Ισχυρή δέσμευση Σ.Α. για στήριξη της διαδικασίας για Κυπριακό

Με κοινή εμφάνιση ενώπιον των δημοσιογράφων, του Σουηδού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Όλαφ Σκοογκ (Olof Skoog), του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της ειδικής αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ, Σπέχαρ, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τους δύο αξιωματούχους του ΟΗΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων της Γενεύης και της Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας διάβασε στους δημοσιογράφους ανεπίσημη δήλωση στην οποία νωρίτερα συμφώνησαν όλα τα μέλη και που εκφράζει την υποστήριξη προς τη διαδικασία, τις προσπάθειες του ΓΓ και του ειδικού του συμβούλου καθώς και τους δύο ηγέτες.
 
Η δήλωση αυτή είναι η πιο ήπια μορφή έκφρασης της άποψης του Σ.Α. και δεν καταγράφεται στα πρακτικά του. Ο Σκόογκ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση που διεξήχθη στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση και «καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού στους πρόσφατους μήνες, όπως και τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η οποία αντιμετώπισε για πρώτη φορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
 
Ο κ. Σκόογκ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. χαιρετίζουν «τη σταθερή και θαρραλέα ηγεσία που επιδείχθηκε και από τους δύο ηγέτες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη για την κρίσιμη υποστήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν. Και επαναβεβαίωσαν την πολύ σθεναρή τους υποστήριξη προς τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στον ενεργό τους ρόλο για τη διευκόλυνση των συζητήσεων».
 
Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «επανέλαβαν τη σθεναρή τους δέσμευση να υποστηρίξουν τις δύο πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας διευθέτησης, μεταξύ άλλων και μέσω της ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προτρέπουν όλες τις πλευρές να διατηρήσουν τη δυναμική και να αδράξουν την ευκαιρία που τώρα έχουν, για να διασφαλίσουν μια ιστορική συμφωνία για μια ενωμένη Κύπρο».
 
Ολοκληρώνοντας «με αυτή την ισχυρή” – όπως τη χαρακτήρισε – “δέσμευση από μέρους του Σ.Α.», ο προεδρεύων παρουσίασε τον κ. Έιντε και την κ. Σπέχαρ.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε χαρακτήρισε από την πλευρά του, “ιδιαίτερα σημαντικό” για τον ίδιο και την Ειδική Αντιπρόσωπό του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αλλά και όλους τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, που προσπαθούν να υποστηρίξουν την καθοδηγούμενη από τους δύο ηγέτες διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, να αισθάνονται ότι έχουν την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Θα μεταφέρουμε στην Κύπρο αυτό το μήνυμα, που είναι σημαντικό για το έργο μας, αλλά περισσότερο σημαντικό είναι πως αποτελεί μια πολύ ισχυρή ενθάρρυνση προς τους ηγέτες κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν πραγματική ηγεσία όλους αυτούς τους 20 μήνες και ιδιαίτερα τους τελευταίους, όπου αμφότεροι συμφώνησαν να ανταλλάξουν χάρτες με πολύ παρόμοια ποσοστά, αλλά και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο», είπε ο κ. Έιντε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Ο ειδικός σύμβουλος τόνισε πως το γεγονός ότι η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο ξεκίνησε σηματοδοτεί μια κεντρική αλλαγή στη διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα ήταν διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Η κ. Σπέχαρ από την άλλη, επίσης ευχαρίστησε το ΣΑ για την πρόθεσή του να ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης.
 
Αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και υπογραμμίστηκαν από το Σ.Α., όπως τη σημασία της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και τη σημασία του ρόλου των γυναικών στην ειρήνη και ασφάλεια στις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή της συμφωνίας.
 
Τέλος, σημείωσε το ενδιαφέρον - εδώ και καιρό - του Συμβουλίου στην προετοιμασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους για το σχεδιασμό στην περίπτωση μιας διευθέτησης.
 
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα