Αβ. Νεοφύτου: Τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού

Σε εκτενή ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προοπτικές που διανοίγονται για την επίλυσή του, καθώς και τις προοπτικές για την οικονομία μετά τη λύση, προέβη στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης του ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας και διοργάνωσε η IMH, ο πρόεδρος της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου.


Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην παρουσία της αφρόκρεμας της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση σε κάθε Κεφάλαιο που συζητείται, σκιαγραφώντας παράλληλα εκτενώς το καθ’ όλα ευοίωνο, όπως προδιαγράφεται, μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά τη λύση του Κυπριακού.
«Μόνο η οικονομική μυωπία», υπέδειξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «θα αποτύχει να προβλέψει τις οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού». «Είναι φρόνιμο», σημείωσε, «να μας απασχολούν πιθανοί κίνδυνοι, αλλά είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα για την επιχειρηματική κοινότητα, να επιτρέπει σε υπέρμετρες φοβίες να κυριαρχούν στον τρόπο σκέψεις μας».

 

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.  

 

Χωρίς στρεβλώσεις
Προβαίνοντας σε ειδικές αναφορές στα θέματα της οικονομίας και της αγοράς, ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε πως γίνεται διαπραγμάτευση για ένα σύστημα που θα διασφαλίζει και αναπτύσσει τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης μέρας. Συναφώς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι η διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς είναι ότι τα όσα θα συμφωνηθούν να μην προκαλούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού είναι εκ των κυριότερων επιχειρημάτων που επικαλείται η πλευράς μας. Η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και η απρόσκοπτη και πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου αποτελούν όχι μόνο τον στόχο, αλλά και το κυρίαρχο στοιχείο της επιδιωκόμενης λύσης», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.


Το Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι η οικονομία θα είναι ενοποιημένη με ένα νόμισμα, το ευρώ, και θα έχει μια Κεντρική Τράπεζα. «Θα διαμορφωθεί», επισήμανε, «ένα Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας, το οποίο θα διέπεται από Ομοσπονδιακό Νόμο και θα ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας».

Το Σύμφωνο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό, συνιστώσες πολιτείες ακόμα και τοπικές αρχές).
*Οι έμμεσοι φόροι, όπως ΦΠΑ, δασμοί, φόροι κατανάλωσης, θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από τις συνιστώσες πολιτείες.
*Όλες οι Κρατικές Ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
*Ο περί Εταιρειών Νόμος θα θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και άρα θα εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την επικράτεια της Ενωμένης Κύπρου.
*Θα υπάρχει ένας έφορος εταιρειών.
*Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Χρηματιστήριο Αξιών και άλλοι σημαντικοί χρηματοοικονομικοί θεσμοί θα είναι κάτω από το Ομόσπονδο Κράτος χωρίς παραρτήματα και η ίδια νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια του νησιού.
*Τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και υγείας θα είναι ξεχωριστά.
 
Απαντήσεις στις ανησυχίες
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε λεπτομερώς στις διάφορες ανησυχίες που εκφράζονται σε ό,τι αφορά τις οικονομίες προεκτάσεις μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού.
 
*Αναφορικά με τη ανησυχία που εκφράζεται σε σχέση με το χρέος του κατοχικού καθεστώτος προς την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως τα ποσά αυτά δεν έχουν χαρακτηριστικό χρέους, αλλά είναι η καταγραφή των ποσών που παραχώρησε η Τουρκία από το 1974 και δεν υπάρχει χρόνος αποπληρωμής, δεν υπάρχουν τόκοι, ούτε πληρώθηκε ποτέ κάποια δόση. «Όποια κι’ αν τελικά θα είναι η ρύθμιση που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι μεταξύ τους θα επιλέξουν γι’ αυτό το ζήτημα, μπορώ με ειλικρίνεια να σας διαβεβαιώσω ότι το ποσό αυτό δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε την οικονομία της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, αλλά ούτε και της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης», ανέφερε.
 
*Σε σχέση με την ανησυχία που αφορά στις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν αναλόγως των περιοχών που θα επιστραφούν και της εκτίμησης της αξίας της γης και των ακινήτων που θα γίνει, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως ακούγονται αστρονομικά ποσά. «Και ασφαλώς», συνέχισε, «το ποσό που θεωρητικά θα μπορούσε να απαιτηθεί θα είναι πολύ μεγάλο εάν υποθέσουμε ότι στο σύνολο τους οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης επιλέξουν μόνο τη θεραπεία της αποζημίωσης και δεν καταφέρουν σε καμία περίπτωση να καταλήξουν σε μια διευθέτηση με τον χρήστη της ιδιοκτησίας τους. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι η αγορά δεν λειτουργεί με αυτούς τους ακραίους κανόνες. Με τέτοιες υποθετικές προσεγγίσεις δεν θα λειτουργούσαν ή δεν θα έδιναν δάνεια οι τράπεζες, αφού θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος μέσα σε μια μέρα όλοι ανεξαιρέτως οι καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Ούτε ασφαλιστικές εταιρείες θα είχαμε, αφού σε μια μέρα όλοι οι ασφαλιζόμενοι θεωρητικά μπορούν να διακόψουν τα συμβόλαια τους».

Επί τούτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι ήδη υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφού μειώνουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα αστρονομικά ποσά με τα οποία κάποιοι, όπως είπε, επιχειρούν να προκαλέσουν φόβο:
1. Σημαντικές περιουσίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

2. Σημαντικές περιουσίες, στις περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους.

3. Περιουσίες θα ανταλλαγούν με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές περιουσίες στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή.
«Και να ξεκαθαρίσω κάτι», υπογράμμισε. «Τα οποιαδήποτε ποσά που θα χρειαστούν για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, θα καταβληθούν στο τέλος από τους χρήστες που θα κριθεί ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο».
 
*Αναφερόμενος στην ανησυχία αναφορικά με το κόστος εγκαθίδρυσης του ομόσπονδου κράτους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισήμανε: «Δεν αντιλέγω ότι η δημιουργία μιας κεντρικής ομοσπονδιακής δομής θα επιφέρει κάποια αυξημένα έξοδα. Από την στιγμή που οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν θα ασκούνται και από τις συνιστώσες πολιτείες, αυτό σημαίνει εξοικονομήσεις στο επίπεδο των κρατιδίων. Πιο σημαντικό όμως είναι οι εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές οι οποίες όχι μόνο υπερκαλύπτουν τα αυξημένα έξοδα, αλλά δημιουργούν και πλεονάσματα».

Η ακτινογραφία των διαπραγματεύσεων
Αναφερόμενος τέλος στην εν’ εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, και ειδικότερα στο πόσο πιο κοντά στη λύση βρισκόμαστε μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε ότι:
 
Πρώτο: Διασφαλίσαμε τις ευρωπαϊκές αρχές της λύσης, με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και απόλυτο σεβασμό των βασικών ελευθεριών. «Διασφαλίσαμε», τόνισε, «το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, το δικαίωμα απόκτησης ιδιοκτησίας και το δικαίωμα της ελεύθερης ενάσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας».
 
Δεύτερο: Διασφαλίσαμε τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, 80% Ελληνοκύπριοι και 20% Τουρκοκύπριοι.
«Με την προϋπόθεση», επισήμανε, «ότι για να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος ως πολίτης της Ομόσπονδης Κύπρου θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις Έλληνες πολίτες, διασφαλίζουμε άπαξ και δια παντός ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία».
 
Τρίτο: Συζητάμε σήμερα για μια Κύπρο που θα είναι οικονομικά υγιής.
«Με τη συνδρομή για πρώτη φορά των Ευρωπαϊκών θεσμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.  
 
Τέταρτο: Συζητάμε σήμερα, στη βάση χαρτών που για πρώτη φορά κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές.
«Να θέσουμε», υπογράμμισε, «ξανά ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου υπό τον έλεγχο της ομόσπονδης πια Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να ανακτήσουμε υπό τη δική μας διοίκηση σημαντικά εδάφη που χάσαμε με την εισβολή του 1974. Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να πετύχουμε την επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη δική μας διοίκηση. Διασφαλίσαμε το δικαίωμα επιστροφής όλων ανεξαίρετα των προσφυγών στα χωριά και τις πόλεις τους, εάν αυτοί το επιθυμούν».
 
Πέμπτο: Διασφαλίσαμε τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
«Και ο κάθε ιδιοκτήτης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «θα έχει τη δυνατότητα, είτε της επιστροφής του συνόλου της περιουσίας του, είτε της επιστροφής μέρους αυτής, είτε της ανταλλαγής ή και της αποζημίωσης.
 
Έκτο: Συζητάμε σήμερα, για πρώτη φορά, με την Τουρκία.
«Αυτό που για τόσες δεκαετίες επιδιώκαμε. Συζητάμε την ασφάλεια μας, αλλά και την εξασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να ενστερνισθεί τις ανησυχίες μας και βλέπουμε να έχουμε για πρώτη φορά κατανόηση και ανταπόκριση. Δεν αποδεχόμαστε στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο να υπάρχουν ξένα στρατεύματα και ‘’προστάτιδες’’ τρίτες χώρες με μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν είναι αποδεκτό», τόνισε.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη