Τροφική δυσανεξία και ένοχες ουσίες

Στην τροφική δυσανεξία ο οργανισμός αντιδρά αρνητικά σε ορισμένες τροφές εκδηλώνοντας κάποια συμπτώματα. Πρόκειται για αντίδραση που δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οφείλεται είτε σε κάποια συστατικά τροφίμων είτε σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. να αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών). Τις περισσότερες φορές πάντως ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως κατανοητός.
 
Οι ένοχες ουσίες
 
Το γάλα και η λακτόζη, η γλουτένη των σιτηρών, τα συντηρητικά και τα πρόσθετα είναι τα συστατικά που ενοχοποιούνται για τροφικές δυσανεξίες.
 
-Η δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχεται στο γάλα και σε ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο παράγεται από το λεπτό έντερο και διασπά τη λακτόζη. Διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής δεν είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται μετά τη γέννηση με σοβαρή διάρροια, ενώ η δευτερογενής είναι πιο συχνή και εκδηλώνεται ανά πάσα στιγμή μετά την ηλικία των 3 ετών, όταν η λακτάση αρχίζει να μειώνεται.
-Η δυσανεξία στη γλουτένη αφορά μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου και σχετίζεται με μια σύνθετη ανοσολογική αντίδραση. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι και οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
-Η δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων αφορά κυρίως τα τεχνητά χρώματα (π.χ. ταρτραζίνη, θειώδη άλατα), τα ενισχυτικά γεύσης και μυρωδιάς (γλουταμινικό νάτριο - MSG) και τα συντηρητικά κρεάτων (νιτρικά άλατα).
 
Τα συμπτώματα
 
Η δυσανεξία παρουσιάζει πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, δυσπεψία, διάρροια, πονοκεφάλους, ημικρανίες, φαγούρα και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Ειδικότερα, στην κοιλιοκάκη τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τυμπανισμός, διάρροια και απώλεια βάρους.
 
Πηγή: onmed
 

Δειτε Επισης

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
Έλλειψη εδώ και τρεις μήνες σε αντιψυχωσικό φάρμακο-Πέραν των 38 χιλιάδων χαπιών ζητά ο ΟΑΥ
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Τα στοιχεία που απέκρυψαν οι ΗΠΑ και το FBI για τον Κορονοϊό–Νέα αποκάλυψη
Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου