χορηγίες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, αλλά να εμπλακεί ο τραπεζικός τομέας στην υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι και η χρηματοδότηση επιτοκίου», υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου.

Καταλήγοντας, καλωσόρισε στις τάξεις του Συνδέσμου τα νέα μέλη: ΕΛΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΩΤΙΚΗ, A.N. IOANNOU ECO-TECH, NEON ENERGY CYPRUS και LIMCEN.