Γνωμάτευση από Γεν. Εισαγγελέα ζήτησε ο Ιωνάς για την προκήρυξη νέων θέσεων στην αστυνομία

  Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα που προέκυψε με την προκήρυξη νέων θέσεων στην Αστυνομία, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι οι ειδικοί αστυνομικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις.

Σε δηλώσεις στη Βουλή σχετικά με το θέμα, ο κ. Νικολάου είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ουδέποτε είχε απασχολήσει στο παρελθόν, τουλάχιστον από το 2004 που έγιναν ο νόμος και οι σχετικοί κανονισμοί, και ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας ακολούθησε την ίδια πρακτική που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε, οι ειδικοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν προσληφθεί μετά το 2004 και οι οποίοι υπερέβαιναν το όριο ηλικίας που προβλεπόταν στο νόμο, δεν μπορούσαν να ήταν υποψήφιοι στις διαδικασίες προσλήψεων που έγιναν από εκείνη τη χρονιά.

Ο Υπουργός είπε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, συζήτησε το θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και «έχουμε ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, καθόσον αφορά το θέμα αυτό και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την ερμηνεία την οποία ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας ως νομικός σύμβουλος του κράτους θα μας γνωματεύσει».

«Αν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι θα πρέπει οι ειδικοί αυτοί αστυφύλακες να είναι υποψήφιοι στη διαδικασία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε θα παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για κάποια μικρή περίοδο, ούτως ώστε να μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτηση για να είναι υποψήφιοι για διορισμό στην αστυνομία, ως μέλη της Αστυνομίας» πρόσθεσε.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων συμπληρώνεται με βάση την προκήρυξη στις 23 Ιανουαρίου, αλλά, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα παραταθεί τουλάχιστον δύο βδομάδες εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι και οι ειδικοί αστυφύλακες.

Ο Υπουργός είπε ότι αναμένει τη γνωμάτευση σήμερα ή αύριο το αργότερο.

Σημείωσε δε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγών εναντίον προηγούμενων προκηρύξεων, καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία των 75 ημερών εντός της οποίας πρέπει να γίνονται οι προσφυγές.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως εξέφρασε ικανοποίηση, προσθέτοντας πως τα όσα είπε ο Υπουργός δικαιώνουν τις θέσεις και τις παρατηρήσεις του ΑΚΕΛ, όπως εκφράστηκαν χθες για το θέμα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)