Tα πρώτα κάθετα φωτοβολταϊκά για τα κυπριακά κτίρια

Ένα πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό θα κάνει την εμφάνιση του σε λίγες μέρες στην Κύπρο ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. 

Το πρώτο κάθετο φωτοβολταϊκό θα εφαρμοστεί στο ΤΕΠΑΚ από την NeoKypro Ent. Ltd η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μηχανικής και στις λύσεις ενέργειας. Τα μέλη της ομάδας είναι ο Mάρκ Ελ Χατζ (Μηχανολόγος Μηχανικός) και ο Μάριος Μαυρογένης (Μηχανικός Περιβάλλοντος), ο οποίος οραματίστηκε αυτό το είδος της εγκατάστασης με στόχο την έξοδο από τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, καθώς και για τον αρχικό σχεδιασμό των κτιρίων που έχουν περιορισμένο διαθέσιμο χώρο.
 
Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαυρογένης στόχος του έργου είναι να εισαγάγει τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στο κέλυφος του κτιρίου (BIPV) σε κτιριακά σχέδια και να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (NZEBs). Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό προέκυψε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή Μάριου Μαυρογένη στο πρόγραμμα «Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (ΕΤΕΠ).

Σύντομα, η NeoKypro Ent όπου εργάζεται ο κ. Μαυρογένης επικοινώνησε με το ΤΕΠΑΚ και τα αρμόδια τμήματα του για την υλοποίηση του έργου ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογένη, λέγοντας «κάθετο φωτοβολταϊκό» εννοούμε την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος οποιασδήποτε δυναμικότητας σε κιλοβάτ στο κέλυφος του κτιρίου. Όπως τόνισε, η εγκατάσταση αυτή προτείνεται στη νότια πλευρά (κατεύθυνση) οποιουδήποτε κτίριού καθώς εκεί θα δέχεται την μέγιστη ηλιοφάνεια όπως συνηθίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών. «Οι συνηθισμένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε κτίρια εκτελούνται σε επίπεδες ή κεκλιμένες οροφές με διάφορες κλίσεις (συνηθέστερη είναι 30ο)  και με νότιο προσανατολισμό», υπογράμμισε.

Οι εργασίες στο κτίριο ΥΣΦΜ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θα ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και υπολογίζεται ότι το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Μαρτίου.

Τα πλεονεκτήματα
Τα οφέλη από μία τέτοια εγκατάσταση είναι πολλαπλά σε πολλούς τομείς. Τα κάθετα φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα στο κέλυφος του κτιρίου (Building Intergraded PhotoVoltaics – BIPV) μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά υλικά κατασκευής ενός κτιρίου (γυαλί, τσιμέντο, μέταλλο, πέτρα κ.α) έχοντας μία οικονομικά αποδοτική επίδραση. Εξηγώντας με απλά λόγια ο κ. Μαυρογένης ανάφερε πως το κόστος για την εγκατάσταση αυτή σε βάθος χρόνου είναι αποδοτικότερη καθώς παράγει ενέργεια, εξοικονομεί την κατανάλωση και είναι πιο οικονομικό από τα συμβατικά υλικά κατασκευής που έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και αυξημένο κόστος συντήρησης.
Με τα κάθετα φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα στο κέλυφος του κτιρίου μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα κέρδη:
Ηχομόνωση
Θερμομόνωση
Ασφάλεια κελύφους λόγω ύπαρξης υαλοστασίου του φωτοβολταϊκού
Αδιάβροχο
Ηλιακή προστασία
Θερμική άνεση
Πρωτοποριακή αισθητική κτιρίου
Οικονομικό όφελος
Περιβαλλοντικό όφελος

Επίσης, πρόσθεσε πως η κάθετη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μπορεί να προσφέρει «θερμικά κέρδη» μέσω του κενού που δημιουργείται από το φωτοβολταϊκό πλαίσιο και του κελύφους. Μέσω του φυσικού θερμοδυναμικού μηχανισμού, το κενό αυτό μπορεί να μεταφέρει ανοδικά θερμά ρεύματα αέρα που μπορούν να εκμεταλλευτούν στο κτίριο για τη δημιουργία θερμικής άνεσης. Αντίθετα, το κοινό φωτοβολταϊκό τοποθετείται σε οροφές, στέγες ή στο έδαφος με κλίση καθαρά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί το δίκτυο του κτιρίου ή το δίκτυο της ΑΗΚ.

Προοπτικές 
Στην Κύπρο δεν έχει καταγραφεί παρόμοια εγκατάσταση με όλες τις απαραίτητες άδειες. Αντίθετα, στο εξωτερικό η τεχνολογία έχει ερευνηθεί αναπτυχθεί και εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κίνα και άλλες. Όπως ανέφερε, οι προοπτικές στην Κύπρο είναι απεριόριστες. «Δεδομένης της σχεδόν ολόχρονης ηλιοφάνεια, των ενεργοβόρων υφιστάμενων κτιρίων, αλλά και την ανάγκη για μελλοντικές κατασκευές με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση τα συστήματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό.