ΥΠΑΜ: Προσαρμογή πλάνων για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών
20:35 - 26 Ιανουαρίου 2017
Την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρησιακών πλάνων έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι ασύμμετρες και ασύμβατες απειλές και να προστατεύονται οι ζωτικής σημασίας κρατικές υποδομές, επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Μιλώντας σε συμπόσιο με «Προστασία Ενεργειακών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, Προκλήσεις στην προστασία των κρίσιμων υποδομών ενέργειας: Τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικό ερευνητικό έργο», που διοργανώθηκε από το ΥΠΑΜ και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις στην ασφάλεια διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο.
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε την αναγκαία επιχειρησιακή ικανότητα, πρέπει να προσαρμόσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, έτσι ώστε αυτά να προασπίσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό την ασφάλειά μας και να προστατέψουν τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε.
Λέγοντας ότι η έννοια άμυνα δεν πρέπει να προσεγγίζεται πλέον με τους όρους του προηγούμενου αιώνα, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως μη κρατικοί φορείς, όπως εγκληματικές, ριζοσπαστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν στις μέρες μας τα μέσα για να καταστούν κρίσιμη απειλή στην ασφάλεια των πολιτών, στις ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες, στους κυβερνητικούς μηχανισμούς, αλλά και σε κρατικές υποδομές, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών υποδομών ζωτικής σημασίας.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με ένα συνολικό και ολιστικό τρόπο, που να αξιοποιεί όλους τους πόρους, όλη την επιχειρησιακή ικανότητα που έχουμε στη διάθεσή μας με τον πιο αποδοτικό τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο ΥΠΑΜ γίνεται προκειμένου να υπηρετήσει αυτό το σκοπό.
«Πρέπει», κατέληξε, «να αξιοποιήσουμε το κάθε ευρώ που καταβάλλουν οι συμπολίτες μας κατά τρόπο που να εξυπηρετεί την ανάγκη προάσπισης της ασφάλειας, των στρατηγικών μας συμφερόντων, όχι μόνο σε καιρό πολέμου, αλλά και για αντιμετώπιση αυτών των νέου τύπου απειλών σε μια εποχή συμβατικής ειρήνης αλλά με ασύμβατες απειλές».
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, τόνισε πως η αειφόρος ανάπτυξη προϋποθέτει την καλλιέργεια σταθερότητας και ειρήνης.
Ο κ. Γουλιάμος τόνισε πως αγωγοί νερού, ενεργειακοί αγωγοί, σταθμοί τηλεπικοινωνιών, το διαδίκτυο, ηλεκτρικά δίκτυα έχουν πλέον βρεθεί στο επίκεντρο μιας πιο βαθιάς ανάλυσης και προστασίας τόσο από εμπειρογνώμονες όσο και ερευνητές.
«Η διασφάλιση της ενεργειακής στρατηγικής αυτονομίας για την ευρωπαϊκή άμυνα καθίσταται πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ τόσο για την εθνική όσο και τη διεθνή ασφάλεια αλλά και την οικονομική ευημερία λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων και τις αναδυόμενες υβριδικές και ασύμμετρες απειλές, καθώς και την ευπάθεια στην επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων», είπε.
Στο συμπόσιο, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο Γιάροσλαβ Χάγιεκ που εργάζεται στο κέντρο αριστείας για την ενεργειακή ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μια δεξαμενή σκέψης, ο οποίος παρουσίασε τις διάφορες ασκήσεις επί χάρτου που έγιναν σε διάφορες χώρες της ατλαντικής συμμαχίας, υπό το φως των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ενεργειακές υποδομές ζωτικής σημασίας.
Παράλληλα, ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Διευθυντής για θέματα ασφάλειας στη Noble Energy και ο Γιώργος Παπαναστασίου, Γενικός Διευθυντής του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών της VTTV στο Βασιλικό, παρουσίασαν τα συνολικά σχέδια ασφαλείας.