Μαγειρέψτε χωρίς να σπαταλάτε ενέργεια και χρήμα

Γνωρίζατε ότι γύρω στο 18% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μας αφορά το μαγείρεμα; Και όμως, Το αγαπημένο σημείο του σπιτιού για πολλούς είναι ταυτόχρονα και το πιο ενεργοβόρο.

Μάλιστα είναι ίσως το μόνο σημείο του σπιτιού στο οποίο μπορεί να γίνουμε σπάταλοι χωρίς καν να το καταλάβουμε.
Το θετικό είναι πως με τις σωστές  κινήσεις εύκολα μπορεί κανείς και να εξοικονομήσει ενέργεια. Ας δούμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές ώστε να μην σπαταλάμε ενέργεια όσο μαγειρεύουμε!

1. Πρώτο και βασικότερο επιλέγουμε μια καλή χύτρα ταχύτητας, εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, εξοικονομούμε και ενέργεια της τάξεως του 30%-60%. 

2. Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα ώστε να «φυλακίζουμε» την θερμότητα στο φαγητό μας.

3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.

4. Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5 έως 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό μιας και η θερμότητα που παραμένει είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. 

5. Χρησιμοποιούμε εμαγιέ σκεύη που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα. 

7. Χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος ματιού ανάλογα με το σκεύος που χρησιμοποιούμε. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια.

8. Αξιοποιούμε τη θερμότητα που είναι συσσωρευμένη στο μάτι ή τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας μετά το μαγείρεμα προκειμένου να ζεστάνουμε άλλα φαγητά.

9. Καθαρίζουμε τακτικά τα μάτια και τον φούρνο μας για να μειώσουμε τις απαιτήσεις για ενέργεια.
10. Δεν τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του  φούρνου για να μην λερώνεται. Αυτό το «κόλπο» στην ουσία μονώνει την κάτω αντίσταση και προκαλεί απώλεια ενέργειας.

11. Αποφεύγουμε τις άσκοπες προθερμάνσεις και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου μας. Αυτό επιφέρει απώλεια θερμότητας έως και 20%..

12. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμάμε το φούρνο μικροκυμάτων καθώς εκτός από χρόνο εξοικονομεί και ηλεκτρική ενέργεια.

13. Μην ξεχνάτε πως χρησιμοποιώντας το θερμό αέρα του φούρνου μπορούμε να μαγειρέψουμε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα.
 
14. Αν τώρα θα επιλέξετε την ηλεκτρική σας κουζίνα προτιμήσετε μια κουζίνα υγραερίου καθώς είναι πολύ πιο οικονομική στην κατανάλωση ενέργειας. Εξάλλου, πολλοί θεωρούν ότι τα φαγητά εκεί γίνονται πιο νόστιμα.

15. Τέλος μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τον βραστήρα νερού! Το νερό σας θα είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα για να μαγειρέψετε ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε λιγότερο ρεύμα από ότι θα χρειαζόταν η ηλεκτρική κουζίνα.