Επικρίνει τα μέτωπα του «όχι» και στις δύο πλευρές ο Ακιντζί
16:18 - 02 Ιανουαρίου 2017
Για μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη του απώτερου στόχου που είναι η ανάδειξη ενός επιδιωκόμενου πλαισίου λύσης, το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, κάνει λόγο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε στα τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Στο μήνυμά του ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, στην υλοποίηση της οποίας η τ/κ πλευρά συνέβαλε θετικά και δημιουργικά. «Όπως γνωρίζετε όλοι στις 9 Ιανουαρίου στην Γενεύη συναντιόμαστε ως τ/κ και ε/κ πλευρά. Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, θα διαπραγματευτούμε για την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά σημεία διαφωνιών. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι παρά την πρόοδο σε πολλά θέματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας, για τα οποία χρειαζόμαστε λύσεις».
Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, οι δυο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου θα καταθέσουν τους δικούς τους χάρτες και την επόμενη ημέρα, στις 12 Ιανουαρίου, με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αυτή την στιγμή το αποτέλεσμα στη Γενεύη, ωστόσο-σημείωσε -η τ/κ πλευρά μεταβαίνει εκεί με όλη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα «να δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο, με βάση την πολιτική ισότητα των δυο συνιστωσών πολιτειών στο πλαίσιο των συμφωνημένων παραμέτρων».
«Μεταβαίνουμε στην Γενεύη όπου θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια λύση με την οποία και οι δυο κοινότητες θα ζουν σε συνθήκες ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας», πρόσθεσε.
«Θα παρευρεθούμε στην διάσκεψη της Γενεύης με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν ένα νέο μέλλον για τις νέες γενιές και τους νέους ανθρώπους.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με το οποίο, το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι λύση και δεν είναι βιώσιμο και οι τότε δύο ηγέτες Έρογλου και Αναστασιάδης είχαν περιγράψει την σχεδιαζόμενη νέα δομή.
Στις συνομιλίες που διεξάγουν τους τελευταίους 19 μήνες, στο πλαίσιο αυτού του Κοινού Ανακοινωθέντος, είπε, επιτεύχθηκαν νέες συγκλίσεις σε πολλά ζητήματα. «Τώρα στην Γενεύη, σε μια τελευταία και ισχυρή προσπάθεια, θα επιχειρήσουμε να διευθετήσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα. Το έργο μας δεν είναι εύκολο, καθώς τα ζητήματα που παραμένουν στο τέλος συνήθως είναι τα πιο δύσκολα».
Όπως συνέβη μέχρι σήμερα, είπε, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να συνομιλούν με την Τουρκία. «Σε περίπτωση που οι εξελίξεις στην Γενεύη μετεξελιχθούν όπως επιθυμούμε και αναδυθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, στην συνέχεια θα επικεντρωθούμε στον στόχο της πραγμάτωσης αυτού του πλαισίου».
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούν το ομόσπονδο σύνταγμα και τα συντάγματα των συνιστωσών πολιτειών, κάποια πρακτικά ζητήματα και στη συνέχεια θα γίνει η πλήρης ενημέρωση των δυο κοινοτήτων για όλες τις λεπτομέρειες. «Στόχος μας θα είναι ο αντικατοπτρισμός της απόφασης των δυο κοινοτήτων στην κάλπη του δημοψηφίσματος έχοντας πρώτα επίγνωση της λύσης και στην συνέχεια άποψη επί του σχεδίου λύσης».
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι με λύπη διαπιστώνει πως ορισμένοι κύκλοι στη «νότια Κύπρο»- όπως είπε-και στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί την λύση της διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δημοκρατίας και με βάση κάποιες κοινές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που υποστηρίζει το «όχι», όπως υποστήριξε.
Παρόμοια εκστρατεία, πρόσθεσε, με θλίψη παρατηρεί ότι έχει ξεκινήσει στο ψευδοκράτος και την Τουρκία από ορισμένους κύκλους, «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί κάποια σημαντικά στοιχεία της λύσης».
Οι συγκεκριμένοι κύκλοι, πρόσθεσε, χρησιμοποιούν άτομα που κατέχουν «αξιώματα» ως μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου δράσης και προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα και του ίδιου.
«Τέτοιου είδους επιθέσεις, την στιγμή που προετοιμαζόμαστε για να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικαιώματα μας στην Γενεύη και για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, δεν δικαιολογούνται», σημείωσε.
Στην Γενεύη, κατέληξε, θα εργαστεί με ειλικρίνεια για μια λύση, θα κινηθεί με αποφασιστικότητα, χωρίς να παραβλέπει τα όσα υπαγορεύει η λογική και η συνείδηση και ευχήθηκε οι συνομιλητές του να κινηθούν μέσα στα πλαίσια της λογικής και του πραγματισμού.
Εάν συμβεί αυτό, οι συσκέψεις της Γενεύης θα οδηγήσουν στην λύση που αναμένει εδώ και μισό αιώνα η Κύπρος, ανέφερε ευχόμενος «από τα βάθη της ψυχής μου το 2017 να είναι το έτος της ειρήνης και της λύσης».