Χειροπιαστές ενδείξεις για πρόοδο πριν από πιθανή νέα μετάβαση στο εξωτερικό

Στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί στρέφεται αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ενώ απόψε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έϊντε ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για όλες τις εξελίξεις.
 
Η συνάντηση της Πέμπτης
Όσον αφορά τη συνάντηση των δύο ηγετών της ερχόμενης Πέμπτης, είναι η πρώτη που θα έχουν έπειτα από τη Γενεύη, και σε αυτή αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος, όπως είναι η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπό το πρίσμα μάλιστα των όσων συζητήθηκαν στη Γενεύη, αλλά και του αποτελέσματος της τεχνοκρατικής διάσκεψης της περασμένης βδομάδας στο Μοντ Πελεράν. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ενημερώθηκαν συναφώς το περασμένο Σάββατο από τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το χάσμα θέσεων που χωρίζει τις δύο πλευρές στο συγκεκριμένο επίμαχο ζήτημα παραμένει μεγάλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν  κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, την προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017.
Πληροφορίες στο μεταξύ, φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι για να δοθεί συνέχεια στη Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως αυτή ξεκίνησε στη Γενεύη, θα πρέπει να υπάρχουν χειροπιαστές ενδείξεις πως είναι δυνατή η επίτευξη προόδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί πως θα ήταν εσφαλμένη κίνηση μια πιθανή νέα μετάβαση στο εξωτερικό, και συνάμα εκ νέου αύξηση των προσδοκιών, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα βάσιμες πιθανότητες θετικών εξελίξεων. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών, έχοντας την Κυριακή το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
  
Η ενημέρωση από Έιντε
Αναφορικά με την αποψινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αυτή θα περιστραφεί στις τριήμερες συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί, από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, καθώς και στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που ακολούθησε στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έϊντε δεν θα εισέλθει σε μεγάλη ανάλυση γεγονότων, αλλά θα δώσει την εικόνα των όσων έχουν συμβεί. Σημειώνεται πως η υιοθέτηση από το Σ.Α., του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, έχει οριστεί για τις 26 του μήνα.
 
Προσφωνεί την ΚΣΣΕ
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο, όπου αύριο θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017.
Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τύχει υποδοχής στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Παλάτι της Ευρώπης), από τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Pedro Agramunt και Wojciech Sawicki, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει συνάντηση του με τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, ενώ αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjorn Jagland. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ, Nils Muiznieks.
Στις 12 το μεσημέρι ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την ΚΣΣΕ, και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.
Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου του ΣτΕ Gudrun Mosler-Tornstrom και στη συνέχεια θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με αφορμή τη διεθνή μέρα μνήμης των θυμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Παλατιού της Ευρώπης.
Αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis θα τελέσουν τα εγκαίνια έκθεσης, με θέμα το Ολοκαύτωμα στην αίθουσα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Στις 7μ.μ. ώρα Κύπρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ Guido Raimondi, στην παρουσία του Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ Γεώργιου Σεργίδη. Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακολουθήσει το βράδυ το κονσέρτο «Καρδιά της Μεσογείου» το οποίο θα δοθεί με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Στρασβούργο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιστρέψει στην Κύπρο μεθαύριο Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου.
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία