Υπόδικοι και οι γονείς της Έφης Ηροδότου - Πως τους «έκαψε» ο αδερφός

Την απόφαση του όπως παραμείνουν υπό κράτηση και οι γονείς της Έφης Ηροδότου ανακοίνωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Οι δύο κατηγορούνται για την σκευωρία που στήθηκε με φόντο την αθώωση της κόρης τους για το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, έπειτα από το οποία έχασε την ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου.
 
Αφού ανέγνωσε τα γεγονότα όπως τα παρουσίασαν οι δυο πλευρές, η δικαστής αποφάσισε πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ως εκ τούτου διέταξε την κράτηση τους στις κεντρικές φυλακές μέχρι την έναρξη της δίκης. Όπως ανέφερε πρόκειται για αδικήματα που επιφέρουν φυλάκιση μέχρι και 7 χρόνια και επισήμανε οτι πρόκειται για σοβαρά αδικήματα.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης της η δικαστής ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι έταξαν εργασία και άδεια παραμονής σε μάρτυρα για να ψευδομαρτυρήσει, ενώ εξασφάλισαν πλαστό έγγραφο ότι ο αλλοδαπός ψευδομάρτυρας ήταν εκπαιδευμένος σε συστήματα ασφαλείας. Επίσης η δικαστής σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι παρουσίασαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραποιημένη έγγραφα. 

Επιστολή μέσω δικηγόρου τον Νοέμβριο 
 
Επιπρόσθετα κατά την ανάγνωση των γεγονότων η δικαστής αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλαν τον Νοέμβριο με την οποία εξέφρασαν την πρόθεση τους να έρθουν στην Κύπρο γεγονός που αποδεικνύει πως γνώριζαν πως ήταν καταζητούμενοι.

Η επιστολή του αδερφού - «Να αποκαταστασθεί η αδικία»

Μάλιστα η δικαστής αναφέρθηκε και σε επιστολή του αδερφού της Έφης Ηροδότου που στάλθηκε το 2013, με την οποία ζητούσε την μη προφυλάκιση των οικείων του σε περίπτωση που έρχονταν στην Κύπρο. Στην επίμαχη επιστολή ο αδελφός της Έφης Ηροδότου μιλούσε για αποκατάσταση της αδικίας για να τους αφήσουν «επιτέλους ελεύθερους να ζήσουν στην πατρίδα τους».

Για τη συγκεκριμένη επιστολή οι γονείς ισχυρίστηκαν πως δεν ήταν ενήμεροι.

Στην επίμαχη επιστολή ο αδελφός της Έφης Ηροδότου μιλούσε για αποκατάσταση της αδικίας για να τους αφήσουν «επιτέλους ελεύθερους να ζήσουν στην πατρίδα τους».
 
Συγκεκριμένα η δικαστής ανέφερε ότι γνώριζαν πως ήταν καταζητούμενοι τουλάχιστον από το 2013.

Σημειώνεται πως ο  πατέρας της Έφης Ηροδότου μέσω τρίτου προσώπου από τη Λεμεσό ζήτησε ως αντάλλαγμα της επιστροφής τους στην Κύπρο να μην δεχθούν προπηλακισμούς και να μην προφυλακιστούν. Όπως ανέφερε ο ανακριτής του Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου τους διαβεβαίωσε ότι θα έχουν μέτρα ασφαλείας και δεν θα δεχθούν προπηλακισμούς αλλά το αίτημα τους να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους απορρίπτεται από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Στη χθεσινή δικάσιμο, οι γονείς της κατηγορούμενης έφεραν ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής για την κράτηση τους μέχρι την έναρξη της δίκης καθώς υπάρχει κίνδυνος διαφυγής.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων απέρριψε το αίτημα της κατηγορούσας αρχής ενώ κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία έγινε αναφορά στην ζωή της οικογένειας Ηροδότου στην Ελλάδα και ότι δεν κρυβόντουσαν καθώς δεν γνώριζαν ότι ήταν καταζητούμενοι.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μετά τη δίκη έφυγαν από την Κύπρο γιατί φοβόντουσαν για τη ζωή της Έφης γιατί θα δεχόταν έντονη κριτική από την κοινωνία (bullying).

Τόσο οι γονείς της Έφης Ηροδότου όσο και η ίδια, ανέφεραν ότι ζούσαν μια φυσιολογική ζωή, ότι η Έφη το 2016 έλαβε και δίπλωμα σπουδών, ότι ήταν δασκάλα κατηχητικού, ότι κατείχε αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων και ότι χρησιμοποιούσε κανονικά το όνομα της.

Επίσης, σε σχέση με την επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης το 2013 για να έρθουν στην Κύπρο και να μην προφυλακιστούν, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για τις ενέργειες του γιου τους.

Οι γονείς της Έφης Ηροδότου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν όπως και η ίδια. Υπενθυμίζεται ότι και η 30χρονο έφερε ένσταση στην κράτηση της στις Κεντρικές φυλακές μέχρι την έναρξη της δίκης ωστόσο το αίτημα της να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους απορρίφθηκε και οδηγήθηκε στο κελί.  

Η δίκη της Έφης Ηροδότου αρχίζει στις 8 Φεβρουαρίου και των γονιών της στις 6 Φεβρουαρίου.  

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους