AHK: Πλεόνασμα €25 εκατ. για το 2017

Πλεόνασμα ύψους €25 εκατ. εμφανίζει ο προϋπολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο οποίος συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η ΑΗΚ έχει καθορίσει τις δαπάνες της στα €656,7 εκατ. για το 2017 από €724,6 εκατ. που ήταν το 2016 καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 9,3%, κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές των καυσίμων διεθνώς. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του οργανισμού προϋπολογίζονται στα €682 εκατ. για το 2017 δημιουργώντας πλεόνασμα ύψους €25 εκατ. 

Όπως υπογραμμίζεται, τα έσοδα που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται στα €638,7 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 16%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι υπολογισμοί έγιναν με βάσει τις υφιστάμενες διατιμήσεις και όχι αυτές που παρουσιάστηκαν στη δημόσια διαβούλευση και δεν έχουν εγκριθεί ακόμα.

Επιπρόσθετα, αναμένονται έσοδα ύψους €43 εκατ. από τα οποία τα €18 εκατ. προέρχονται από την πώληση αφαλατωμένου νερού. 

Οι δαπάνες της ΑΗΚ χωρίζονται σε πέντε κεφάλαια. Τις αποδοχές του προσωπικού που φτάνουν τα €100 εκατ. για το 2017, τις λειτουργικές δαπάνες που φτάνουν τα €443 εκατ., τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα €91 εκατ., άλλες δαπάνες στα €21 εκατ. όπως τόκοι, εταιρικός φόρος και άμυνα, και τέλος τις  απρόβλεπτες δαπάνες €2 εκατ. 

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Αρχής, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού μειώνεται και η εφαρμογή της παγοποίησης των προσλήψεων και προαγωγών συνεχίζεται με αποτέλεσμα το προϋπολογιζόμενο ποσό για το κεφάλαιο των αποδοχών προσωπικού να έχει μειωθεί κατά €900.000. 

Όπως αναφέρθηκε ο αριθμός του προσωπικού το 2017 ανέρχεται σε 2.225, μειωμένος κατά τέσσερα άτομα σε σχέση με το 2016.Ταυτόχρονα, με βάση τις υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών η δαπάνη για δικαιώματα υπερωριών μειώθηκε στα €1.045.000  από €1.350.000 που ήταν το 2016. 

Στις αποδοχές περιλαμβάνεται και ποσό ύψους €11 εκατ. που αφορά έργα ανάπτυξης που κεφαλαιοποιούνται καθώς και €4,2 εκατ. που αφορούν τη λειτουργία του ΔΣΜΚ. 

Οι βουλευτές αναρωτήθηκαν πότε θα μπορέσει επιτέλους ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς να γίνει ανεξάρτητη αρχή από την ΑΗΚ, ωστόσο εκπρόσωποι της ΑΗΚ υπογράμμισαν πως πέρα από τη λειτουργία του συστήματος ο διαχειριστής έχει και την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Εισήγηση της ΑΗΚ είναι όπως η διαχείριση τους συστήματος παραμείνει στην ΑΗΚ μιας και της ανήκει και ανεξαρτητοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο η εισήγηση βρίσκεται στα χέρια της ΡΑΕΚ αλλά και του υπουργείου Εμπορίου που είναι αρμόδιο.

Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνονται €316 εκατ. που αφορούν δαπάνη για καύσιμα και €42,1 εκατ. που αφορούν την αγορά ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι λειτουργικές δαπάνες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά €85.4 εκατ., από τα €528 εκατ. το 2016. 

Από την άλλη, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες για το 2017 κατά €14,7 εκατ. όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για τη βελτίωση του ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού, για την εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και την ολοκλήρωση των εργασιών για μετατροπή των μονάδων για καύση φυσικού αερίου. Επίσης, περιλαμβάνονται δαπάνες για τη βελτίωση και επέκταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής. 
 
«Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, η ΑΗΚ αποτελεί σήμερα ένα εύρωστο οργανισμό, ικανό να προβεί στην πραγματοποίηση των επενδύσεων και υποδομών που η Πολιτεία θα κρίνει σκόπιμο ότι χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, με στόχο το όφελος του Κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βοήθεια στη βιομηχανία και τον τουρισμό, για τη συνέχιση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Μιχάλης Χατζηπαντέλας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυριότεροι στόχοι της ΑΗΚ αφορούν στην επιτυχία του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού με βάση τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και εφαρμογή προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
 
Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη της οικονομίας και την αυξητική τάση σε αιτήσεις για επέκταση του δικτύου, παρουσιάζεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αύξηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο κονδύλι για δικαιώματα υπερωριών και την αποπαγοποίηση προσλήψεων προσωπικού για κάλυψη των αναγκών.
 
Τα ερωτήματα των βουλευτών επικεντρώθηκαν στο θέμα του διαχωρισμού της ΑΗΚ σε συνάρτηση με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ΑΗΚ, ΡΑΕΚ και Ρυθμιστής είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» υπό την έννοια ότι οι διορισμοί στη θέση των επικεφαλής των δύο αυτών οργανισμών προέρχονται από τις τάξεις της ΑΗΚ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου υπενθύμισε ότι νομοσχέδιο που προνοούσε το διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν προχώρησε μέχρι την εφαρμογή του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού του οργανισμού. «Επαναφέρουμε τώρα τη διαδικασία του νομοσχεδίου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της αγοράς, πρόνοιες του οποίου, περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία του διαχειριστή», είπε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκαν γραπτώς οι τοποθετήσεις της ΑΗΚ επί του θέματος.

Για άλλη μια χρονιά ο βουλευτές αναρωτήθηκαν τι γίνεται με το θέμα του ρεύματος στην Πύλα με τον κ. Χατζηπαντέλα να απαντά πως οι οφειλές των Τ/κ στην ΑΗΚ, από το 1964 μέχρι σήμερα χωρίς τόκους ανέρχεται σε €271 εκατ., ενώ η κατανάλωση ρεύματος στην Πύλα το 2015, την οποία η ΑΗΚ δεν μπορεί να εισπράξει ανήλθε στις €240.000. «Πήγαν αρκετοί υπάλληλοι της ΑΗΚ να διακόψουν την παροχή σε Τ/κ στη Πύλα όμως ο κατοχικός στρατός τους εμποδίζει», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα είναι πολιτικό. Όπως είπε, η ΑΗΚ κατάφερε να εισπράξει τις οφειλές σε άλλες μικτές περιοχές, όπως το Πέργαμος και τα Κόκκινα.

Εξάλλου, σε σχέση με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για τη μακροχρόνια συνεργασία της ΑΗΚ με τον ίδιο νομικό σύμβουλο, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πρόθεση όπως κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου για προκήρυξη προσφορών. Όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το σχετικό θέμα καθώς αφορά και άλλους οργανισμούς. 

Η συζήτηση και τοποθέτηση επί του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.