Το μήνυμα των NYT: Ντόναλντ μπορείς να γίνεις πραγματικός πρόεδρος των ΗΠΑ;

 «Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει αληθινός πρόεδρος των ΗΠΑ;». Σε αυτόν τον προβληματισμό είναι αφιερωμένο το editorial των New York Times, λίγες μόλις ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της αμερικανικής δημοκρατίας είναι η σταθερή επιθυμία των νεοεκλεγέντων προέδρων να χρησιμοποιούν μια ενωτική ρητορική, μετά την εκλογή τους, για να επουλώσουν τις πληγές που δημιούργησαν οι αντιπαραθέσεις στην προεκλογική περίοδο» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις εκλογές, συνεχίζει το εκδικητικό και υψηλών τόνων στυλ ρητορικής του. Ο νέος πρόεδρος εξακολουθεί να διαβρώνει την περίοδο χάριτος που παραδοσιακά χρειάζεται για μια συνετή πολιτική μετάβαση την οποία έχει ανάγκη το αμερικανικό έθνος. Η ελπίδα των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον, για μια αίσθηση ανάτασης εγκλωβίστηκαν στις παρορμητικές επιθέσεις που ο Τραμπ εξαπολύει στο twitter κατά ατόμων, θεσμών και εθνών».

«Ακριβώς αυτό και είναι και το ερώτημα που θα πλανάται σα φάντασμα πάνω από την σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ: Μπορεί να ενώσει και να ηγηθεί του έθνους; Να υιοθετήσει τον τόνο που εδώ και πολλά χρόνια και γενιές οι Αμερικανοί αποκαλούν “προεδρικό”; Ή αντιθέτως ο ευέξαπτος χαρακτήρας του και η αυτοαναφορικότητά του θα γίνουν το σήμα κατατεθέν μιας εποχής εσωτερικών και παγκόσμιων κρίσεων, που βασίζονται σε μια λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας;» τονίζουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ήδη κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η αντίθεση με τη θητεία και τη συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου είναι καταφανής» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα στο editorial της.

Όπως αναφέρει, η πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, από την άρνηση του να δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία και την άγνοιά του για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Από την άλλη, η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα ήταν μια επίδειξη έξυπνης δημόσιας ομιλίας σε περίπλοκα θέματα.

Οι Αμερικανοί, είτε ψήφισαν υπέρ του Τραμπ είτε όχι, κατανοούν ότι λίγες φορές στην ιστορία υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για ένα ενημερωμένο και έμπειρο υπουργικό συμβούλιο δίπλα στον πρόεδρο. Ωστόσο, στις επιλογές του Τραμπ για το κυβερνητικό του σχήμα υπάρχουν κυρίως πλουτοκράτες και άνθρωποι με ιδεοληψίες, τονίζουν οι New York Times.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η «πολιτική μετάβαση» από έναν πρόεδρο σε έναν άλλο, σηματοδότησε και μια γενικότερη αλλαγή προεδρικού στυλ. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τη μετάβαση από τον Αϊζενχάουερ στον Κένεντι, από τον Ρίγκαν στο Κάρτερ, από τον Μπους στον Ομπάμα. Ωστόσο, ο καθένας από αυτούς έδειχνε να κατανοεί τις ευθύνες που συνεπαγόταν το αξίωμα που αναλάμβανε αλλά και τι χρειαζόταν η χώρα. Την ενότητα.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Ο Τραμπ πρέπει να απευθύνει προς το αμερικανικό έθνος ένα τέτοιο μήνυμα. Και μετά να βρει τον τρόπο να το καταστήσει κεντρικό σημείο της προεδρικής του θητείας, καταλήγει το editorial της αμερικανικής εφημερίδας. 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δειτε Επισης

Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Τραγωδία στην Τουρκία... Οκτώ νεκροί από σύγκρουση μπετονιέρας με μικρό λεωφορείο
Ποια είναι η Μονή της Χώρας με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει τζαμί ο Ερντογάν
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Σχεδόν 100.000 Παλαιστίνιοι καλούνται να εκκενώσουν την Ράφα-«Περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση»
Τρεις νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες μετά από χαοτική μέρα συλλήψεων
Στους 78 οι νεκροί και στους 105 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία