Από το ψυχιατρείο στο κατηχητικό κι από εκεί στις Κεντρικές Φυλακές η Έφη Ηροδότου
14:09 - 24 Ιανουαρίου 2017
Στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκε η Έφη Ηροδότου μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να τεθεί υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για το θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε τον Δεκέμβριο του 2007, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιου Ιωάννου.
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτηση της κατηγορούμενης μέχρι την έναρξη της δίκης υπό το φόβο να μην διαφύγει ξανά, ωστόσο έφερε ένσταση ο συνήγορος υπεράσπισης που υποστήριξε ότι η πελάτης του δεν κρυβόταν.
Τελικά το δικαστήριο διέταξε την κράτησή της στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την έναρξη της δίκης στις 8 Φεβρουαρίου.
- Επιμένουν οι γονείς της Έφης - Το κρησφύγετο, το bullying και η… bonus card
- Ζητά τα ρέστα η Έφη Ηροδότου – Ήταν δασκάλα κατηχητικού τα τελευταία χρόνια
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Ανοίγοντας την υπόθεση 8 χρόνια μετά την αθώωσή της, το Δικαστήριο της απήγγειλε ξανά τις κατηγορίες για το τροχαίο. Συγκεκριμένα στην 30χρονη κατηγορούμενη απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες, που αφορούν πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης και μη συμμόρφωση σε φώτα τροχαίας, στις οποίες η Έφη Ηροδότου αρνήθηκε ενοχή.
Στο άκουσμα πως η κατηγορουμένη αρνείται ενοχή, ο πατέρας του Αιμίλιου Ιωάννου, αποχώρησε από την αίθουσα, για να επιστρέψει λίγο αργότερα.
- Αρνήθηκε τις κατηγορίες για το θανατηφόρο η Έφη Ηροδότου
- Το σκάνδαλο και το κουκούλωμα πίσω από την πολύκροτη υπόθεση της Έφης Ηροδότου
Ήταν δασκάλα κατηχητικού, δεν γνώριζε
Όταν η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτηση της 30χρονης μέχρι την έναρξη της δίκης, ο δικηγόρος υπεράσπισης απέρριψε τον ισχυρισμό αναφέροντας διάφορα γεγονότα. Πρώτον, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι η Έφη Ηροδότου είχε αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων και σχετικά έγγραφα που παρέδωσε στις ελληνικές αρχές μετά τη σύλληψη της.
Παρέδωσε έγγραφα της μητρόπολης της Νέας Ιωνίας όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα όπως αναφέρουν τα σχετικά σημειώματα, ήταν δάσκαλο κατηχητικού.
Επίσης ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Έφη νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική πτέρυγα Νοσοκομείου, λόγω προβλημάτων υγείας που δημιουργήθηκαν μετά το θανατηφόρο, επισημαίνοντας στο Δικαστήριο ότι στον κατάλογο των ασθενών η 30χρονη βρισκόταν με το πραγματικό της όνομα και επίθετο.
Μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα
Η 30χρονη μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Στο χώρο βρέθηκαν από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων. Η δίκη διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου βρέθηκαν αρκετοί συγγενείς και φίλοι του Αιμίλιου Ιωάννου, ενώ στην αίθουσα βρέθηκαν και συγγενικά πρόσωπα της Έφης Ηροδότου.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η Έφη Ηροδότου, το 2009, κρίθηκε ένοχη μόνο στην κατηγορία της εγκατάλειψης σκηνής δυστυχήματος, για την οποία το Δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή, αποστέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο 2 ετών και €120 έξοδα της διαδικασίας.
Για τις κατηγορίες οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και πρόκληση του δυστυχήματος αθωώθηκε.
Ακολούθως ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε έφεση στο Ανώτατο κατά της αθωωτικής απόφασης όπου κατά τη δίκη διαπιστώθηκαν πλαστογραφήσεις και ψευδομαρτυρίες με σκοπό την αθώωση της κατηγορούμενης.
Αποτέλεσμα να συλληφθούν δυο δικηγόροι οποίοι όμως στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς δεν είχαν ανάμιξη και δεν ήταν οι εξ αρχής συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορούμενοι και μια λειτουργός της Νομικής υπηρεσίας η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε την ποινική δίωξη της. Επίσης είχαν διωχθεί πειθαρχικά 2 αστυνομικοί και η υπόθεση και πάλι αποσύρθηκε.