Αγώνας για τις νέες διατιμήσεις του ρεύματος

Τρόπους ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αυξήσεις που έδειξε η μελέτη για τις νέες διατιμήσεις ότι θα επηρεάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών εξετάζει η ΑΗΚ. 

Η Αρχή, σε συνεργασία με την ΡΑΕΚ, επιδιώκει να μειώσει το κόστος που όπως φαίνεται θα βαρύνει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές και υδραντλίες, καθώς και τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου, ειδικότερα την Τσιμεντοποιία Βασιλικού. 
Μια σκέψη, είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για αυτούς τους καταναλωτές και ίσως οι αυξήσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν σταδιακά. 

Όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι αυξήσεις αυτές είναι αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι οδηγίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου υπογραμμίζουν πως οι νέες διατιμήσεις οφείλουν να βασίζονται στην κοστοστρέφεια, απαγορεύοντας οποιεσδήποτε επιδοτήσεις από  την μια κατηγορία στην άλλη. Κάπως έτσι, τα χέρια της ΑΗΚ είναι δεμένα. 
 Ακόμα και αν υπάρξει όμως κάποια μεταβατική περίοδος η αύξηση θα επέλθει εκτός αν το κράτος αποφασίσει να παρέμβει προς στήριξη αυτών των ομάδων. 
Να θυμίσουμε πως με τις νέες επιδοτήσεις οι χρήστες θερμοσυσσωτευτών αναμένεται πως θα δουν το λογαριασμό τους να αυξάνεται κατά 42% ενώ οι αγρότες που χρησιμοποιούν υδραντλίες θα έχουν μια αύξηση γύρω στο 6%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 20.000 καταναλωτές έχουν εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές, συνήθως σε διαμερίσματα με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτή τη στιγμή εναλλακτική λύση καθώς η αντικατάσταση των συστημάτων με κάτι άλλο είναι πολύ δύσκολη. 

Όσον αφορά τις μεγάλες βιομηχανίες να θυμίσουμε πως ήδη από την 1η Ιανουαρίου είδαν και το ειδικό τέλος για ΑΠΕ και ΕΞΕ να διπλασιάζεται από το μισό σεντ στο ένα σεντ την κιλοβατώρα, ποσό το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο κονδύλι στους θεόρατους λογαριασμούς ύψους έως και €800.000 που πληρώνουν μεγάλες βιομηχανίες όπως η Τσιμεντοποιοία Βασιλικού. 

Στόχος της ΡΑΕΚ είναι όπως οι νέες διατιμήσεις εφαρμοστούν από την 1η Μαΐου 2017. Προς το παρόν, η ΑΗΚ έχοντας συλλέξει όλα τα σχόλια από τους πελάτες της κατά τη δημόσια διαβούλευση υπέβαλε τις απόψεις της στην ΡΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της θα τις επεξεργαστεί μαζί με τους εξωτερικούς συμβούλους που έχει προσλάβει. 

Η ΑΗΚ αναμένεται να ενημερώσει τους πολίτες, όταν ετοιμαστεί και υποβληθεί η νέα αναθεωρημένη μελέτη στη ΡΑΕΚ, και αφού υπάρξει η τελική έγκριση από την ΡΑΕΚ.