Οι ΗΠΑ ζήτησαν την απόκρυψη του σφάλματος στην εκτόξευση βρετανικού πυραύλου
19:36 - 24 Ιανουαρίου 2017
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν εκείνη που ζήτησε από την κυβέρνηση Κάμερον να αποσιωπηθεί το περιστατικό με την αστοχία στην εκτόξευση πυραύλου από βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.
Η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας αποκάλυψε ότι κατά τη δοκιμαστική εκτόξευσή του από το υποβρύχιο HMS Vengeance ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα στις 20 Ιουνίου ο πύραυλος κινήθηκε προς το έδαφος των ΗΠΑ αντί να διαγράψει την προγραμματισμένη πορεία προς τη θάλασσα της δυτικής Αφρικής.
Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η αστοχία δεν οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα με τον πύραυλο, αλλά με τα τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή τις πληροφορίες και τις συντεταγμένες που καθορίζουν την πορεία του πυραύλου. Δεν έχει γίνει σαφές κατά πόσο επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος ή για πρόβλημα του λογισμικού.
Ο πύραυλος υπάγεται στο αποτρεπτικό πυρηνικό πυραυλικό σύστημα Trident που χρησιμοποιούν τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ. Οι πύραυλοι κατασκευάζονται και φυλάσσονται στη Γεωργία των ΗΠΑ από την αμερικανική Lockheed Martin.
Η βρετανική εφημερίδα, που αποκάλυψε το περιστατικό στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλείται βρετανική στρατιωτική πηγή που δήλωσε: «Ήταν η κυβέρνηση Ομπάμα που ζήτησε από την κυβέρνηση Κάμερον να μην κάνει αναφορά (στο περιστατικό). Η αμερικανική κυβέρνηση ίσως ανησυχούσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοια προβλήματα με άλλους πυραύλους. Το βρετανικό υποβρύχιο μετέφερε και εκτόξευσε επιτυχώς τον πύραυλο. Το κομμάτι που πήγε λάθος ήταν η αμερικανικής ιδιοκτησίας τεχνολογία».
Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι δέχθηκε πίεση ή υποδείξεις από την Ουάσιγκτον για το πώς να χειριστεί την υπόθεση. Πάντως η Πρωθυπουργός Μέι και ο Υπουργός Εξωτερικών Φάλον δέχονται επικρίσεις για την ασάφεια της ενημέρωσης που έχουν παράσχει στους βουλευτές, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες μιλώντας στο CNN.
Σύμφωνα με αυτούς, οι Βρετανοί χειριστές αντιλήφθηκαν άμεσα το λάθος κατά την εκτόξευση και ενεργοποίησαν την αυτόματη λειτουργία εκτροπής και αυτοκαταστροφής του πυραύλου.
Σημειώνεται δε ότι το Λονδίνο θεωρεί πως η Ρωσία γνώριζε από την πρώτη στιγμή το σφάλμα στην εκτόξευση, στο πλαίσιο των εκατέρωθεν παρακολουθήσεων τέτοιου είδους στρατιωτικών κινήσεων από τις υπηρεσίες πληροφοριών της κάθε χώρας. Μάλιστα μετά από την τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου Trident από βρετανικό υποβρύχιο το 2012, λέγεται ότι το Λονδίνο έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από δύο Ρώσους κατασκόπους.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ