«Αποστολή Νερό»- Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση του

 Στις μέρες μας το θέμα της λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα οξύ και η ενημέρωση και εκπαίδευση ως προς την ορθή διαχείριση του νερού είναι μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για όλους.
Ένα σημαντικό πρόγραμμα που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση είναι το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» που υλοποιείται στη χώρα μας από το 2013 από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με το σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company). Κύριος στόχος του η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η δημιουργία μίας νέας κουλτούρας σχετικά με την σωστή διαχείριση του νερού που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση του από τις επόμενες γενιές.
Με αυτό σαν γνώμονα, το πρόγραμμα λειτουργεί πολυεπίπεδα και περιλαμβάνει δραστηριότητες παρέμβασης σε σχολεία και δημόσια κτήρια, που επιτυγχάνουν ουσιαστική εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, αλλά παράλληλα αξιοποιεί και εκπαιδευτικά εργαλεία μάθησης για τους υδατικούς πόρους προκειμένου να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τις νεότερες γενιές.
Το 2016, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών και μαθητών, πάνω στο εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό «Το άλλο νερό», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος. Για την ενημέρωση του κοινού οργανώθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Περιβάλλοντος 6 σειρές εκπαιδευτικών σεμιναρίων που κάλυψαν όλες τις Επαρχίες της Ελεύθερης Κύπρου. Τα σεμινάρια ήταν βιωματικά και περιλάμβαναν πολλαπλές ασκήσεις και απτά παραδείγματα που θα βοηθήσουν τους καθηγητές να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύουν αντίστοιχα τους μαθητές τους.
 
Το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαιτέρα πλούσιο και προσεγγίζει εξειδικευμένες πτυχές του νερού αναφορικά με τους μη-συμβατικούς υδατικούς πόρους, τον κύκλο του νερού στη Μεσόγειο, το νερό στον τόπο μας, την πολιτιστική μας κληρονομία και παράδοση, την συνετή χρήση του νερού, το ρόλο των ΜΜΕ στην ανάδειξη του υδατικού προβλήματος στην Κύπρο, το ρόλο του πολίτη και την ανάληψη δράσης σε θέματα εξοικονόμησης νερού και ορθολογικής κατανάλωσής του.
 
Πέρα από τα Σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν, το υλικό διανεμήθηκε δωρεάν από το Ινστιτούτο, σε περισσότερους από 700 εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης, καλύπτοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών του τόπου μας και παράλληλα εντάχθηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της ΠΕ/ΕΑΑ, ως συμπληρωματικό βοήθημα της θεματικής ενότητας νερό και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις και έργα, που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ή αποκατάσταση 14 συστημάτων ανακύκλωσης γκρίζου νερού και ενός συστήματος συλλογής βρόχινου νερού, σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολεία.
Η συμβολή στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι ουσιαστική καθώς μέσα από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, επιστρέφονται συνολικά στην τοπική κοινωνία 3.000.000 λίτρα νερού ετησίως, που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται κυρίως για δευτερεύουσες χρήσεις, ενώ μέσα από την εκπαίδευση μαθητών και δασκάλων καλλιεργείται μια πιο σωστή κουλτούρα ως προς τη διαχείριση του νερού, που θα βοηθήσει στην εξοικονόμησή του από τις επόμενες γενιές! Περισσότεροι από 23.000 κάτοικοι επωφελούνται κάθε χρόνο από τις συνολικές δράσεις του Προγράμματος, του οποίου η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας και το 2015 βραβεύτηκε ως η 2η καλύτερη πρακτική σε Παγκόσμιο Επίπεδο στο World Water Showcase του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το νερό.
 
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό
Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»
Ύψιστη προτεραιότητα για την Υπ. Παιδείας η ανάπτυξη παιδιών-«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς εμπόδια»
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή-Επιστρέφει το φθινόπωρο από Δευτέρας
Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Ξεσπά η κόρη της 87χρονης που κινδυνεύει με έξωση-«Δεν μπορεί να το πληρώσαμε και να θέλουν να μας βγάλουν έξω»
Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»