Ρευστό σκηνικό ως προς την κατάληξη του Μοντ Πελεράν

Η αυριανή τρίτη και τελευταία-τουλάχιστον σύμφωνα με τον προγραμματισμό-μέρα της τεχνοκρατικής Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιείται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, είναι αυτή που όπως εκτιμάται θα καταδείξει πού οδεύουν τα πράγματα σε σχέση με τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων μερών κατέθεσαν σωρεία ερωτημάτων που άπτονται του υπό συζήτηση κεφαλαίου. Ερωτημάτων τα οποία αναμένουν ή τυγχάνουν απαντήσεων, με στόχο τη σύνταξη του εγγράφου εργασίας που θα αποτελέσει ουσιαστικά τη σύνοψη των θέσεων της κάθε πλευράς και θα αποτελέσει την… πάσα για συνέχιση της Διάσκεψης-αν και εφόσον κριθεί πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο- σε πολιτικό επίπεδο.  Μια εξέλιξη που τοποθετείται μεν χρονικά περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου, αλλά που ωστόσο δεδομένων των ευθραύστων ισορροπιών οι οποίες διέπουν ευρύτερα τη διαπραγματευτική διαδικασία- πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων-κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε άλλο.
Αποτιμώντας τη χθεσινή μέρα, κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία υποδείκνυαν πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αξιοσημείωτη εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν. Ωστόσο, τροφή για ποικίλους συνειρμούς και σκέψεις έδωσε η ξαφνική-απροσδόκητη μετάβαση του Τούρκου αντιπροέδρου και υπεύθυνου για θέματα συντονισμού σχετικά με το Κυπριακό Τουγρούλ Τουρκές στη Γενεύη, και απ’ εκεί στο ελβετικό θέρετρο, για συνάντηση με την τουρκική και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία. Μια μετάβαση που τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως έκπληξη, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό αιφνιδίασε και τη δική μας πλευρά, η οποία δεν την είδε με θετικό φακό, κάνοντας λόγο για μη θετική εξέλιξη. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως αιτιολόγησε την μετάβαση του Τουρκές στην Ελβετία, αναφέροντας πως μετέβη εκεί για ενημέρωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία του δήλωση του Τουρκές για το Κυπριακό ήταν στις 12 Ιανουαρίου, ενώ συνεχίζονταν οι διεργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη, στον Αλ Τζαζίρα. Στη συνέντευξη αυτή είχε αναφέρει ότι: «Η Τουρκία κάνει αποφασιστικά και ειλικρινή βήματα για τη λύση. Εγώ, εδώ και δύο μέρες, έχω τη βαλίτσα μου έτοιμη, το αεροπλάνο έτοιμο και περιμένω. Περιμένουμε να γίνει κάτι καλό. Θα σηκωθούμε με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό και θα πάμε», είχε αναφέρει, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού και γι αυτό βρίσκει αφορμές».
 
*Η τεχνοκρατική Διάσκεψη για την Κύπρο στο Μοντ Πελεράν συνεχίζεται σήμερα στις δέκα το πρωί ώρα Κύπρου.  
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα