FT: Τα εννέα γεγονότα που θα σημαδέψουν το 2017

Αν πολλοί ήταν εκείνοι που ανακουφίστηκαν με την πάροδο του 2016, το 2017 αναμένεται εξίσου – αν όχι περισσότερο – καυτό.
 
Οι Financial Times παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους για τα γεγονότα του 2017 που αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο έτος.
 
Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αγωνία τις εξαγγελίες του εκλεγμένου Προέδρου κατά την τελετή της ορκωμοσίας του. Οι εξαγγελίες αναμένεται να δώσουν τον τόνο της διοίκησης, ακόμα και αν ο 45ος Πρόεδρος παραμένει απρόβλεπτος.
 
Κρίνοντας από τη συμπεριφορά του, ο νέος Πρόεδρος θα βιαστεί να αφήσει το στίγμα του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Εμπορική Συμφωνία TPP (Trans-Pacific Partnership), να αναθεωρήσει και να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις Ομπάμα στην υγεία, να ξεμπερδεύει με την πολιτική της καθαρής ενέργειας της περασμένης διοίκησης και άλλα.
 
Τα βλέμματα, επίσης, είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση του Ν.Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Μάρτιος: Το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιεί το άρθρο 50
Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα που – στην πράξη – ακύρωσε μισό αιώνα βρετανικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση του ΗΒ ετοιμάζεται να πατήσει τη σκανδάλη μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που θα εκκινήσει και επίσημα τις διετείς διαδικασίες εξόδου.
 
Επί του παρόντος, η πορεία δεν είναι πλήρως καθορισμένη, ωστόσο, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να καταρτίσει ένα σχέδιο πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Η Μέι θα προσπαθήσει να μην ανησυχήσει τις αγορές, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνει τις εσωτερικές επενδύσεις και να διατηρήσει τους Συντηρητικούς ευρωσκεπτισκιστές στο πλάι της. Θα είναι δύσκολο να τα κατορθώσει και τα τρία.
 
Το πρώτο εξάμηνο: Η μάχη της Ράκκα
Παρ’ όλο που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον κόσμο, στρατιωτικά, τα δύο τελευταία χρόνια, ο ISIS χάνει συνεχώς εδάφη τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Οι τελευταίοι μήνες αναλώθηκαν στη μάχη της Μοσούλης, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, που οι εξτρεμιστές κατέλαβαν τα 2014.
 
Αναλόγως της εξέλιξης της μάχης, η επόμενη κίνηση, πιθανότατα φέτος – θα γίνει στην διακηρυγμένη πρωτεύουσα του ΙΚ, την Ράκκα στη Συρία. Η μεγάλη πρόκληση για τη δυτική διπλωματία θα είναι ο σχηματισμός ενός συνασπισμού δυνάμεων που θα συμπεριλαμβάνει Άραβες και Κούρδους, ο οποίος θα μπορεί αφενός να πολεμήσει αποτελεσματικά το ΙΚ, αφετέρου να κυβερνήσει τη χώρα μετά το πέρας των εχθροπραξιών.
 
Απρίλιος-Μάιος: Γαλλικές προεδρικές εκλογές
Το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας θα προσπαθήσει να αντισταθεί στην άνοδο της Μαρίν Λεπέν, την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
 
Μολονότι μπορεί να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών, η Λεπέν αναμένεται να ηττηθεί στον επαναληπτικό δεύτερο γύρο, καθώς οι πιο μετριοπαθείς ψηφοφόροι θα συσπειρωθούν εναντίον της. Το φαβορί των εκλογών είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων.
 
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα και η Λεπέν έχει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Επιπλέον, το εκλογικό σοκ του 2016, δείχνει ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν με κάποιον τρόπο αναδειχθεί νικήτρια, η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει κρίση μεγαλύτερη κι από το Μπρέξιτ.
 
Μάιος: Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Την τελευταία τετραετία, παρά τους αρχικούς φόβους για το αντίθετο, ο Χασάν Ροχανί έχει αφήσει το στίγμα του στο Ιράν, κυρίως μέσω της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ και πέντε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
 
Αλλά η ικανότητα του Ρουχανί να διαμορφώσει τη χώρα δέχεται συνεχή πίεση από την παλαιοκομματική φρουρά, συγκεκριμένα της Επαναστατική Φρουρά και μέλη του Δικαστικού Σώματος.
 
Τώρα, με τη συμφωνία για τα πυρηνικά να δέχεται πιέσεις με την άφιξη του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα την ακυρώσει, ο Ρουχανί αντιμετωπίζει την πρόκληση της επανεκλογής – ψήφο που οι σκληροπυρηνικοί θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν. Η πολιτική του επιβίωση ή όχι, θα καθορίσει εάν το Ιράν θα ακολουθήσει πιο συγκρουσιακή τροχιά ή όχι, κάτι που με τη σειρά του θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο Μεσανατολικό.
 
Καθ’ όλη τη χρονιά: Η αύξηση των επιτοκίων της FED
Τα αμερικανικά επιτόκια, όπως και οι τιμές του πετρελαίου, αποτελούν οικονομικά γεγονότα που μπορούν να κλονίζουν τον πλανήτη. Για πολλούς, το μεγάλο ερώτημα για το 2017 είναι πόσο ψηλά θα φτάσουν.
 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που τον Δεκέμβρη ανέβασε τα επιτόκια για δεύτερη μόνο φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, αναμένεται να το κάνει άλλες τρεις μέσα στο 2017. Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι το λουρί θα σφίξει μέχρι εκεί, αλλά γεγονός παραμένει ότι μπορεί να σφίξει και περισσότερο.
 
Η Τζάνετ Γέλεν της FED, ομολόγησε ότι δεν έχει ακόμα υπολογίσει τον παράγοντα Τραμπ, εάν ο Πρόεδρος κερδίσει την υποστήριξη του Κονγκρέσου για τα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται για το πρόγραμμά του.
 
Κάτοχοι ομολόγων και νομισμάτων όπως το μεξικανικό πέσο και η τουρκική λίρα ήδη έχουν καταβαραθρωθεί ενόψει της εκλογής του Ν.Τραμπ. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν εάν η πολιτική του Λευκού Οίκου αυξήσει παγκοσμίως το κόστος του χρήματος.
 
Το πρώτο εξάμηνο του έτους: Το δημοψήφισμα του Ερντογάν
Για σχεδόν 15 χρόνια ο Ρ.Τ.Ερντογάν επεδίωξε να επεκτείνει τη δύναμή του στην Τουρκία και κατόρθωσε να γίνει ο πιο επιδραστικός της ηγέτης μετά τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
 
Το 2017, ο Ερντογάν θα έχει επιτύχει τη βασική του φιλοδοξία: την επίσημη άνοδό του σε μια Προεδρία που θα του επιτρέψει να κυβερνά τη χώρα ως η αδιαμφισβήτητη κεφαλή τόσο του κράτους, όσο και της κυβέρνησης.
 
Ύστερα από ένα αιματηρό 2016 που περιλάμβανε τόσο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όσο και ένα πρωτοφανές μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων, η υποστήριξη στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου έχει μεγαλώσει. Ένα ναι στο πιθανό για τον Απρίλιο ή τον Μάιο δημοψήφισμα μπορεί να απεικονίζει τη θέληση του λαού, ένα όχι – λένε οι αντίπαλοι – μπορεί να είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι σε μια δικτατορία.
 
Φθινόπωρο: Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Η Κίνα δεν έχει υπάρξει τόσο ισχυρή για αιώνες. Ούτε καν επί εποχής Μάο Τσε Τουνγκ δεν υπήρξε τόσο ισχυρή όσο επί Ζι Ζινπίνγκ. Ο Ζι θα προσπαθήσει να εδραιώσει την εξουσία του στο 19ο συνέδριο του κόμματός του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει ως γενικός γραμματέας του κόμματος μέχρι το 2022, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι ποιοι άλλοι διορισμοί θα γίνουν και αν θα επεκτείνουν την ισχύ του, προωθώντας τους συμμάχους του.
 
Εάν το συνέδριο καταργήσει τους ηλικιακούς περιορισμούς, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο  ίδιος ο Ζι σκοπεύει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και μετά το 2022.
 
Εντωμεταξύ η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει σγημαντικές προκλήσεις, όπως ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και πιθανή ένταση στις σχέσεις με τον Τραμπ.
 
Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Γερμανικές Εκλογές
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει εδώ και καιρό καταξιωθεί ως η πιο σημαντική ηγέτιδα στην Ευρώπη, αν όχι παγκοσμίως. Αλλά το 2017 κι ενώ στοχεύει στην τέταρτη συνεχόμενη παραμονή στην Καγκελαρία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση.
 
Τα μαθηματικά για τη δημιουργία ενός σταθερού συνασπισμού έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκα. Το αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε η φιλελεύθερη γραμμή της Μέρκελ στο μεταναστευτικό συνδυάζεται με τη μακροπρόθεσμη φθορά που έχει υποστεί ο εταίρους του συνασπισμού της, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
 
Το ευρωσκεπτικιστικό, κατά των μεταναστών Εναλλακτική για τη Γερμανία θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Η Μέρκελ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι ο ζωτικός διεθνής της ρόλος δεν υπονομεύεται από εγχώριες αδυναμίες.
 
Πηγή: newpost
  

Δειτε Επισης

Ένας φορτιστής για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σάλος στη Γερμανία από άρθρο του Μασκ υπέρ του AfD στην Welt am Sonntag-Παραιτήθηκε η αρχισυντάκτρια
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Φίτσο για το άνοιγμα «δεύτερου ενεργειακού μετώπου» κατά της Ουκρανίας
Ο Φιντάν δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Συρία
ΒΙΝΤΕΟ: Πελώρια κύματα σαν τσουνάμι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε παράκτια περιοχή στο Περού
Τρομακτική προειδοποίηση από τον «νονό» της ΑΙ-«Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»
Νέος «Τζορτζ Φλόιντ» στις ΗΠΑ-Ξυλοκοπούσαν κρατούμενο και τον πάτησαν στον λαιμό, μέχρι που πέθανε
Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για το αεροπλάνο που έπεσε στο Καζακστάν
Στην Καλιφόρνια πουλήθηκε ο λαχνός που κερδίζει 1,22 δισ. δολάρια, το 5ο μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία
Μαρτυρίες αεροσυνοδών πριν τη συντριβή στο Καζακστάν-«Ακούστηκε θόρυβος και κάτι μου έκοψε το χέρι»