Έβδομη χειρότερη στο κόστος των καυσίμων η Κύπρος

Υπερβολικά πολλά ξοδεύουν οι Κύπριοι για καύσιμα σύμφωνα με διαδραστικό χάρτη του Bloomberg που καταγράφει τις τιμές των καυσίμων σε 61 χώρες παγκοσμίως και βγάζει συμπεράσματα ανάλογα με το εισόδημα των κατοίκων της κάθε χώρας. 

Συγκεκριμένα, η Κύπρος έρχεται 38η στην κατάταξή με τη μέση τιμή της βενζίνης στο νησί να ανέρχεται στο €1,16 το λίτρο. Η φθηνότερη βενζίνη καταγράφηκε στη Βενεζουέλα στο €0,01 το λίτρο και η ακριβότερη στο Χονγκ Κονγκ στα €1,67 το λίτρο. 

Συγκρίνοντας με βάση το εισόδημα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 30η θέση καθώς ο μέσος μισθός βρίσκεται στα €57,33 την ημέρα και οι  δαπάνες για καύσιμα απορροφούν το 2,02% του καθημερινού εισοδήματος για ένα λίτρο βενζίνης. Πρώτη στην κατάταξη είναι και πάλι η Βενεζουέλα όπου τα καύσιμα απορροφούν το 0,23% του μισθού και τελευταία η Ινδία όπου τα καύσιμα απορροφούν το 21,21% του ημερήσιου μισθού. 

Το τελευταίο κριτήριο αφορά πόσα λίτρα βενζίνης καταναλώνει κάθε οδηγός ετησίως και μάλλον σε αυτό το σημείο το αποτέλεσμα δεν μας τιμάει καθώς η Κύπρο βρίσκεται μόλις επτά θέσεις πριν το τέλος, στην 53η θέση, καθώς ο μέσος οδηγός χρησιμοποιεί 413 λίτρα βενζίνης το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται δαπάνη του 2,29% του μέσου μισθού σε καύσιμα. 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η Βενεζουέλα, όπου ένας μέσος οδηγός ξοδεύει το 0,29% του μισθού του σε καύσιμα, ενώ στην τελευταία 60 θέση βρίσκεται το Μεξικό με τον μέσο οδηγό να ξοδεύει το 3,38% του μισθού του σε καύσιμα. 

Όπως υπογραμμίζει η ιστοσελίδα, η Κύπρος ως ένα μικρό νησί δικαιολογημένα πληρώνει περισσότερα για να εισάγει καύσιμα. Ωστόσο, δεδομένων των τιμών στα καύσιμα, του χαμηλού εισοδήματος και της οδηγικής συμπεριφοράς οι Κύπριοι είναι φανερό ότι ξοδεύουν ένα δυσανάλογα υψηλό ποσό για να γεμίζουν το ντεπόζιτό τους. 
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη