Επιχείρηση “Πανδώρα” – 3561 κατασχέσεις πολιτιστικών αγαθών

Συνολικά 3561 έργα τέχνης, πολιτιστικά αγαθά και αρχαιολογικά αντικείμενα κατασχέθηκαν και 75 άτομα συνελήφθηκαν. Η Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Τελωνείων συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση “ΠΑΝΔΩΡΑ”, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, με μια κοινή δράση από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2016.
 
Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 18 χώρες, επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση αδικημάτων κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με επικεφαλής την Κύπρο και την Ισπανία με την υποστήριξη της EUROPOL, INTERPOL, της UNESCO και του WCO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων).
 
Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην πολιτιστική λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών προκειμένου να προσδιοριστεί η εικόνα των εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με τα πιο πάνω αδικήματα ως επίσης και πιθανές διασυνδέσεις με άλλους εγκληματικούς τομείς.
 
Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17-23 Νοεμβρίου 2016, αρκετοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεργαστούν με συναδέλφους τους σε ελέγχους και έρευνες. Ως αποτέλεσμα, έχουν συλληφθεί 75 άτομα και διερευνούνται 92 νέες υποθέσεις.
 
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν σε συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, όπως τα Τελωνεία, τα Υπουργεία Πολιτισμού, την Εκκλησία, κλπ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν, πέραν της Κύπρου και οι ακόλουθες χώρες : Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν συνολικά 48.588 άτομα, 29.340 οχήματα και 50 πλοία και κατασχέθηκαν συνολικά 3561 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά, όπου σχεδόν τα μισά από αυτά ήταν αρχαιολογικά αντικείμενα.
 
Όσον αφορά στην Κύπρο, σε όλες τις επαρχίες, τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία και τα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν έλεγχοι προς εντοπισμό υπόπτων για κλοπή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
 
Παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι περιπολίες της Αστυνομίας σε ευαίσθητες αρχαιολογικές περιοχές. Από τις συνολικά 44 έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και υποστατικά σε όλη την Κύπρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1383 αρχαία αντικείμενα και 13 ανιχνευτές μετάλλων, ενώ άλλα 40 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν στο Ταχυδρομείο Λάρνακας.
 
Στα αεροδρόμια ερευνήθηκαν συνολικά 30,264 πρόσωπα, ενώ στα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν συνολικά336 έρευνες οχημάτων, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.
 
Καθοριστικό ρόλο, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, στην Κύπρο, είχε η Εθνική Μονάδα EUROPOL, μέσω της οποίας ανταλλάσσονταν πληροφορίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Εθνικός Συντονιστής για θέματα EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).  
 
Στην επιχείρηση, έλαβαν επίσης μέρος, διάφορες υπηρεσίας της Αστυνομίας, όπως η Εθνική Μονάδα INTERPOL, τα Επαρχιακά Τ.Α.Ε., Αστυνομικοί Σταθμοί και τα Οδοφράγματα, ο Κλάδος Πληροφοριών, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων Λάρνακας & Πάφου και το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων. Συνέδραμαν επίσης και άλλες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Τελωνείων.

Δειτε Επισης

Έκλεισαν δρόμοι στην Έγκωμη για διαχείρηση της διαρροής υγραερίου-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Μένος δείχνουν τα πολλαπλά τραύματα στον Αργυρού, φέρει μαχαιριές και στα γεννητικά όργανα-Εξετάσεις για το κίνητρο
Διαρροή υγραερίου σε εστιατόριο στην Έγκωμη-Ένα πρόσωπο βρισκόταν εντός του υποστατικού (pic)
Συνελήφθησαν οι δύο για τη δολοφονία του Αργυρού-Έκαναν προηγουμένως χρήση με το θύμα, μίλησε σε τρίτους ο 52χρονος
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στο Στρόβολο λόγω των βροχοπτώσεων-Προβλήματα στο οδικό δίκτυο
ΒΙΝΤΕΟ: Άσπρισαν οι δρόμοι από το χαλάζι, κατολισθήσεις και συσσώρευση νερού-Άνοιξαν οι ουρανοί
Σε λαιμό και σώμα τα πολλαπλά τραύματα στον Αργυρού-Στο κάδρο δύο πρόσωπα για τη δολοφονία
Ψάχνουν μαρτυρίες για να στήσουν το παζλ του κρίσιμου τραυματισμού του 40χρονου οι Αρχές
Πάνω από δέκα τραύματα από μαχαίρι φέρει ο 45χρονος που βρέθηκε νεκρός-Ψάχνουν το δολοφόνο και τα κίνητρα
Βλέπει δολοφονία πίσω από το θάνατο Ε/κ στη Λεμεσό η Αστυνομία-Ανακρίνεται ένα πρόσωπο