Συντονίζονται Τουρκία και ψευδοκράτος ενόψει Γενεύης
15:17 - 02 Ιανουαρίου 2017
President Erdoğan Receives TRNC PM Özgürgün https://t.co/b2KZ9ofh1z pic.twitter.com/5jmwoKNby2
— Turkish Presidency (@trpresidency) January 2, 2017
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στις διαπραγματεύσεις που έχουν φτάσει σε σημαντικό επίπεδο. Προστίθεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος, όπως μέχρι σήμερα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το πλαίσιο.
KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİ VE İKİLİ İLİŞKİLER ÜZERİNDE DURULDU @Hseyinzgrgn https://t.co/lrW3tOMs5j pic.twitter.com/CgTFhbyu6a
— KKTC BAŞBAKANLIK (@bbbasin) January 2, 2017
Türkiye CB Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Başbakan @Hseyinzgrgn ü kabul etti. Görüşme 1 saati aşkın sürdü pic.twitter.com/qBEM6py0qn
— KKTC BAŞBAKANLIK (@bbbasin) January 2, 2017
Ο κ. Οζγκιουργκιούν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη που δίνει σε κάθε τομέα στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον διάλογό τους με την Άγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων, και συμφωνήθηκε όπως συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα προγράμματα αυτά.
Η τρομοκρατική και το Κυπριακό
Κρίσιμη για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι πιθανόν να αποδειχθεί η νέα τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές, λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης, εκτίμησε στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», είπε: «Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία. Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις». Η λογική θα συνέστηνε, όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό, να επιδιώξει μείωση της έντασης, αλλά από την άλλη, αν κάποιος θέλει να εμφανιστεί αρεστός στους εθνικιστές, μπορεί να επιλέξει μία ακραία στάση, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μπορέσει η Τουρκία να σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διχασμένη χώρα, με ένα ανοιχτό πολιτικό μέτωπο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και την τάση για στροφή σε μία χώρα με αμιγώς ισλαμική ταυτότητα, ενώ έχει ανοιχτό και το κουρδικό και τις ευρύτερες προκλήσεις στο συριακό. Πρόσθεσε επίσης, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι μια υπόθεση σχεδόν μισού αιώνα και είναι κρίσιμο να μην αποκλειστεί η πιθανότητα, καθώς όσο είναι «ζωντανή» ευνοεί τις δυνάμεις εκείνες στην γειτονική χώρα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Για τις συνθήκες γειτονίας είπε ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει μία πορεία σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτε», υπογράμμισε.
Συναντήσεις Τσίπρα με τα κόμματα
Εξάλλου, σε κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα καλέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών δράσεων ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε Βρετανία και Ελλάδα ως συνεγγυήτριες δυνάμεις, να εκπροσωπηθούν στη Γενεύη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- δηλαδή με τους πολιτειακούς τους ηγέτες-, κάτι που προεξοφλεί οριστικά την παρουσία Ερντογάν. Επομένως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αναμένεται η απόφαση Αλέξη Τσίπρα και Τερέζα Μέι τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Λευκωσία -με τη συναίνεση της Αθήνας-έχει ετοιμάσει «άτυπο πλαίσιο» για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, με βάση το οποίο: α) Η κύρια δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων(περίπου το 75%) θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας λύσης. β) Δύναμη της τάξεως των 10.000 ανδρών του Αττίλα θα παραμείνει «για εύλογο χρόνο» περιορισμένο σε στρατηγική βάση κάπου στα εδάφη του «συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου», χωρίς να προσδιορίζεται όμως επακριβώς χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης.