Φωτογραφίες: Βραβεύτηκαν τα παιδιά που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό για την Κυκλοφοριακή Αγωγή

Σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Μεταφορών, Κώστα Καδή και Μάριου Δημητριάδη, βραβεύθηκαν σήμερα τα παιδιά τα οποία διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, ο οποίος προκηρύχτηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και διεξήχθη παγκύπρια κατά τη σχολική χρονιά 2015-16 ανάμεσα στα παιδιά της Δ΄ και Ε΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων.
 
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο διαγωνισμός αφορούσε σχεδιασμό γραμματόσημου, συγγραφή ποιήματος, δημιουργία βίντεο, συγγραφή ραδιοφωνικού μηνύματος και συγγραφή θεατρικού έργου.Υποβλήθηκαν 60 σχέδια για γραμματόσημο, 7 ποιήματα, 1 θεατρικό και 2 βίντεο από 15 σχολεία. Η αξιολόγηση των υποβληθέντων έργων, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2016, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Κατά την τελετή βράβευσης, έγινε παρουσίαση των δράσεων από τα βραβευθέντα σχολεία: Α’ Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών, ΚΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Τριχερούσας και Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού ΚΒ’, τα οποία έδωσαν μία ευχάριστη νότα στην εκδήλωση και πέρασαν τα μηνύματα τους για την οδική ασφάλεια.
 
Το Α’ βραβείο για το γραμματόσημο δόθηκε από κοινού στη Μαριάννα Μπαϊραμασβίλι του ΚΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού Τριχερούσας και στην Μαρία Κωνσταντινίδου του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών. Τα δύο σχολεία μοιράστηκαν το ποσό των €500. Τις επιταγές παρέλαβαν οι Διευθύντριες των δύο σχολείων, Γρηγορία Γαβριήλ και Χριστούλα Λουκά, αντίστοιχα.
 
Το Α’ βραβείο για το ποίημα δόθηκε στις Αντριάνα και Ολίβια Ηλιάδου του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβηττού ΚΒ’. Στο σχολείο δόθηκε το ποσό των €500. Την επιταγή παρέλαβε η Διευθύντρια του Σχολείου Σωτηρούλα Βούργια.
 
Τα βραβεία στα παιδιά επέδωσε ο Υπουργός Παιδείας, ενώ τις επιταγές προς τα σχολεία επέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών .
 
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, για τις συμμετοχές στα βίντεο και στα θεατρικά, αποφασίστηκε να μην δοθεί βραβείο αφού τα υποβληθέντα έργα δεν ικανοποίησαν την επιτροπή. Όσα σχολεία έστειλαν πέραν των δύο έργων για το γραμματόσημο δεν έλαβαν μέρος στην αξιολόγηση, με βάση τους όρους της προκήρυξης, η οποία ζητούσε δύο μόνο έργα από κάθε σχολείο.
 
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του είπε ότι η Κυκλοφοριακή Αγωγή θεωρείται μια από τις βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
 
«Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, θέμα για το οποίο η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, έχουμε εντάξει στα Αναλυτικά Προγράμματα το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο διδάσκεται από την πολύ μικρή ηλικία της Προδημοτικής μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου. Με τη διδασκαλία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο θέμα αυτό, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την οδική συνείδηση, μαθαίνοντας τους τη σωστή χρήση του οδικού δικτύου και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και να ενεργούν ως πεζοί, ως επιβάτες και αργότερα ως οδηγοί», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Καδής είπε ότι στόχος τους, πέρα από την ασφάλεια των παιδιών, είναι και η αλλαγή της κουλτούρας που έχουμε ως λαός στη χρήση του οδικού δικτύου.
 
«Ευελπιστούμε πως οι σημερινοί μαθητές μας, όταν γίνουν ενήλικα άτομα και οδηγοί, θα είναι σε θέση να κάνουν πράξη αυτά που από το Δημοτικό προσπαθούμε να τους διδάξουμε, δηλαδή το σεβασμό και την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», σημείωσε.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι τα Ταχυδρομεία Κύπρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να εκδώσουν γραμματόσημα με τα βραβευμένα σχέδια των παιδιών.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, στο δικό του χαιρετισμό του είπε ότι το θέμα της κυκλοφορίας όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων συνοδεύονται από κανόνες που πρέπει να τηρούνται και οδικές συγκρούσεις μπορούν να αποτρέπονται με σωστή οδική συμπεριφορά και τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.
 
«Το θέμα της ασφάλειας των δρόμων μας είναι είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ στο Υπουργείο Μεταφορών. Υπάρχει και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας το οποίο προεδρεύω και μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης έχουμε συναντήσεις κάθε τρεις μήνες και προσπαθούμε να παίρνουμε διάφορες δράσεις σε συνεργασία τα δύο Υπουργεία οι οποίες να βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια στους δρόμους μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ατυχημάτων που έχουμε στην χώρα μας», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια.
 
«Νοιώθω ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο παρά τις πολλές προσπάθειες είτε του Υπουργείου είτε της Αστυνομίας και πρέπει να πάρουμε καινούργια μέτρα και αυτά τα μέτρα, πιστεύω, πρέπει να κινηθούν σε δύο άξονες, την επιμόρφωση των μελλοντικών οδηγών μας έτσι ώστε μεγαλώνοντας να έχουν πιο σωστή οδική συμπεριφορά και ο άλλος κανόνας έχει να κάνει με την επιτήρηση ή την τιμωρία έτσι ώστε εμείς οι υφιστάμενοι οδηγοί να διορθώσουμε τη δική μας την οδική συμπεριφορά», πρόσθεσε.
 
Ο πρώτος άξονας, συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών, «είναι να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών μας και σίγουρα αυτό ξεκινά από τα παιδιά και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε όσο περισσότερη προσπάθεια μπορούμε να μεταδώσουμε αυτό το αίσθημα της οδικής ασφάλειας στα παιδιά μας από νωρίς, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν σωστοί οδηγοί, διότι τα περισσότερα ατυχήματα προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη».
 
«Ο δεύτερος άξονας είναι το θέμα των καμερών και έχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε έστω και με ένα μικρό ποσό να ξεκινήσει ο διαγωνισμός το 2017 , έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κάμερες τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.
 
Τα παιδιά του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών πρόσφεραν μικρά αναμνηστικά δώρα με θέμα την οδική ασφάλεια.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του βραβευθέντος ποιήματος.

 
 
 
 


Πηγη:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Ξεσπά η κόρη της 87χρονης που κινδυνεύει με έξωση-«Δεν μπορεί να το πληρώσαμε και να θέλουν να μας βγάλουν έξω»
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...